Emek Platformu dönem sözcüsü, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç dün düzenlediği basın açıklamasında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’nın meclis komisyonlarında görüşülmeye devam edilmesi durumunda eyleme geçileceğini duyurdu. Kılıç önümüzdeki hafta Bakan ile görüşmeler yapılacağını, olumlu bir sonuç elde edilmemesi halinde Emek Platformu Başkanlar Kurulu’nun toplanarak taşra örgütlerini Ankara’ya çağıracağını söyledi. Emek Platformu dönem sözcüsü […]
Emek Platformu dönem sözcüsü, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç dün düzenlediği basın açıklamasında, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası’nın meclis komisyonlarında görüşülmeye devam edilmesi durumunda eyleme geçileceğini duyurdu. Kılıç önümüzdeki hafta Bakan ile görüşmeler yapılacağını, olumlu bir sonuç elde edilmemesi halinde Emek Platformu Başkanlar Kurulu’nun toplanarak taşra örgütlerini Ankara’ya çağıracağını söyledi.
Emek Platformu dönem sözcüsü Salih Kılıç’ın açıklamasının tam metni şöyle:
“Emek Platformunu oluşturan örgütlerin değerli temsilcileri,
Basınımızın ve televizyon kanallarımızın değerli çalışanları,
Değerli konuklar,
Sizleri şahsım ve Emek Platformu adına saygılarımla selamlıyorum.
Değerli konuklar,
Sosyal güvenlik sistemimizin yapısal, finansal ve yönetsel sorunları bulunmaktadır.
Bu sorunlar ile bu sorunların nedenleri konularında siyasiler de dahil olmak üzere, tüm kesimler mutabıktır.
Sorunların çözümü, sosyal diyalog mekanizmasını çalıştırarak üzerinde mutabık kalınan söz konusu nedenlerin ortadan kaldırılmasına bağlıdır. Ancak hükümet tüm kesimlerin üzerinde mutabık kaldığı bu nedenleri ortadan kaldıracak düzenlemeleri yapmaktan ısrarla kaçınmaktadır. Son olarak da, IMF’nin ve Dünya Bankası’nın dayatmalarıyla hazırlanan kanun tasarısını, TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda görüşülmeye başlanmıştır.
Basınımızın değerli temsilcileri,
Plan ve bütçe komisyonunda görüşülmesine başlanan “Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanun tasarısı”, toplumumuzun ve ülkemiz çalışma hayatının kendine özgü koşulları, çalışanlar ve emeklilerin haklı istek ve önerileri dikkate alınmadan hazırlanmıştır.
Tasarının tek amacı çalışanların mevcut sistemdeki haklarını geriye götürerek daraltmak, yükümlülüklerini ağırlaştırmak böylece sistemin açıklarını kapatmaktır.
Bu anlayış ile yapılan düzenlemeler geçmişte olduğu gibi bugün de sistemin sorunlarını çözmeyecek, daha da ağırlaştıracaktır.
1999 yılında sistemin sorunlarını çözeceği iddiası ile aynı anlayışla, sosyal tarafların görüş ve önerileri dikkate alınmadan,
Sosyal güvenlik sisteminde reform adı altında yapılan düzenlemeler sorunları çözmek yerine daha da büyütmüş, üç kurumun aktif-pasif dengesini daha da bozmuştur.
Değerli basın mensupları,
Sistemin kalıcı olarak sorununu çözmek aktif-pasif dengesinin sağlanmasına bağlıdır. Resmi kayıtlara göre kayıt dışı istihdamın yüzde 52’ye ulaştığı bir yapıda, çalışanların sisteme olan güvenirliklerini ortadan kaldırarak aktif-pasif dengesinin sağlanması imkansızdır. Sosyal sigortalar kurumu kayıtlarına göre yılda 90 ile 120 gün prim ödeyen mevsimlik işçilerin oranı yüzde 12 civarındadır.
İş kanunu ile esnek çalışma usullerinin kabul edildiği göz önüne alındığına önümüzdeki yıllarda bu oranın daha da artacağı tartışmasızdır. Bu gerçek dikkate alınmadan emeklilik koşullarının ağırlaştırılması kabul edilemez.
