Hindistan’da milyonlarca işçi, hükümetin ekonomik politikalarına karşı bugün genel greve çıkıyor. Eylem, geçen yıl mayıs ayında iktidara gelen Başbakan Manmohan Singh ve hükümetine karşı ilk büyük emekçi tepkisi olacak. Bugün için bir günlük genel grev çağrısı yapan sendikalar, hükümetin, neoliberal politikalardan vazgeçmesini istediler. Sendikaların 16 maddelik talepler listesinde; “kârlı kuruluşların” özelleştirilmesine son verilmesi, telekom sektörüne […]
Hindistan’da milyonlarca işçi, hükümetin ekonomik politikalarına karşı bugün genel greve çıkıyor. Eylem, geçen yıl mayıs ayında iktidara gelen Başbakan Manmohan Singh ve hükümetine karşı ilk büyük emekçi tepkisi olacak. Bugün için bir günlük genel grev çağrısı yapan sendikalar, hükümetin, neoliberal politikalardan vazgeçmesini istediler. Sendikaların 16 maddelik talepler listesinde; “kârlı kuruluşların” özelleştirilmesine son verilmesi, telekom sektörüne yabancı sermaye girişinin sınırlandırılması, çalışma yasalarının emekçiler lehine değiştirilmesi ve emeklilik fonlarına daha fazla faiz verilmesi gibi istekler yer alıyor.
7 sendikanın çağrısı
Genel grev çağrısını, altısı federal hükümete destek vermiş olan komünist partilerle bağlantılı 7 sendika yaptı. Çağrıcılardan biri olan Hindistan İşçi Sendikaları Merkezi’nin Sekreteri Swadesh Dev Roye, “Kamu kurumları, bankalar, limanlar, havaalanları, telekom ve sanayi kuruluşlarında işçiler işbaşı yapmayacak” diye konuştu. Roye, genel greve 7.5 milyon işçinin katılacağını tahmin etti.
Tüm Hindistan İşçi Sendikaları Kongresi’nin sekreteri Amarjeet Kaur da, hükümetin ekonomik politikalarından hayal kırıklığına uğradıklarını belirtti.
Eylem, hükümetin özelleştirmeyi planladığı Mumbai ve Yeni Delhi havaalanlarında çalışanlar için özel bir anlam taşıyor. Bu havaalanlarındaki 22 bin işçinin neredeyse tamamının eyleme katılması bekleniyor. Hava trafik kontrolörleri ise greve katılmayacak.
Hep aynı politikalar
Manmohan Singh hükümeti, bir önceki sağcı hükümetin ekonomik programını, ufak rötüşlarla devam ettiriyor. Hükümet, ekonomik büyümeyi yabancı sermaye artışına bağlarken, sosyal destek programlarını fonlamak için özelleştirmeden medet umuyor. Bu amaçla, telekom sektöründe yabancı sermaye üst sınırı yüzde 49’dan yüzde 74’e, havacılık sektöründe yüzde 40’tan 49’a çıkarıldı. Ayrıca, sigorta ve bankacılıkta yabancı sermayeye yeni kolaylıklar düşünülüyor. Hükümet, Hindistan tarihinde ilk kez, perakende sektörünü de yabancı sermayeye açacak.
Büyümesini yabancı sermayeye endeksleyen Hindistan, bu politikayı izleyen diğer ülkeler gibi, “sert bir rekabet” ile karşı karşıya. Son 10 ay içinde ülkeye 4.3 milyar dolar yabancı sermaye girdi. Bu rakam, aynı dönemde Çin’e giren yabancı sermayenin onda birinden daha az. Hükümetin bazı özelleştirme ihaleleri de rağbet görmedi. Geçen ay, 13 kamu kuruluşundaki devlet hisselerinin satışı iptal edildi.
Singh’in lideri olduğu Kongre Partisi, 15 partili bir koalisyona liderlik ediyor ve parlamentoda çoğunluğu sağlamak için komünist partilere dayanıyor.
Haber: Evrensel