Ankara’da Diyanet Vakfı Konferans Salonu’nda gerçekleşen 2. Olağanüstü Genel Kurul 500’ü aşkın delegenin katılımı ile gerçekleşti. Tüzüğün bu maddesinin değişimine karşı çıkan 300’e yakın Eğitim-Sen üye ve delegesi “Eğitim Sen’i Teslim Etmeyeceğiz”, İlkelerimizden ve sendikamızdan vazgeçmeyeceğiz” sloganı ile Eğitim Sen 1 No’lu şubeden, genel kurulun yapıldığı Diyanet Vakfı Konferans Salonu’na kadar yüründü. Üyeler tüzük değişikliğine […]
Ankara’da Diyanet Vakfı Konferans Salonu’nda gerçekleşen 2. Olağanüstü Genel Kurul 500’ü aşkın delegenin katılımı ile gerçekleşti.
Tüzüğün bu maddesinin değişimine karşı çıkan 300’e yakın Eğitim-Sen üye ve delegesi “Eğitim Sen’i Teslim Etmeyeceğiz”, İlkelerimizden ve sendikamızdan vazgeçmeyeceğiz” sloganı ile Eğitim Sen 1 No’lu şubeden, genel kurulun yapıldığı Diyanet Vakfı Konferans Salonu’na kadar yüründü. Üyeler tüzük değişikliğine karşı sendikanın ilkelerine sahip çıkma çağrısı yapmak istedi. Eğitim Sen yönetimi tarafından tutulan oldukça küçük olan salona sığılamayacağı gerekçesiyle delegelerin dışında kimsenin alınmayacağı açıklandı ve sendikalarına sahip çıkmak için orada bulunan eğitim emekçileri salona alınmadı.
Bunun üzerine “Sokakta Kurduk Sokakta Savunacağız, Kahrolsun Sendika Ağaları, Devlet Güdümlü Sendika İstemiyoruz” sloganları eşliğinde beklemeye başlayan eğitim emekçileriyle salonun giriş kapısı önünde bulunan görevliler arasında yaşanan gerginlik bir anda arbedeye dönüştü. Kapıdaki “görevliler”in üyeleri itip kakmasını ve hakaretler etmesini bir delegenin, delege kartının yırtılıp atılması izledi. Yaşanan tartışma ve arbedenin sonrasında kurula ara verilerek içerdeki delegelerin salonu boşaltması istendi.
Dışarı çıkan delegelere “Delege arkadaş sendikana sahip çık” çağrısı yapan dışarıdaki üyeler burada bir açıklama yaparak yaşanan gerginliğin kendilerinden kaynaklanmadığını amaçlarının sadece sendikalarına sahip çıkmak olduğunu vurgulayıp, üyesi oldukları Eğitim-Sen’in bu kritik Genel Kurulu’nu izlemeyi talep ettiklerini belirtti.
Dışarıda kalan üyeler verilen aradan sonra boşalan salonda izleyici localarında yerlerini aldılar. Delegasyondan bir konuşmacı kürsüde içeri alınmayan üyeleri kastederek “Bizim amacımız bu kongrede gerilim yaratmak değildir. Bunu yaratan bizler değil bizi bu salona almayanlardır.Biz sendikamıza ve ilkelerimize sahip çıkmak sendikamızı savunmak için buradayız” açıklamasını yaptı.
Genel Kurul’da açılış konuşmasını Eğitim Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer yaptı. Dinçer konuşmasında “Eğitim-Sen’i köşeye sıkıştırıp izole etmek isteyenler kulaklarını iyi açıp dinlesinler, Eğitim-Sen’in bu Cumhuriyet’in ve Türkiye’nin değerleriyle bir sorunu yoktur. Bize karşı yürütülen bu saldırılar demokrasiye yönelik saldırıların bir parçasıdır. Verdiğimiz hukuk mücadelesi de bizim demokrasi mücadelemizin bir parçasıdır” dedi ve ekledi “Kuşkusuz Eğitim-Sen anadilde eğitim hakkını savunacaktır. AİHM de çıkacak sonuçtan sonra Anadilde eğitim maddesi tüzüğümüze yeniden girecektir. Üzerimizde oynanan oyunları mücadele ederek bozacağız”
Alaattin Dinçer’in konuşmasının ardından gündem maddelerinin oylanmasına geçildi.Yapılan oylamada tüzük değişikliği konusunda lehte ve aleyhte konuşmalar yapıldı. Tüzük maddesinin değişimi 381 evet ve 115 hayır oyuyla kabul edildi. Oylama sırasında orada bulunan, tüzüğün değiştirilmesine karşı duran üyelere dönük saldırı ve sataşmalar gerçekleşti.
Genel Kurul ardında gerilim ve tartışmalar bırakarak sona erdi.
İşçi Bülteni – Ankara