Haber-İş İstanbul 1 No’lu Şube üyesi işçiler, dün yaptıkları eylemle “Özelleştirmeye teslim olmayacağız” derken, Petrol-İş’in Kocaeli’de düzenlenen temsilciler toplantısında “Sonuna kadar mücadele” mesajı verildi. Haber İş – ‘Özelleştirmeye teslim olmayacağız’ Telekom işçileri, özelleştirmelere kararlılıklarını bir kez daha duyururken, saldırılara karşı birlikte mücadele çağrılarını da yinelediler. Telekom’un satışına karşı Maltepe Köprü altında toplanan işçiler, “Yan gelip […]
Haber-İş İstanbul 1 No’lu Şube üyesi işçiler, dün yaptıkları eylemle “Özelleştirmeye teslim olmayacağız” derken, Petrol-İş’in Kocaeli’de düzenlenen temsilciler toplantısında “Sonuna kadar mücadele” mesajı verildi.
Haber İş – ‘Özelleştirmeye teslim olmayacağız’
Telekom işçileri, özelleştirmelere kararlılıklarını bir kez daha duyururken, saldırılara karşı birlikte mücadele çağrılarını da yinelediler.
Telekom’un satışına karşı Maltepe Köprü altında toplanan işçiler, “Yan gelip yatmıyoruz vatanı satmıyoruz”, “Kahrolsun ABD işbirlikçi AKP”, “Özelleştirmeye hayır”, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarıyla Bayrampaşa Telekom’a kadar yürüdüler. Eyleme Petrol-İş, TÜMTİS ve Kristal-İş İstanbul şubeleri, TEKSİF Bakırköy Şubesi, Haber-Sen 9 No’lu Şube ile Emeğin Partisi destek verdi.
Haber-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şubesi Başkanı Levent Dokuyucu, özelleştirmeye teslim olmayacaklarını belirterek, “Seydişehir, Erdemir ve Tüpraş’taki işçi kardeşlerimizin yanındayız. Özelleştirmeye karşı birlikte mücadele ettiğimizi bir kez daha göstermek için toplandık” dedi.
Taşeron yasaklansın
“Zarar ediyor” gerekçesiyle İsdemir, Petkim, TEKEL, Telekom gibi ülkenin en verimli kuruluşlarının yağmaya açıldığını belirten Dokuyucu, “yabancıya değil, yerliye satılsın” sözleriyle de birilerinin özelleştirmeden çıkar sağlamayı haklı göstermeye çalıştığını kaydetti. Özelleştirmenin, çalışanlar için işsizlik, açlık, yokluk, yoksulluk ve sendikasızlık oldoğunu vurgulayan Dokuyucu, sermaye ve iktidarın manevi değerlerle oynarak saldırılara karşı bir araya gelen işçi ve memurları bölmeye çalıştığını dile getirdi. Bu oyunları boşa çıkaracak birikimin olduğunu ifade eden Dokuyucu, “Bütün bu saldırı ve oyunları boşa çıkarmanın tek yolu, güçlerimizi birleştirip bağımsız demokratik bir Türkiye yaratmak” dedi. Telekom’da taşeronlaştırmanın yasaklanmasını da isteyen Dokuyucu, 24 Ağustos’ta toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanmaması durumunda grev kararı alacaklarını duyurdu.
Grev hakkımızı kullanırız
Haber-İş Başkanlar Kurulu’nun sonuç bildirgesi dün yayınlandı. Bildirgede, Telekom’un yüzde 55 hissesinin blok satışı için Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın yaptığı ihalenin ve Rekabet Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’a açılan davalarla başlatılan hukuk mücadelesinin devamına karar verildiği açıklandı.
Taşeronlaştırma uygulamalarının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davanın takip edileceği kaydedilen bildirgede, uygulamanın devamı halinde eyleme başvurulacağı bildirildi. Haber-İş ile Türk Telekom arasında süren ve uyuşmazlıkla sonuçlanan 5’inci Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin bazı maddelerinin kabul edilmesi istenen bildirgede, “olmazsa olmaz” niteliği taşıyan bu maddelerin kabul edilmemesi halinde grev hakkının kullanılacağı uyarısı yapıldı.
