Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil ile 6. Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi, festivalin 45 gün sonraya ertelenmesine ilişkin olarak, 26 Temmuz günü Tunceli Valisi Mustafa Erkal ile görüştü. Erkal, erteleme kararını geri almazken; Festival Tertip Komitesi, festivali fiili olarak gerçekleştireceklerini açıkladı. Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil’in de katılımıyla, 6. Munzur Kültür […]
Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil ile 6. Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi, festivalin 45 gün sonraya ertelenmesine ilişkin olarak, 26 Temmuz günü Tunceli Valisi Mustafa Erkal ile görüştü. Erkal, erteleme kararını geri almazken; Festival Tertip Komitesi, festivali fiili olarak gerçekleştireceklerini açıkladı.
Tunceli Belediye Başkanı Songül Erol Abdil’in de katılımıyla, 6. Munzur Kültür ve Doğa Festivali Tertip Komitesi, dün Belediye Konferans Salonu’nda basın toplantısı düzenleyerek, festivalin yapılmasına resmi izin verilmediğini, bu nedenle fiili bir kutlamanın olacağını açıkladı. Basın toplantısında konuşan Abdil, festivalin iptal edilmesinin kabul edilemez bir durum olduğunu söyleyerek, “Hep birlikte dilimizi, kültürümüzü ve doğamızı sahiplenmek, geliştirmek için kültürel ve sanatsal etkinlikler yapacaktık. Kadınlarımız ve gençlerimize yönelik açılışlar yapacaktık. Munzur’u boğmak için kurulan barajlara karşı duracaktık. Artan çatışmalar ve ölümlere karşı barışı ve kardeşliği haykıracaktık. Sürekli dışarıya göç veren kentimize geri dönüşün yollarını açacaktık” dedi.
Ertelenmenin, festivalin bir daha yapılmaması, yasaklanması anlamına geldiğini vrugulayan Abdil, “Çünkü Eylül ayında bir festivali gerçekleştirmenin objektif olarak doğal ve toplumsal koşulları olmayacaktır. O nedenle belirtilen tarihte festival düzenleme olanağı fiilen ortadan kalkmıştır” şeklinde konuştu.
Abdil, Vali Erkal ile yaptıkları görüşme hakkında bilgi vererek, festivalin yapılmasına 3 gün kala verilen kararın kabul edilemez olduğunu söyledi. Abdil şunları söyledi; “Fakat üzülerek belirtiyoruz ki; şu ana kadar olumlu bir sonuç alamadık. En son valilik nezrinde yaptığımız görüşmede tebliğ edilen kararın artık değiştirilmesinin mümkün olmadığı bize bildirilmiştir. Kentimizin ekonomik, sosyal ve kültürel hayatında önemli bir yeri olan ve artık gelenekselleşerek halka mal olan festivalimizin idari mercilerce iptal edilmesi, tüm halkımızda olduğu gibi bizlerde derin endişelere neden olmuş, hepimizin özlemi olan barış ortamının sağlanması yönündeki umut, çaba, beklenti ve duygularımızı olumsuz anlamda etkilemiştir. Ayrıca festivale katılım amacıyla kentimize gelen binlerce insanımız telafi edilmesi mümkün olmayan maddi ve manevi zararlara uğramıştır.”
Abdil, festivalin ertelenmesine ilişkin olarak yapacakları birşey kalmadığını belirterek, tatillerini festivale katılacak şekilde hazırlık yapan Dersim’lilere seslenerek, şehre gelmelerini istedi ve birlik beraberlik içinde olunması mesajını verdi.
TUNCELİ DERNEKLERİ FEDERASYONU’NDAN ERTELEMEYE PROTESTO
Tunceli Dernekleri Federasyonu, 26 Haziran günü Galatasaray Lisesi önünde biraraya gelerek 28-31 Temmuz tarihleri arasında Tunceli’de yapılması planlanan 6. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin, başlamasına 3 gün kala, İçişleri Bakanlığı tarafından keyfi olarak ertelenmesini protesto etti. Yazar, sanatçı ve demokratik kitle örgütlerinin destek verdiği eylemde, Türkiye’de gerçekleştirilen tek kültür ve doğa festivalinin, Türkiye’ye ekonomik anlamda da katkı sunduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, festivalin 45 gün ertelenmesinin, AB yolunda “demokratikleşme” yalanıyla çeliştiği, AB demokrasisinin gerçek yüzünün bu olduğu ifade edildi.
TUDEF Başkanı Ali Rıza Bilir tarafından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi; “Bölgemizde insanların yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli koşullar yaratılmaktadır. Türkiye ve dünyanın birçok yerinde yaşayan insanlarımız izinlerini her yıl olduğu gibi bu yıl da festival zamanına denk getirmektedir. Toplumsal barışa ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde festivalin ertelenmesi bölge halkına yapılan en büyük haksızlıktır. İçişleri Bakanlığı’nın ve Tunceli Valiliği’nin aldığı bu kararını geri almasını vee festivalin yapılmasına engel olacak koşulların ortadan kaldırılmasını istiyoruz.”
Açıklama alkışlarla ve Dersim’e sahip çıkma çağrısıyla sona erdi.
Kaynak: Halkın Sesi Tv