Cunta döneminin en kanlı günlerinde çocuklarının akıbetlerini öğrenmek için defalarca başvuruda bulunan Villaflor ve Esther Ballestrino de Careaga ve Maria Eugenia Ponce de Bianco, 1977 yılının Aralık ayında kaçırıldıkları zaman Arjantin’de kayıp olaylarını dünyaya duyuran bir gazete ilanı vermeye hazırlanıyordu. Her üç anneden de Buenos Aires’teki donanma üssüne götürüldükten sonra bir daha haber alınamadı. Üç […]
Cunta döneminin en kanlı günlerinde çocuklarının akıbetlerini öğrenmek için defalarca başvuruda bulunan Villaflor ve Esther Ballestrino de Careaga ve Maria Eugenia Ponce de Bianco, 1977 yılının Aralık ayında kaçırıldıkları zaman Arjantin’de kayıp olaylarını dünyaya duyuran bir gazete ilanı vermeye hazırlanıyordu. Her üç anneden de Buenos Aires’teki donanma üssüne götürüldükten sonra bir daha haber alınamadı.
Üç annenin akıbeti ile ilgili olarak daha önce yapılan tüm araştırmalar sonuçsuz kalmıştı. Ancak iki gün cunta döneminde kaybedilen kişilere ait mezarlardan çıkarılan kemikleri inceleyen antropolog Carlos Somigliana üç annenin cenazelerinin bulunduğunu duyurdu.
Somigliana yaptığı açıklamada Villaflor ve diğer iki annenin cenazelerinin kırsal bir bölgede ortaya çıkarılan bir mezarın içinde yan yana bulunduğunu söyledi.
1977 yılında Güney Atlantik kıyılarına vuran ve daha sonra isimsiz bir mezara gömülen 7 cenaze üzerinde inceleme yaptıklarını ifade eden Somigliana yapılan DNA testleri sonucunda bunlardan 3’ünün Mayıs Meydanı Anneleri kurucularına ait olduğunun tespit edildiğini söyledi.
Somigliana’nın açıklamasını izleyen anneler gözyaşları içerisinde artık Mayıs Meydanı Anneleri ile birlikte anılan “Unutmayacağız! Affetmeyeceğiz! Sorumlular Cezalandırılsın!” sloganını attı.
Kurbanlardan birinin kızı Ana Maria Careaga yaptığı açıklamada iskeletler üzerinde yapılan incelemelerde annesinin sağ olarak denize atıldığını gösterdiğini söyledi. Careaga annelerin cesetlerinin kıyıya ulaşmasının da bir süre denizde mücadele verdiklerinin göstergesi olduğunu dile getirdi.
Her üç annenin öncülük ettiği hareket ülkede cuntanın icraatlarına karşı en güçlü sivil direnişi oluşturmuş kaybedilmelerinin ardından oluşan tepki ile de kayıp anneleri hareketi geniş bir tabana yayılmıştı.
Arjantin’de 1976 ile 1983 yılları arasındaki cunta döneminde 30 bine yakın kişi öldürüldü ya da kaybedildi. Mayıs Meydanı Anneleri kaybedilen çocukları için 30 yılı aşkın bir süredir mücadele veriyor.
MHA NEWS AGENCY