Hatay’da İşssizlik Kuyruğu Dayanışmaevleri ve BATİS’in işsizlik ve güvencesiz çalışmaya karşı başlattığı kampanya Hatay’da da işsiz kuyruğunun oluşturulmasıyla başlatıldı. Hatay Dayanışmaevi’nin düzenlediği eylem 30 Eylül, saat 13:30’da Ulus Meydanı’nda yaklaşık 70 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Basın açıklaması okunurken kurulan sembolik iş başvurusu masasının önünde kuyruk oluşturuldu. Katılımcıların ellerinde taşıdığı “Doğduğum yerde çalışmak istiyorum!”, “Bu Düzende İş […]
Hatay’da İşssizlik Kuyruğu
Dayanışmaevleri ve BATİS’in işsizlik ve güvencesiz çalışmaya karşı başlattığı kampanya Hatay’da da işsiz kuyruğunun oluşturulmasıyla başlatıldı.
Hatay Dayanışmaevi’nin düzenlediği eylem 30 Eylül, saat 13:30’da Ulus Meydanı’nda yaklaşık 70 kişinin katılımıyla gerçekleşti. Basın açıklaması okunurken kurulan sembolik iş başvurusu masasının önünde kuyruk oluşturuldu. Katılımcıların ellerinde taşıdığı “Doğduğum yerde çalışmak istiyorum!”, “Bu Düzende İş yok” , “İnsanca Ücret Almak İstiyorum!,” “Açlık sınırı 900 YTL benim maaşım 150YTL” dövizleri Hatay halkın sorunlarını yansıtıyordu.
Halkın ve basının yoğun ilgisini çeken etkinlik kampanyaya destek çağrısı ve sloganlarla bitirildi.
Bursa’da BATİS’den İşsizlik Protestosu
Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) 9 Eylül Pazar günü işsizliği protesto etmek amacıyla Bursa Osmangazi Metro İstasyonu önünde bir basın açıklaması düzenledi.
BATİS genel başkanı Metin Burak’ın okuduğu basın açıklamasında;
“Emeğinden başka satacak bir şeyi olmayanlar için, cehenneme dönüştürülen bir ülkede yaşıyoruz. Ülke ekonomisinin iplerini elinde tutan, IMF’nin yetkilileri 350,15 YTL olan asgari ücreti bile yük-sek buluyor. Sömürü sisteminin asgari sınırı olan, asgari ücreti kaldırmak istiyor. İstatistiklere göre, 22 milyon 874 bin çalışan işçinin 16 milyon 750 bini kaçak, kayıt dışı çalıştırılıyor. Birçok iş yerinde çalışma saatleri 16 saattir. İş güvenceleri olmayan işçiler, iş yerlerinde baskılara, aşağılanmalara, tacizlere karşı gözlerini, kulaklarını ve ağızları kapatmak zorunda kalıyor. Çünkü kapitalist sömürgeci düzende kendilerini çaresiz ve güçsüz hissediyorlar. Hiçbir emekçi işsiz kalıp, işsizlik ordusuna katılmak istemiyor.
Yoksulluğun diz boyu olduğu ülkede, işçilerin alın terinden sömürülerek, yaratılan en büyük kamu işletmeleri, gözü doymaz sermayeye, işporta malıymış gibi devredilirken, tatlı kar olanaklarını kaçırmak istemeyen, kısa vadeli sermaye hareketlerinin şenlendirdiği, finans piyasaları, sahte mutluluk tabloları sunarken, hükümet yetkililerinin özelleştirme ihalelerini, kazananlarla özel ilişkileri ortalığa saçılırken, kimse biz işsizlerden, yüzünü geleceğe dönemeyenlerden bahsetmiyor. Bizim acılarımız, sorunlarımız gizlenmeye çalışılıyor.
Nasıl milyonlarca olduğumuz, üretken olduğumuz, en mutlu olmamız gerektiği çağımızda, işsizlik ve yoksulluktan dolayı, hayatımızın karardığı konuşulmuyor.
Oysa bizler bu ülkenin üretmek, çalışmak, geleceğe güvenle bakmak insanca ve adil koşullarda yaşamak isteyen insanlarıyız.
Birilerinin hayatlarımızla ilgili almış olduğu kararların bedellerini ödemek istemiyoruz. Sermayeyi, IMF’yi, emperyalistleri memnun etmek adına yıllardır uyguladığınız programlar bizler için yıkımdan başka bir şey üretmemiştir. Düyanın en bereketli topraklarına kurulu bu ülkede 2,5 milyon açlık çekiyorsa bunun vebali bizlerde değildir. 415.000 YTL yoksulluk sınırı altında kalan nüfus oranı %30’lara ulaşmışsa birileri artık bunun hesabını vermek zorundadır. Üniversite mezunu gençlerin bile %30′ u işsizlikle boğuş-mak zorundaysa bir şeylerin değişmesi gerektiği açıktır…
…Bizler taleplerimizi benzer sıkıntılar yaşayanlarla buluşturmak için kendimizi çeşitli eylem ve etkinliklerle ifade edeceğiz. Bu gün Bursa’da başlattığımız işsizlikle, yok-sullukla savaşma mücadelemiz herkesin insanca ücretler karşılığında çalışabildiği, çalışma saatlerinin yaşamımızın tümünü kaplayacak kadar uzun olmadığı, çalışan herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip bulunduğu, bir toplum yaratılana kadar sürecektir. İnsanca bir gelecek için, dayanışmayı büyütmek için, yola çıkan herkese kolay gelsin.” denildi.
Eylem-de “İşçi sınıfının örgütü BATİS, işsizlikle ve yoksullukla savaşıyor” pankartı açıldı.