Tüsam olarak geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz sempozyumda işçi sınıfının sosyal gerçekliğindeki değişimi ve sınıf hareketindeki arayışları temel eksen yapmıştık. Hem bu sempozyum oturumlarında hem de sonrasında gerçekleştirdiğimiz çeşitli toplantılarda gördük ki sınıfın sosyal gerçekliği kadar sınıf kavramının kendi tarihsel serüveni de tartışılması ve üzerine çalışılması gereken önemli bir konudur. Siyasi akımların sınıf ayrımlarını ve mücadelesini görmemekte […]
Tüsam olarak geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz sempozyumda işçi sınıfının sosyal gerçekliğindeki değişimi ve sınıf hareketindeki arayışları temel eksen yapmıştık. Hem bu sempozyum oturumlarında hem de sonrasında gerçekleştirdiğimiz çeşitli toplantılarda gördük ki sınıfın sosyal gerçekliği kadar sınıf kavramının kendi tarihsel serüveni de tartışılması ve üzerine çalışılması gereken önemli bir konudur.
Siyasi akımların sınıf ayrımlarını ve mücadelesini görmemekte hemfikir oldukları ve sınıfsız, kaynaşmış bir ulus mitinin geniş kesimlerce paylaşıldığı bir süreci yaşamaktayız. Sosyal bilimler alanında sınıf kavramının pek de itibar görmemesinin yanı sıra sosyal, siyasal, kültürel yapımızı sınıflar ekseninde anlamak ve çözümlemek yönündeki eğilim oldukça zayıftır. Dolayısıyla bu temalar ekseninde yapılmış çalışmaların ülkemizde tanınması, tartışılması ve paylaşılmasının Türkiye sınıf araştırmaları açısından önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu düşüncemizi paylaşan ve sempozyum programımızın gelişimine her düzeyde katkıda bulunmak isteyenlerin bizimle temas kurmasını bekliyoruz.
Buradan hareketle Türkiye’nin toplumsal tarihi içinde dünden bugüne; sınıfların varlığı, analizi, temsili ve algılanması gibi sorun alanlarının çerçevesini belirlediği “sınıf” kavramının kendi gelişim seyrini izleyebileceğimiz bir sempozyum tasarladık. Bu bağlamda aşağıdaki başlıklarda hazırlanacak tebliğlerin sunulacağı bir program için katkılarınızı bekliyoruz:
– Farklı dönemlerde ve farklı öznelerce yapılan sosyal sınıf analizlerinin değerlendirilmesi, tartışılması;
– Sosyal bilimler alanında sınıfların konu edildiği çalışmaların değerlendirilmesi, sosyal bilim alanında sınıf kavramının varlığı, kullanım biçimleri, temsili vb. çalışma alanlarındaki değişim;
– Siyaset alanında sınıfların temsili, siyasi yapıların sınıf algıları, söylemlerinin sınıfsal analizi vb.;
– Kültürel çalışmalar bağlamında sınıfların değerlendirilmesi, sınıfların kültürel temsil biçimleri;
– Medyada sınıf algısı, sınıfların temsili;
– Sanat ve edebiyat alanında sınıfların temsili, işleniş biçimleri;
– Kitlesel sporlar ve sınıf ilişkisinin değerlendirilmesi.
Birinci Sempozyumumuzda yoğun bir şekilde emek çalışmaları alanında yapılmış saha çalışmaları sonuçları yer almıştı. Bu tür çalışmalara özel bir önemi olduğunu düşünerek her sene sempozyum konusu ne olursa olsun, bir oturumumuzu yeni yapılmış olan ve henüz sunulma olanağı bulamamış saha araştırmalarına ayırmaya karar verdik. Bundan dolayı 2004 ve 2005 yılları içinde yapılmış saha araştırmaları için Sempozyumumuzda bir oturum düzenlenecektir.
Sempozyum 15-16 Ekim tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecektir. Sempozyuma bildiri sunmak isteyenlerin 30 Temmuz 2005 Tarihine kadar en az 400 kelimelik bildiri özetlerini ve iletişim bilgilerini içeren kısa özgeçmişlerini [email protected] veya [email protected] e-posta adreslerine msword dosyası olarak göndermeleri gerekmektedir.
*Sempozyum Danışma Kurulu bildirilerin sempozyumda sunulup sunulamayacağı konusunda gerekirse bildiri sahiplerinden 15 Ağustos’a kadar ek metinler isteyebilir.