Özelleştirilmesi uzun süredir tartışma konusu olan TÜPRAŞ’taki yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesi için açılan ikinci ihalenin, 12 Eylül 2005 tarihinde, teklif sahiplerinin müştereken katılacakları nihai görüşme ve bu görüşmenin sonucunda yapılacak açık artırma ile tamamlanması öngörülüyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 29 Nisan 2005 tarihinden itibaren başlatılan ihale sürecinde, 2 Eylül 2005 tarihi […]
Özelleştirilmesi uzun süredir tartışma konusu olan TÜPRAŞ’taki yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin özelleştirilmesi için açılan ikinci ihalenin, 12 Eylül 2005 tarihinde, teklif sahiplerinin müştereken katılacakları nihai görüşme ve bu görüşmenin sonucunda yapılacak açık artırma ile tamamlanması öngörülüyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 29 Nisan 2005 tarihinden itibaren başlatılan ihale sürecinde, 2 Eylül 2005 tarihi itibariyle 9 yatırımcıdan ilk teklifleri alındığı ifade edildi. Açıklamada, “İhalenin, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve İhale Şartnamesi hükümleri çerçevesinde 12 Eylül 2005 tarihinde, teklif sahiplerinin müştereken katılacakları nihai görüşme ve bu görüşmenin sonucunda yapılacak açık artırma ile tamamlanması planlanmaktadır” denildi.
TÜPRAŞ ihalesi için teklif veren firma ve konsorsiyumlar şöyle:
– Polski Koncern Naftowy ORLEN SA – ZORLU Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu,
– KOÇ-SHELL Ortak Girişim Grubu,
– Anadolu Uluslararası Tic. Ve Taş. A.Ş.- Çukurova Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu,
– Indian Oil Corp. Ltd. – Çalık Enerji Sanayii ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu,
– Petrol Ofisi A.Ş. – Tüpraş Aqusition Cons. Ortak Girişim Grubu,
– OMV Aktiengesellschaft,
– ENI S.pA Divisione Refining & Marketing,
– Ordu Yardımlaşma Kurumu Genel Müdürlüğü,
– MOL Hungarian Oil and Gas Public Ltd. Co.
Bu arada, Koç Holding petrol devi Shell ile, Petrol Ofisi Arap şirketi Acquisition Consortium OGG ile, Çalık Enerjini ise Hindistan’ın en büyük petrol şirketi olan Indian Oil ile birlikte hareket etme kararı aldı. İptal edilen ihalenin Tatneft ile birlikte galibi olan Zorlu ise bu sefer Polonyalı PKN ile ihaleye katılacağını açıkladı.
Öte yandan TÜPRAŞ, yılın ilk yarısında 293.2 milyon YTL net kar elde etti. Şirketin bu yılın ikinci çeyreğinde net karı ise 250 milyon YTL oldu. TÜPRAŞ’ın ikinci çeyrekteki cirosu 3.66 milyar YTL olurken, altı aylık ciro 6.33 milyar YTL düzeyinde gerçekleşti. TÜPRAŞ’ın ilk halka arzı 30 Mayıs 1991 yılında yapılmış ve yüzde 2.5’lik hisseleri halka açılmıştı. Nisan 2000’deki ikincil halka arzdan toplam 1.2 milyar dolarlık kaynak elde edilmişti.
ÖİB, TÜPRAŞ hisselerinden yüzde 14.76’sını Mart ayında İMKB Toptan Satışlar Pazarı’nda yabancı fonlara sattı. Bütün bu satışlardan sonra TÜPRAŞ’ın halka açıklık oranı yüzde 49’a ulaşırken, geri kalan yüzde 51’i de blok olarak satışa çıkartıldı. TÜPRAŞ’ın yüzde 65.76’sının özelleştirilmesi için geçen yılın ocak ayında yapılan ihalede en yüksek teklifi 1.3 milyar dolarla Tatneft – Zorlu Grubu ortaklığı vermişti. Ancak daha sonra Danıştay satışı iptal etmişti.
İHA