Bilim adamları AKP’nin uyguladığı politikalarla sağlık hakkını tehdit ettiğini söylüyor 26 Ekim ”Hasta Hakları Günü” olarak, panel, konferans ve sempozyumlarla değerlendiriliyor, hastalar hakları konusunda bilgilendirilmeye çalışılıyor. Türkiye’de bugüne kadar hasta haklarını korumak amacıyla hasta hakları yasalara girdi, ”Hasta Hakları Yönetmeliği” çıkarıldı, ”Hasta Hakları Yönergesi” yayımlandı, bunların devamı olarak hastanelerde ”Hasta Hakları Kurulları” oluşturuldu. Sağlık Bakanlığı […]
Bilim adamları AKP’nin uyguladığı politikalarla sağlık hakkını tehdit ettiğini söylüyor
26 Ekim ”Hasta Hakları Günü” olarak, panel, konferans ve sempozyumlarla değerlendiriliyor, hastalar hakları konusunda bilgilendirilmeye çalışılıyor.
Türkiye’de bugüne kadar hasta haklarını korumak amacıyla hasta hakları yasalara girdi, ”Hasta Hakları Yönetmeliği” çıkarıldı, ”Hasta Hakları Yönergesi” yayımlandı, bunların devamı olarak hastanelerde ”Hasta Hakları Kurulları” oluşturuldu.
Sağlık Bakanlığı yapılan bu değişikliklerle hasta haklarını en iyi şekilde koruyacağını savunurken ”Sağlıkta Dönüşüm Programı” yla da herkesin en iyi sağlık hizmeti alacağını iddia ediyor. Ancak, yaklaşık 3 yıldır uygulanmaya çalışılan politikalar nedeniyle hastalar, bugüne kadar görmedikleri kuyruklarla hasta hakları ihlallerine uğruyor, programla sosyal güvencesi olan yurttaşlar, özel hatanelerin ”müşteri” leri arasına giriyor, Meclis’te görüşülmekte olan ”Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı” yla da prim ödemeyenin sağlık hizmetinden yararlanmaması planlanıyor.
Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Başkanı (HAYAD) Leyla Ezgi , AKP’nin uygulamaya çalıştığı ”Sağlıkta Dönüşüm Programı” nda hastaların sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanacağı söylemlerine karşın katkı payı adı altında ücret ödemek zorunda kaldıklarını anımsatarak ”Devletin sağlık hizmetlerini sunmaktan vazgeçerek özel sektöre devretme çabası, hasta hakkı ihlalidir. Senelerce prim, vergi ödeyen insanların daha iyi hizmet alacakları umuduyla özel muayenehanelerde çare araması devletin ayıbıdır” dedi.Hasta haklarının, mesleği kötüye kullananların disiplin cezaları almaları ya da yasalara göre cezalandırılmalarından ibaret olmadığına dikkati çeken Ezgi şöyle konuştu: ”Bu haklar, genel bütçede sağlığa ayrılan payın azlığından başlayıp koruyucu hekimliği kapsayan, insanların yaşamları üzerine alınan kararlara ve sağlıkla ilgili uygulanan politikalara kadar uzanır.”
İstanbul Tabip Odası Hekimlik Uygulamaları Bürosu Sorumlusu Dr. Celalettin Cengiz de, AKP’nin 3 yıldır uyguladığı politikalarla sağlık hakkını ve yaşam hakkını tehdit ettiğini belirterek ”İhlaller arttı. Bu ortamda hasta hakkı lüks kaçıyor” dedi.
Haber: Cumhuriyet