Emek Platformu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısından ”eli boş” döndü. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi , Başbakan’ın, Emek Platformu’nun “sosyal güvenlik reformu” na yönelik 29 maddede topladığı görüşlerin 8’inin, ”reformun temelini bozan, dinamitleyen düzenlemeler olduğunu, bunlara olanak tanımanın mümkün olmadığını söylediğini” bildirdi. Toplantıda sosyal güvenlik yasa tasarıları konusunda […]
Emek Platformu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Ekonomik ve Sosyal Konsey (ESK) toplantısından ”eli boş” döndü. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi , Başbakan’ın, Emek Platformu’nun “sosyal güvenlik reformu” na yönelik 29 maddede topladığı görüşlerin 8’inin, ”reformun temelini bozan, dinamitleyen düzenlemeler olduğunu, bunlara olanak tanımanın mümkün olmadığını söylediğini” bildirdi. Toplantıda sosyal güvenlik yasa tasarıları konusunda ortak çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı. Grubun çalışmalarını aralık ayı ortasına kadar tamamlaması bekleniyor.
ESK toplantısında konuşan Erdoğan, gündemde sosyal güvenlik reformunun bulunduğunu söyledi. Ülkede beş farklı sigorta rejimi bulunduğuna dikkat çeken Erdoğan, farklı rejimlerde yer alan kişilerin sosyal sigorta haklarından farklı ölçütlere göre yararlandıklarını söyledi. Diğer bir sorunun da sistemde gelirlerin giderleri karşılayamaması olduğuna işaret eden Erdoğan, ”Sistemin büyüyen açıkları önlem alınmadığı takdirde gelecek on yıllarımızı ipotek altına alacak boyutta” dedi. Tek çatı altında toplanmış, norm ve standart birliği sağlanmış ve mali dengesi sağlam bir sosyal güvenlik sistemi oluşturmayı amaçladıklarını belirten Erdoğan, sosyal yardım ve sisteminin yoksulluğu önleyecek ve etkilerini en aza indirecek şekilde yeniden yapılandırılmasını sağlamak istediklerini de söyledi.
DİSK Başkanı Çelebi, Erdoğan’ın, Emek Platformu’nun tasarıya yönelik 29 maddede topladığı görüşlerinden 8’inin, ”reformun temelini bozan, dinamitleyen düzenlemeler olduğunu, bunlara olanak tanımanın mümkün olmadığını söylediğini” kaydetti.
‘Düzenlemeler çözüm değil’
Sosyal güvenlik yasa tasarılarının ele alındığı Başbakanlık yeni binadaki Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı’nda taraflar görüşlerini sundu. Alınan bilgiye göre, Türk-İş uzmanları toplantıda yaptıkları sunumda, konfederasyonun Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın 56 maddesi, Sosyal Güvenlik Kurumu Yasa Tasarısı’nın 22 maddesi ve Primsiz Ödemeler Yasa Tasarısı’nın 5 maddesi üzerinde çekinceleri bulunduğunu ifade ettiler.
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da ”reform” diye sunulan yasal düzenlemelerin sistemin sorunlarına çözüm sağlamayacağına inandıklarını söyledi. Kılıç, ”Getirilmek istenen düzenlemeler yalnızca yükümlülüklerin arttırılmasına ve hakların daraltılmasına dayandırılmaktadır. Bu anlayışla sürdürülebilir bir sistemin oluşturulmasını mümkün görmemekteyiz” dedi. Kılıç, tasarılarda yer alan düzenlemelerle sigortalıların sisteme karşı güvenlerinin kaybolacağını, kayıt dışı istihdamın daha da büyüyeceğini söyledi.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu , yeni bir sosyal güvenlik konseptine ihtiyaç olduğuna dikkati çekerek yalnızca bazı yasalar ya da bazı maddelerin değiştirilmesiyle sistemin yenilenmesine olan ihtiyacın karşılanamayacağını belirtti. DİSK Genel Başkanı Çelebi de genel sağlık sigortasının sağlığı sosyal bir risk ve hak olarak karşılanması gereken bir kamu hizmeti olmaktan çıkararak maliyeti asla ölçülemeyecek bir boyuta taşıyacağını söyledi.
TİSK’in toplantıda sunduğu raporda ise Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nda devletin de sisteme prim katkısında bulunmasının öngörüldüğünü, ancak işverenler üzerindeki sosyal güvenlik prim yükünün ağırlaştırıldığı iddia edildi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da sosyal güvenlik kurumu yönetimi oluşturulurken kurum yönetiminde çiftçilerin temsil edilmesine gereken hassasiyetin gösterilmediğini söyledi.
Şener: Düzenlemeler Zorunlu
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener , Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı’na katılan tüm tarafların, sosyal güvenlik alanında bir reform yapılması gerekliliği konusunda görüş birliğine vardıklarını bildirdi. Kısa bir süre içerisinde yapılacak başka bir toplantıda diğer sosyal tarafların da görüşlerinin alınacağını belirten Şener, uzlaşılamayan konular için ise bir çalışma grubu oluşturulmasının kararlaştırıldığını söyledi. Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan’ın, ”Emek Platformu’nun önerdiği 8 maddenin kabul edilemez olduğunu” ifade ettiğini söylemesi üzerine Şener, Erdoğan’ın böyle bir ifadesi olmadığını söyledi.
Kaynak: Cumhuriyet