TT’DE SATIŞ SÖZLEŞMESİ İMZALANIYOR
Türk Telekom özelleştirmesinde hisse satış sözleşmesi haftaya imzalanıyor. İmtiyaz sözleşmesinin Danıştay tarafından onaylanmasının ardından da, hissedarlar sözleşmesi imzalanacak ve satış yürürlüğe girmiş olacak. Telekom ihalesini 6 milyar 550 milyon dolar ile kazanan Oger Ortak Girişim Grubu’na hisse satış sözleşmesi için davet mektubu gönderildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile bir araya gelen Oger yönetimi, sözleşme tarihini de belirledi. Buna göre önümüzdeki hafta imzalar atılacak. Maliye Bakanı Unakıtan’ın imzasının bulunacağı sözleşmenin yapılacağı gün ise henüz kesinleştirilmedi. Hisse satış sözleşmesi hemen yürürlüğe girmeyecek. Öncelikle Telekomünikasyon Kurumu ile Türk Telekom arasında imzalanacak imtiyaz sözleşmesinin Danıştay’ın onayından çıkması beklenecek. Adli tatilin 1 Eylül’de sona ereceği düşünüldüğünde Danıştay’ın incelemesine kadar tüm prosedürlerin tamamlanması planlanıyor.
Petrol-İş – “Sonuna kadar mücadele”
Kocaeli Üniversitesi Derbent Meslek Yüksekokulu’nun Uygulama Oteli’nde düzenlenen Temsilciler Kurulu toplantısında konuşan Öztaşkın, hükümeti eleştirdi. Amerikalılar ile Fransızların, ülke isimleriyle özdeşleşmiş özel şirketleri bile elde tutmaya çalıştığını ifade eden Öztaşkın, “Böyle bir dönemde, Türkiye’de ekonominin temel direği olan TÜPRAŞ, Petkim, Erdemir, Telekom, Seydişehir Alüminyum ve limanların satışı, ekonomik ve sosyal hiçbir gerekçeyle açıklanamaz” diye konuştu.
TÜPRAŞ’ın, Türkiye ekonomisinin lokomotif gücü olduğunu, geçen yıl 16.1 milyar dolar ciro, 491 milyon dolar net kâr elde ettiğini ve 8.2 milyon dolar katma değer yarattığını belirten Öztaşkın, bunu halka anlatmak amacıyla hazırlanan filmlerin, 55 ilde 63 yerel, 10 ulusal televizyonda gösterileceğini söyledi.
TÜPRAŞ ihalesine 8 yabancı, 5 yerli olmak üzere 13 firmanın teklif vermek üzere ön yeterlilik aldığını belirten Öztaşkın, şöyle konuştu: “Yabancı şirketler, yüzde 51 kamu payına sahip olan TÜPRAŞ’ı satın alarak, kendi ulusal şirketlerinin güçlenmesini ve hızla büyüyen Türkiye petrol ürünleri pazarını ele geçirmeyi hedeflemektedirler. Yerli taliplerin ise hiçbiri, rafineri sektöründe faaliyetleri olmadığından uzmanlık bilgisine sahip değildirler.”
Türk-İş’e çağrı
Hükümete, petrol bağımlılığının önlenmesi için TÜPRAŞ’ın özelleştirilmesi yerine yeni rafineler kurulması çağrısında bulunan Öztaşkın, Türk-İş’e de çağrı yaptı. Öztaşkın, “Türk-İş vakit geçirmeden özelleştirme karşıtı mücadelenin önderliğini ele almalı” dedi.
Aliağa, Kırıkkale ve İzmit’ten şube yöneticileri ile işyeri temsilcilerin katıldığı toplantının sabahki bölümüne, Kocaeli Sendikalar Birliği de şube başkanları düzeyinde tam katılım sağladı.
Haber: Evrensel Gazetesi