İzmir-Bergama, Uşak-Eşme, Sivrihisar, Efem Çukuru, Havran/Küçükdere Elele Hareketi tarafından düzenlenen mitingde, köylüler, “Siyanürlü şirket ülkemizi terket”, “Siyanüre hayır” sloganları attılar. Mitingte konuşan İzmir Barosu eski başkanı Avukat Noyan Özkan, Anayasa’da “herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunun” belirtildiğini söyledi. Özkan, anayasal haklarını sonuna kadar savunacaklarını, haksızlığa karşı mücadele edeceklerini kaydetti. Kışladağı mevkiinde […]
İzmir-Bergama, Uşak-Eşme, Sivrihisar, Efem Çukuru, Havran/Küçükdere Elele Hareketi tarafından düzenlenen mitingde, köylüler, “Siyanürlü şirket ülkemizi terket”, “Siyanüre hayır” sloganları attılar.
Mitingte konuşan İzmir Barosu eski başkanı Avukat Noyan Özkan, Anayasa’da “herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunun” belirtildiğini söyledi. Özkan, anayasal haklarını sonuna kadar savunacaklarını, haksızlığa karşı mücadele edeceklerini kaydetti.
Kışladağı mevkiinde Tüprag adlı şirketin yaklaşık 240 ton altın çıkaracağını söyleyen Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür ise bunun için şirketin 200 milyon ton kayayı yerinden sökerek işleyeceğini belirtti. Şirketin siyanürle altın çıkaracağını söyleyen Öngür, bunun bir çevre felaketi olacağını hatırlattı. Öngür, “Siyanür tam anlamıyla kimyasal bomba gibidir. Yüzyıllar boyunca etkisini sürdürmektedir” diye konuştu.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri’nden Prof. Dr. İnci Gökmen de Bergama’da siyanürle altın çıkarıldığı için çevre köylerin boşaldığını ileri sürdü. Gökmen, siyanürün bu bölgeye de zarar vereceğinden endişe duyduğunu ifade etti.