İşçi, işveren ve hükümeti temsilen 5’er üyeden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2006’dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere önümüzdeki aylarda toplanacak. Ancak toplantılara işsizliği önleyeceği ve istihdamı artıracağı gerekçesiyle Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan tarafından gündeme getirilen bölgesel asgari ücret tartışmalarının damgasını vurması bekleniyor. Türk-İş Yönetimi de asgari ücret toplantıları […]
İşçi, işveren ve hükümeti temsilen 5’er üyeden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2006’dan itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere önümüzdeki aylarda toplanacak. Ancak toplantılara işsizliği önleyeceği ve istihdamı artıracağı gerekçesiyle Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan tarafından gündeme getirilen bölgesel asgari ücret tartışmalarının damgasını vurması bekleniyor. Türk-İş Yönetimi de asgari ücret toplantıları başlamadan önce konuya ilişkin görüşlerini “Asgari Ücret Gerçeği” başlıklı raporda topladı.
“PRİM KAYBINA YOL AÇACAK”
Raporda, bölgesel düzeyde asgari ücret uygulamasının memur maaşları, emekli aylıkları, elektrik ve benzin fiyatları gibi birçok alanda benzeri talepleri gündeme getirebileceği uyarısında bulunuldu.
SSK prim esas kazancın alt sınırını asgari ücret oluşturduğu ve Kurumun bütçesini prime esas kazancın alt ve üst sınırlarını dikkate alarak yaptığı anımsatılan raporda, “Alt sınırların bölgeler itibariyle farklılaşması Kurumun büyük ölçüde prim kaybına yol açacaktır. Böyle bir uygulama finansman darboğazı içinde bulunan Kurumun prim gelirlerini düşürerek görevini yerine getiremez duruma yol açabilecektir” denildi.
“HUKUKİ KARMAŞA DOĞABİLİR”
Asgari ücretin çoğu ceza uygulamalarında temel ölçü olduğuna dikkat çekilen raporda, asgari ücretin bölgesel olarak uygulanması durumunda farklı asgari ücrete dayalı farklı ceza uygulamaları nedeniyle hukuki bir karmaşa doğabileceği uyarısında bulunuldu.
“İÇ GÖÇ ARTAR”
Bölgesel asgari ücret uygulamasında ücret farklılığından dolayı daha yüksek asgari ücretin ödeneceği bölgelere iç göçün hızla artacağı savunularak, “Asgari ücretin bölgelere göre belirlenmesi, asgari ücretin genel anlam ve felsefesine aykırıdır” denildi.
“İŞSİZLİĞİN NEDENİ ASGARİ ÜCRET DEĞİL”
Türk-İş’in işsizliğin önlenmesi için uygulanacak politikaları desteklediği kaydedilen raporda, işsizliğin yoksulluk ve gelir dağılımındaki adaletsizliğin temel sebeplerinden biri olduğu, işsizliğin azaltılmasının en etkili yolunun sadece ekonominin büyümesi değil, yeni yatırımların yapılması ve yeni iş alanlarının açılmasından geçtiği kaydedildi.
“TÜRK-İŞ İŞÇİ HAKLARINDA GERİLEMEYE ASLA İZİN VERMEYECEK”
Türk-İş raporunda, bölgesel asgari ücretin ülkenin sorunlarını yoksullar sırtından çözmeye çalışan bir öneri olduğu ileri sürülerek, “Bu düşünce adil ve sosyal olmadığı gibi ekonomik de değildir. Türk-İş, ülkenin geleceği için daima fedakarlıkta bulunmuş ve bugünkü asgari ücret ile bunu sürdüren işçilerimizin haklarında gerilemeye asla izin vermeyecektir” denildi.
Haber: ANKA