Hükümet adına görüşmeleri yürüten Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile görüşmelere katılan yetkili sendikaların temsilcilerinin Başbakanlık Merkez Bina’daki toplantı salonuna girmelerinden kısa bir süre sonra, Şahin’in toplantı salonundan çıktığı görüldü. Alınan bilgiye göre, toplantının başında Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Başbakan Yardımcısı Şahin’e oturma düzeninin değiştirilmesini istedi. Akyıldız, “U” şeklindeki toplantı […]
Hükümet adına görüşmeleri yürüten Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile görüşmelere katılan yetkili sendikaların temsilcilerinin Başbakanlık Merkez Bina’daki toplantı salonuna girmelerinden kısa bir süre sonra, Şahin’in toplantı salonundan çıktığı görüldü.
Alınan bilgiye göre, toplantının başında Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Başbakan Yardımcısı Şahin’e oturma düzeninin değiştirilmesini istedi. Akyıldız, “U” şeklindeki toplantı masasının baş kısmında oturmakta olan Şahin’e, “Eşit şartlarda oturmak istediklerini” söyledi. Akyıldız, “Bu pozisyonda oturulması doğru değil, sizinle eşit şartlarda olmamız lazım. Baştaki kısım boş bırakılsın” dedi.
Başbakan Yardımcısı Şahin de Akyıldız’ın söylediği şekilde bir usulün bulunmadığını belirtti. Akyıldız’ın ısrarı üzerine Başbakan Yardımcısı Şahin toplantıyı terk etti.
Şahin’in basın müşavirliğinden yapılan açıklamada, toplantının yarın saat 10:00’a ertelendiği bildirildi.
Sendikalardan Şahin’in toplantıyı terketmesine tepki.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in, tek taraflı, keyfi biçimde, konfederasyonlara danışmadan, kurul katılımcılarının görüşünü almadan toplantıyı ertelemesinin doğru olmadığını söyledi. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da kimsenin toplu görüşme masasını sabote edemeyeceğini belirtti.
Tombul, Başbakanlık Merkez Bina önünde yaptığı açıklamada, toplu pazarlık sürecine Mehmet Ali Şahin tarafından ara verildiğini söyledi. Tombul, toplantının ertelenmesine gerekçe olan, “bir konfederasyonun kendi adına iddia ettiği heyet başkanlığı” talebinin doğru olamayacağını belirterek, “Buraya 3 konfederasyon kendi adına yetkili katılmaktadır. KESK heyetinin başkanı benim, KESK yöneticileri buradadır. Bizim adımıza hiç kimse heyet başkanlığı yapamaz. Sorun sadece masada nerede oturulacağı sorunu değildir. Böyle bir gerekçeyle 2.5 milyona yakın kamu emekçisinin gözünün olduğu bir pazarlık sürecini tıkamak ya da erteleme aşamasına getirmek en hafif deyimiyle masanın sorumluluğunu hissetmemektir” dedi.
Her iki tarafı da bu konuda sorumluluğa davet ettiklerini belirten Tombul, bir süre daha içeride ilgililerin masaya gelmesini bekleyeceklerini, masaya bugün gelinmemesi halinde, yarın toplantının ertelendiği saatte yine Başbakanlık’ta olacaklarını bildirdi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “yer kavgası”nın yaşandığını söyledi. “Sayın Bakan’ın masadan ayrılmasını olumlu bulmuyoruz, keşke ayrılmasaydı ve memurun umudunu boşa çıkarmasaydı” diye konuştu. Aksu, ilgili yasada en fazla üyeye sahip konfederasyon genel başkanının, toplu görüşmelere çalışanlar adına katılan heyetin de başkanı olduğuna dair bir ifade bulunduğunu bildirdi.