TMMOB 1954 yılından bugüne kadar Türkiye sosyal tarihinin önemli aktörlerinden birisi… Bugünlerde ise 8 Ekimde yapacağı mitingle kamuoyuna sesini bir kere daha duyuracak. 250 bine civarında üyesi bulunan örgüt, 23 odanın üst örgütü, birliği misyonunu üstlenmiş durumda. TMMOB geçmişte nerede idi? Bugün ne nereye gidiyor? sorusunu bir kerede yanıtlamak çok kolay değil. Amacımız TMMOB’un bugünkü […]
TMMOB 1954 yılından bugüne kadar Türkiye sosyal tarihinin önemli aktörlerinden birisi… Bugünlerde ise 8 Ekimde yapacağı mitingle kamuoyuna sesini bir kere daha duyuracak.
250 bine civarında üyesi bulunan örgüt, 23 odanın üst örgütü, birliği misyonunu üstlenmiş durumda.
TMMOB geçmişte nerede idi? Bugün ne nereye gidiyor? sorusunu bir kerede yanıtlamak çok kolay değil.
Amacımız TMMOB’un bugünkü koordinatlarını belirlemek, geçmişle bugün arasında değişiklikleri gözler önüne sermek üzere bir tartışma zemini yaratmak. TMMOB içindeki ve dışındaki tartışmalara bir nebze katkıda bulunmak.
Bu amaçla TMMOB ve Oda başkanına, yöneticilerine aynı soruları sorduk.
36, 37 dönem Başkanı Kaya Güvenç, 26,27 dönem TMMOB Başkanı Bülent Tanık yanıt verdi. 25, 33, 34,35 dönem Başkanı Yavuz Önen ise yurt dışında olduğu için daha sonra yanıtlayacağını ancak kendisi ile daha önce yapılmış olan ve yayınlanmamış bir söyleşinin bazı bölümlerini kullanmamıza izin verdi. Ayrıca 36, 37 dönem TMMOB yönetim kurulu üyesi Hakkı Atıl, 16. Dönem EMO Ankara şubesi başkanı Mustafa Kadıoğlu sorularımızı yanıtladı. 36. Dönem TMMOB yedek yönetim kurulu üyesi, aynı zamanda 36. ve 37. Dönem TMMOB genel sekreter yardımcılığı yapan Serdar Karaduman’da sorularımıza yanıt verdi. İçinde TMMOB ve oda yöneticilerinin olduğu 15 kişiye gönderilen sorulara kısa sürede yanıt verenlere teşekkür ediyoruz. Görüştüğümüz yöneticiler yantlayacaklarını bildirdiler, diğer TMMOB ve oda yöneticileri sorularımıza yanıtları gönderdiğinde dosyamızda yayınlayacağız.
Dosyamızda mühendis ve mimar profili üzerine yapılmış araştırmalardan yaptığımız bir derlemeyi sizlerle paylaştık. 1978 yılında gerçekleştirilen “Mühendis ve Mimarlar” ve 1998 yılında gerçekleştirilen “Kapitalizm, İnsanlık ve Mühendislik Türkiye’de Mühendisler, Mimarlar” araştırmalarının özetlendiği çalışma TMMOB ile ilgili yapılacak tartışmalara ayrıca ışık tutabilecek niteliktedir.
Sendika.org sayfalarında Haziran ayında yayınladığımız Doç Dr.Ahmet Öncü’nün “Para, Mühendislik ve Bizim Mühendislerimiz” çalışması TMMOB’un tartışıldığı bu zeminde tekrar sizlerle paylaşıyoruz.
Sendika.Org olarak TMMOB’un son 10 yılında rol almış yöneticilere aşağıdaki soruları sorduk:
1.TMMOB ve odaların tarihsel gelişimine baktığımızda 1973 Genel Kurulu ve 12 Eylül 1980 darbesi iki temel kırılma noktası olduğu bir genel kabuldur. 1980 sonrası son 25 yıllık TMMOB tarihini değerlendirdiğinizde benzer kırılma noktaları var mıdır ? Varsa nasıl tarif edersiniz ?
2.Türkiye’deki İş süreçlerinin ve sosyal profildeki değişimlerin doğal bir yansıması değişen mühendis-mimar profilinin TMMOB örgütlülüğüne ne tür yansımaları olmuştur ?
3.Bugün TMMOB’un ve odaların temel mücadele alanını nasıl tarif ediyorsunuz ? AB ile uyum sürecinin getirdiği mesleki tanınırlık, sertifikasyon, “Ulusal Mesleki Yeterlilik Kurumu” vb gelişmelerin TMMOB’nin işlevlerini ve politikalarını nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz ?
4.TMMOB Odalarının geldikleri bu noktada doğrudan üye aidat ve mesleki denetim gelirleri hizmet üretimi yaparak elde ettikleri gelirlerin Odaların gelirlerindeki payının yükselmesi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir ?
5.TMMOB’nin yakın dönemden geriye baktığımızda savaş karşıtı etkinlikler gibi birçok toplumsal muhalefet hareketinde etkin bir rol aldığını biliyoruz. Sizce TMMOB’nin toplumsal muhalefet hareketi içerisindeki konumunu belirleyen politikası neler olmalıdır ?
6.TMMOB’nin içinde yer aldığı Emek Platformu gibi toplumsal muhalefet örgütlenmeleri ile ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz
7.Sizin bu sorular dışında TMMOB’na ilişkin eklemek istedikleriniz nelerdir ?
Dosyanın ikinci bölümünü “TMMOB Tartışıyor!-2” ismi ile Kasım ayında açmayı planlıyoruz. Dosyanın devamında eski ya da yeni yöneticilerinin görüşleri yanı sıra mühendis mimar hareketinin aktivistlerinin de görüşlerine de yer vereceğiz.
TMMOB konusunda yöneticilere sorduğumuz sorulara kendi yanıtlarını sendika.org okuyucuları ile paylaşmak isteyenlere, TMMOB ile ilgili olarak görüşlerini dile getirmek isteyenlere dosyamız açık. Bu dosyaya katkıda bulunmak istiyorsanız, bunun için bize, [email protected] adresine e-posta göndermeniz yeterlidir.
Sendika.org
Bu dosyadaki yazıları ve TMMOB yöneticilerinin sorulara yanıtlarını okumak için aşağıdaki ilgili başlığı tıklayın