Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılan “2005-2006 Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ile İkinci Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Esaslar”, 16 Ağustos 2005 tarih ve 25908 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın teklifi doğrultusunda Bakanlar Kurulu tarafından karar altına alınan bu esaslar ile, devlet üniversiteleri kapsamında belirlenen […]
Bakanlar Kurulu tarafından kararlaştırılan “2005-2006 Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ile İkinci Öğretim Ücretlerinin Tespitine Dair Esaslar”, 16 Ağustos 2005 tarih ve 25908 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın teklifi doğrultusunda Bakanlar Kurulu tarafından karar altına alınan bu esaslar ile, devlet üniversiteleri kapsamında belirlenen öğrenci maliyetlerinin yalnızca belirli bir oranı devlet bütçesinden karşılanacak, geri kalanı ise yine öğrencilerden talep edilecek, yani önümüzdeki 2005-2006 öğretim döneminde yine öğrencilerin ve öğrenci velilerinin cebi yanacak !
Söz konusu kararlar ile, Tıp fakülteleri 458 YTL öğrenci katkısı ile yine en pahalı okul konumunu korudu. Ardından devlet konservatuarları 456 YTL, diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri 382 YTL, mühendislik mimarlık fakülteleri ise 300 ila 311 YTL ile gelmekte. Hukuk, iktisat, işletme ve siyasal bilgiler fakültelerinde ise öğrenci katkısı 243 YTL olarak belirlendi. Ayrıca yükseköğretim kurumları yönetimlerine, bu oranlarda %20 ye kadar artış yapma yetkisi de tanındı. Bu durumda tıp fakültelerinde öğrenci katkısı 550 YTL yi, mühendislik mimarlık fakültelerinde 360 YTL yi ve hukuk, iktisat, işletme ve siyasal bilgiler fakültelerinde ise 300 YTL yi bulacak.
Bakanlar Kurulu kararına göre, yabancı dilde öğretim yapan yüksek öğretim kurumlarında öğrenci katkıları, iki katı olarak uygulanacak. Normal öğrenim süreleri içinde mezun olamayan öğrencilerden ise yukarıda yer alan öğrenci katkıları, birinci yıl için %50, müteakip yıllar için %100 fazlasıyla alınacak. Lisans düzeyinde ikinci bir yükseköğretim yapan öğrenciler için de öğrenci katkısı %100 fazlası ile alınacak. Buna göre okulu uzayan bir tıp öğrencisi 1100 YTL ye, mühendislik mimarlık öğrencisi 720 YTL ye ve hukuk, iktisat, işletme ve siyasal bilgiler fakültesi öğrencisi ise 600 YTL ye varan oranlarda yıllık ödeme yapma durumunda kalabilecek.
İkinci öğretim de ise söz konusu oranlar fahiş miktarlara ulaşmakta. Örneğin mühendislik mimarlık fakültelerinde öğrenci katkısı 1186 YTL yi; hukuk, iktisat, işletme ve siyasal bilgiler fakültelerinde ise 896 YTL yi bulmakta.
Bakanlar Kurulu tarafından yayınlanan bu esaslara göre tıp fakültesinde okuyan bir öğrenci normal eğitim süresi boyunca 3350 YTL, mühendislik mimarlık fakültelerinde 1440 YTL ve hukuk, iktisat, işletme ve siyasal bilgiler fakültelerinde ise 1200 YTL katkı payı verecek. Tabi bir de kitap, ders notu, barınma, beslenme, yol vs. masrafı ile bir yüksek öğretimin ne kadara mal olacağını tahmin etmek zor değil.
Bakanlar Kurulu’nun anılan kararlarının 3 üncü maddesinde ise, katkı payını süresinde ödemeyen öğrencilerin kayıtlarının yapılmayacağı veya yenilenmeyeceği de hüküm altına alınarak, “paran varsa okursun” anlayışı bir kez daha korundu. Söz konusu madde ile, Anayasa’da güvenceye alınmış olan eğitim hakkı bir kez daha yok sayıldı.