Başbakan Tayyip Erdoğan şirketleri ve büyük sermayeyi vergiden kurtarıyor. AKP Grup Toplantısı’nda verdiği müjdeyle artık şirketler yüzde 30 değil yüzde 20 kurumlar vergisi ödeyecek. En zenginlerden alınan yüzde 40’lık gelir vergisi oranı da yüzde 35’e indirildi. Bu vergi kıyağının ardından bütçede meydana gelecek olan vergi geliri kaybı ise dolaylı vergilerin artırılmasıyla halktan çıkarılacak. İndirim bunlarla […]
Başbakan Tayyip Erdoğan şirketleri ve büyük sermayeyi vergiden kurtarıyor. AKP Grup Toplantısı’nda verdiği müjdeyle artık şirketler yüzde 30 değil yüzde 20 kurumlar vergisi ödeyecek. En zenginlerden alınan yüzde 40’lık gelir vergisi oranı da yüzde 35’e indirildi. Bu vergi kıyağının ardından bütçede meydana gelecek olan vergi geliri kaybı ise dolaylı vergilerin artırılmasıyla halktan çıkarılacak. İndirim bunlarla sınırlı kalmayacak. Hükümet, önümüzdeki 5 yıllık dönemde kurumlar vergisini kademeli olarak 9-10 puan daha düşürerek, yüzde 16’nın altına indirmeyi planlanıyor.
Günlerdir Başbakan Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan “şirketlere vergi müjdemiz var” açıklamaları yapıyorlardı. Müjde dün AKP Grup Toplantısı’nda Başbakan tarafından açıklandı. Vergiyi tabana yaymayı politika edinen AKP Hükümeti, tavanda yani zenginlerin vergisinde indirime gitti. Yüzde 30 olan Kurumlar Vergisi oranı yüzde 20’ye çekildi. En zenginlerin bulunduğu en üst dilimin gelir vergisi yüzde 40’dan yüzde 35’e indirildi. Zaten en az vergiyi ödeyen zenginler ve şirketlere ikinci bir kıyak yapıldı. Ancak bu indirimler sadece indirim olarak kalmayacak. Bütçede yer alan vergi hedeflerinde yapılan indirimler nedeniyle sapma yaşanacak. Vergiyi tabana yayma politikası sayesinde hükümet bu açığı halkın ödediği dolaylı vergilere yüklenerek kapatacak. İşçiler, memurlar ödedikleri verginin daha fazlasını ödemek zorunda kalacak. Çünkü Başbakan Erdoğan şirketlere ve zenginlere vergi indirimi getirdi.
Bahane kayıt dışı ve yatırım
Erdoğan, acısı halktan çıkacak olan indirimin gerekçesini “kayıt dışıyla mücadele” ve “rekabet içinde olduğumuz ülkelerdeki oranlara yaklaşma” olarak açıkladı. Başbakan Erdoğan, düzenlemeyle mükelleflerin, vergi yüksekliğini gerekçe göstererek kayıt dışına yönelmesini engelleyeceğini ileri sürerek, şöyle konuştu:”Böylece bu bahane de ortadan kalkmış olacaktır. Yapılan iyileştirmelere rağmen kayıt dışı çalışmaya devam edenler de -hiç kusura bakmasınlar- onlar da en ağır şekilde cezalandırılacaklar. Bunun aynı zamanda psikolojik etkisi de olacaktır. Boş beyanname veren veya vergi ödemeyenleri, vergi öder hale getirecektir” dedi.
Erdoğan ayrıca, doğrudan yabancı sermayeye uygulanan yatırım istisnası uygulamasının kaldırıldığını açkıladı. Yerli ve yabancı tüm yatırımcılara düşük vergi oranları uygulanacak.
EN YÜKSEK GELİR VERGİSİ YÜZDE 35’E İNDİ
Erdoğan, gelir vergisi mükellefleri için uygulanan tarifede değişikliğe giderek, dilim sayısının 5’ten 4’e indirileceğini söyledi. Erdoğan, tarifede en düşük oranın yüzde 15, en yüksek oranın ise yüzde 35 olacağını bildirdi. Erdoğan, ücret gelirleri ile diğer gelirler için ayrı ayrı uygulanan tarifeyi teke indireceklerini kaydetti. Erdoğan, “Tarifedeki dilim sayısı 5’ten 4’e inecek. Yeni tarifede en düşük oran yüzde 15, ikinci dilim yüzde 20, üçüncü dilim yüzde 27, en yüksek oran ise yüzde 35 olacak. Bu, daha önce yüzde 40’tı” dedi. Beyanname ile beyan edilen gelirler üzerinden yüzde 40’a kadar yükselen dilimlerin, ücret dilimlerine paralel şekilde yüzde 15’ten başlayıp yüzde 35’te sona eren bir yapıya dönüştürülmüş olacağını belirten Erdoğan, beyanname veren mükellefler için vergi oranındaki tüm dilimlere 5 puanlık indirim sağlanmış olacağını söyledi. Erdoğan, gelir vergisi için uygulanan en yüksek oranının yüzde 35’e, kurumlar vergisinin de yüzde 20’ye çekilmesiyle, Türk yatırımcısı için yüzde 44 olan vergi yükünün yüzde 34’e, kürsel sermaye için ise yüzde 37 olan yükün yüzde 28’e indirilmiş olacağını kaydetti.
Kaynak: Evrensel Gazetesi