İran-Hodro İşçileri 450.000 Tümen Asgari Ücret İsteğiyle İşi Bıraktı 16 Temmuz İran Sosyal Sigortalar Günü’nde İran -Hodro otomobil fabrikası işçileri bir günlük grev gerçekleştirdi. İşi bırakma eylemi hemen hemen bütün üretim kollarında özellikle de montaj hattında üretimin durmasına neden oldu. İş bırkama eylemi sözleşmeli ve sürekli işçilerinin çoğunun çalıştığı Peugeot montaj hattında başladı ve saat […]
İran-Hodro İşçileri 450.000 Tümen Asgari Ücret İsteğiyle İşi Bıraktı
16 Temmuz İran Sosyal Sigortalar Günü’nde İran -Hodro otomobil fabrikası işçileri bir günlük grev gerçekleştirdi. İşi bırakma eylemi hemen hemen bütün üretim kollarında özellikle de montaj hattında üretimin durmasına neden oldu. İş bırkama eylemi sözleşmeli ve sürekli işçilerinin çoğunun çalıştığı Peugeot montaj hattında başladı ve saat 11.00 itibariyle fabrikanın üretimi bütünüyle durdu. Fabrika güvenlik güçlerinin saldırısına karşın işçiler grevlerini başarıyla sürdürdü. Günün sonunda İran-Hodro işçileri bir bildirge yayımlayarak asgari ücretin 450.000 Tümen’e çıkarılmasını talep etti. Aşağıda İran-Hodro işçilerinin bildirgesini sunuyoruz.
16 Temmuz Grevi dolayısıyla İran-Hodro İşçilerinin Bildirgesi
Biz, İran-Hodro işçileri işbu bildrgeyle İran’daki bütün işçilerin ücret artışı mücadelesiyle dayanışmamızı ilan ediyoruz. Bu bildirge yoluyla şunları duyuruyoruz:
1. Biz işçiler Yüksek Emek Şurası’nın işçi düşmanı genelgelerini kınıyoruz. İşçi Evleri temsilcisinin Yüksek Emek Şurası’nda yer almasının yasadışı olduğunu duyuruyoruz. Yüksek Emek Şurası’nın bileşimi değişmedikçe ve gerçek işçi temsilcileri bu şurada yer almadıkça Şura’nın siyasetlerinde işçilerden yana bir değişimin gerçekleşmeyeceğini biliyoruz. Yüksek Emek Şurası’nın bileşiminin gerçek işçi temsilcilerinin şuraya alınmasıyla değişmesini talep ediyoruz.
2. Yüksek Emek Şurası’nın bildirdiği işçi ücretleri işçi ailesinin geçimini sağlamaktan uzaktır. İşçi ücretlerinin enflasyonla orantılı biçimde yükseltilmesini, asgari ücretin 450.000 Tümen olarak belirlenmesini talep ediyoruz.
3. Geçici çalışma sözleşmeleri yeni kölelik anlamına gelmektedir. Geçici sözleşmeler iş güvenliğini tehlikeye düşürmekte, işçi sınıfını bölmekte, daha iyi bir yaşam yolunda işçilerin pazarlık güçlerini azaltmaktadır. Geçici çalışma sözleşmelerinin iptalini, bütün sözleşmeli işçilerin derhal sürekli işçi statüsüyle işe alınmalarını talep ediyoruz.
4. Taşeron şirketler işçilerin yaşamı ve kanıyla beslenen, üretimde hiçbir rolleri olmayan sülüklerdir. Taşeron şirketlerinin derhal feshedilmelerini, çalışanlarının sürekli işçiler statüsüyle işe alınmalarını talep ediyoruz.
5. Sosyal Sigortalar Kurumu’nun emekli işçilere alaycı, ciddiyetsiz yaklaşımını kınıyoruz. Bütün iş kollarında 20 yıl üstünde çalışan işçilerin emeklilik haklarının ivedilikle, kayıtsız koşulsuz tanınmasını talep ediyoruz.
6. Zorunlu askerlik hizmetini de kapsayan emeklilik yasasının derhal işletilmesini, devletin işçilerin katkı payını ivedilikle ödemesini talep ediyoruz.
7. Çalışma güvenliğine saldırıları ve işten çıkarmaları, özellikle Peykan üretim hattı işçilerine uygulanan işten çıkarma politikalarını kınıyor, işten çıkarılan dökümhane işçilerin derhal işe alınmalarını talep ediyoruz.
8. İran-Hodro Dizel işçilerinin işten çıkarmalara karşı ve yeniden işe alınma mücadelelerini destekliyor hangi ad altında olursa olsun işten çıkarmaları kınıyoruz.
9. Çalışma koşullarının güvensizliği nedeniyle yaşamlarını yitiren işçilerin anısı önünde saygıyla eğiliyor yaşamımızı sürdürebilmemiz için güvenli çalışma koşulları ve atmosferinin oluşturulmasını istiyoruz.
10. İran’daki bütün işçilerin daha yüksek ücret, işten çıkarmalara karşı ve işçi sınıfı örgütlerinin oluşturulması mücadelelerini desteklediğimizi duyuruyoruz.
Bir Grup İran-Hodro İşçisi
Yüzlerce Kaşan Tekstil İşçisi Tahran’a Doğru Yürüyüşe Geçti
İran Komünist-İşçi Partisi’nin duyurduğuna göre ödenmeyen ücretlerini alabilmek için Kaşan Tekstil İşçileri bir aydan beri grevde bulunuyorlar. İşçiler on dört aydır ücretlerini alamıyor. 19 Temmuz’da işçiler Tahran’a doğru yürüyüşe geçti. Alınan bilgilere göre yaklaşık 200 kişiyle başlayan yürüyüşe katılmalar gerçekleşti. Şu anda yürüyüşe katılanların sayısı 600 kişiyi buluyor.
İşçiler 20 Temmuz itibariyle Kaşan Abulfazl Camii bölgesine vardı. Bu bölge Kaşan’ın 35 kilometre dışında bulunuyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle bazı işçilerin sağlık durumu bozuldu ve işçilerden üçü feanlık geçirdi. İşçiler ivedilikle su, yemek, sağlık hizmeti, çadır ve güneşten korunmak için şemsiye gereksinmektedir. Şimdiye dek çeşitli halk grupları işçilere su, yemek ve para yardımında bulundu. Daha önce çeşitli boş sözlerle işçileri eylemlerinden vaz geçirmek isteyen Kaşan valisi “işçiler yürüyüşlerini durdurmazsa kaba kuvvete başvuracağız” tehdidinde bulundu. Tehditlere karşı ve işçileri desteklemek amacıyla işçi aileleri valilik önünde protesto gösterisi yapma kararı aldı.
İşverenin işçilerin eylemine karşı tepkisi ivedilikle 400.000’er Tümen ödeme oldu, oysa işçilerin kişi başı alacağı 2.400.000 Tümen’i aşmaktadır. İşçiler istediklerini elde edene dek eylemlerini ve yürüyüşlerini Tahran’a kadar sürdürmede kararlıdırlar.
http://www.wpiran.org
Haberi hazırlayanlar: Siyaveş Azeri / Özgür Yalçın