Yerel saatle sabah 9:00’da başlayan grev iki saat sürdü. Bu sürede işçiler bakanlık görevlilerine taleplerini ilettiler. Bakanlık yetkilileri de bu talepleri Sağlık Bakanı’na ileteceklerini söylediler. Kerkük’te bir televizyon söyleşisinde, bir sağlık çalışanı olan Şerkov Mohammed Rahim, “taleplerimiz salt bu kararnamenin geriye alınması değil, ama aynı zamanda ulaşım sorunumuzun çözümü, yaygın hastalık tazminatı, barınma ve çalışanlara […]
Yerel saatle sabah 9:00’da başlayan grev iki saat sürdü. Bu sürede işçiler bakanlık görevlilerine taleplerini ilettiler. Bakanlık yetkilileri de bu talepleri Sağlık Bakanı’na ileteceklerini söylediler.
Kerkük’te bir televizyon söyleşisinde, bir sağlık çalışanı olan Şerkov Mohammed Rahim, “taleplerimiz salt bu kararnamenin geriye alınması değil, ama aynı zamanda ulaşım sorunumuzun çözümü, yaygın hastalık tazminatı, barınma ve çalışanlara yardımı da kapsıyor,” dedi. Rahim, eğer talepleri yerine getirilmezse, gelecek Pazar süresiz greve gideceklerine de söz verdi.
Sağlık emekçilerinin talepleri şunlardır:
“Eski rejimin düşmesinden iki buçuk yıl sonra, toplumun en önemli kesimi sayılan biz, sağlık çalışanları, hâlâ en temel sayılan haklarımızı almış değiliz. Bu durumumuzu takdir edeceğine, bakanlık, yıllarca süren mücadelelerimiz sonucu kazandığımız ücretlerimizi düşürme yoluna gitmektedir.
Irak çok zengin bir ülke olup, her bir Iraklıya refah ve zenginlik sağlayacak kaynakları vardır. Bu yüzden, aşağıda, bütün sağlık personelinin istekleri olduğuna inandığımız taleplerimizi sunuyoruz:
1. Ücretleri düşüren 23971 Sayılı kararnamenin kaldırılması;
2. Enflasyona ayarlanarak ücretlerin artırılması;
3. Yaygın hastalık tazminatı denilecek bir ödemenin başlatılması;
4. Aile ve çocukları olan personele ek ödemeler;
5. Hafta sonu ya da fazla çalışmanın da ücrete tabi olması;
6. Ulaşımı karşılamak için ek ödemeler;
7. Politik nedenlerle ya da eski rejimin baskıları yüzünden çalışılamamış sürenin sektörde çalışılmış olarak kabulü;
8. Günlük çalışmanın 6 saate indirilmesi;
9. Sağlık personelinin hergün karşılaştıkları sözlü ya da bedensel tacizlerden korunmaları için kanun geçirilmesi;
10. Vergilerin kaldırılması;
Bakanlığımızın üretken sektörlerden sayılarak kâr bütçesinden yararlanmamız;
Evlenecek personele kredi açılması.”
http://www.uuiraq.org’tan çeviren: Sendika.org