Günlük yaşamlarını sürdürmek için pazardan artık toplama zorunda bırakılan emekli dul ve yetimlerimizin vicdanları sızlatan bu görüntüleri ortada iken, mevcut aylık seviyelerini daha da düşürmeyi ön gören düzenlemeler kabul edilemez.
Ülke nüfusumuzun ve çalışanlarımızın büyük bir kısmının yoksul olduğu önemli bir bölümünün ise açlık sınırının altında olduğu, katkı paylarını veremedikleri için ilaçlarını alamadıkları, bilinen bir gerçek iken sağlık yardımlarının kapsamını daraltmak kabul edilemez.
Değerli basın mensupları,
Tüm çalışanların ve emeklilerin şiddetle karşı çıktıkları bu düzenlemelerin yasallaştırılması halinde, sistemin sorunlarını daha da büyüterek duraksayabileceğini dahi söylemek kehanet olmayacaktır.
Emek platformu başkanlar kurulu salt IMF istiyor diye 01.01.2007 tarihinde yürürlüğe girmesi öngörülen tasarının ivedilikle görüşülmesine karşı çıkmaktadır.
Başkanlar kurulumuz, TBMM plan ve bütçe komisyonu gündeminde olan sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanun tasarısının askıya alınarak, tüm sosyal taraflar ile asgari müştereklerde mutabık kalınıp, geniş toplumsal katılımı sağlayacak değişikliklerin yapılmasından sonra tasarının TBMM görüşülmesini istemektedir.
Başkanlar kurulumuz tasarının, emekli olma şartlarının ağırlaştırılmasını, emekli dul ve yetim aylıklarının düşürülmesini sağlık yardımlarını hak olmaktan çıkararak piyasalaştırılmasını, kısıtlanmasını ve bu yetkinin idareye bırakılmasını, öngören düzenlemeleri üzerinde toplumumuzun ve ülkemiz çalışma hayatının kendine özgü şartlarının dikkate alınarak sosyal taraflar ile asgari müştereklerin sağlanmasını talep etmektedir.
Tasarıdaki bu düzenlemelerin, sistemin önemli ayağını oluşturan sosyal yardım ve primsiz ödemeler kanun tasarı taslağı ile birlikte değerlendirip mutabakatın sağlanmasının daha doğru olacağını düşünmektedir. Sistemin özerk yönetim yapısına kavuşturulmuş kurumlar vasıtası ile yönetilmesinin gerekli olduğuna inanmaktadır.
Değerli basın çalışanları,
Bizler emek platformu olarak, temsil ettiğimiz kesimlerin sorunlarının çözümü için bir reform istiyoruz. IMF’nin dayatmalarıyla çıkarılacak bir yasayı kabul etmiyoruz. Özelleştirmelerden elde edilen gelirlerin, IMF borç ödemelerinde kullanılmasını içimize sindiremiyoruz. Bu gelirlerin eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe ve yatırımlara harcanmasını talep ediyoruz.
Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanun tasarısının askıya alınarak, görüş ve önerilerimiz doğrultusunda sosyal taraflar ile gerekli mutabakatın sağlandıktan sonra TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda görüşülmesi talebimiz, dün TBMM Plan ve Bütçe komisyonu başkanlığına, sayın Başbakana ve sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına yazılı olarak iletilmiştir. Bu gelişmeler üzerine sayın Çalışma Bakanı’nın acil daveti üzerine Emek Platformu ve bakanlık yetkilileri dün bir toplantı yapmış ve önümüzdeki pazartesi gününden itibaren bir kez daha görüşülmesine karar verilmiştir.
Bu görüşmeden de bir sonuç çıkmaması ve kanun tasarısının komisyonda görüşülmesine devam edilmesi halinde Emek Platformu Başkanlar Kurulumuz önümüzdeki hafta toplanacak ve taşra örgütlerini Ankara’ya çağıracaktır. Daha önce açıklanan eylemlerimiz hayata geçirilecektir.
Eylemlerimizi haklı isteklerimizin kabul edilmesine kadar sürdürülmesinde kararlı olduğumuzu,
Kamuoyuna saygı ile duyururuz.”