16 Haziran’da aramızdan ayrılan Uğur Cankoçak DİSK Genel Merkezi önünde düzenlenen bir törenle Edirnekapı Mezarlığı’nda babasının yanına defnedildi. Yaşamını işçi sınıfına ve onların haklarına adayan, 43 yıllık sendikacı, devrimci Uğur Cankoçak(71), 16 Haziran’da Isparta’da tedavi gördüğü Süleyman Demirel Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirmişti. Uğur Abi’yi son yolculuğuna uğurlamak için DİSK Genel Merkezi önünde düzenlenen törene […]
16 Haziran’da aramızdan ayrılan Uğur Cankoçak DİSK Genel Merkezi önünde düzenlenen bir törenle Edirnekapı Mezarlığı’nda babasının yanına defnedildi.
Yaşamını işçi sınıfına ve onların haklarına adayan, 43 yıllık sendikacı, devrimci Uğur Cankoçak(71), 16 Haziran’da Isparta’da tedavi gördüğü Süleyman Demirel Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşamını yitirmişti.
Uğur Abi’yi son yolculuğuna uğurlamak için DİSK Genel Merkezi önünde düzenlenen törene aralarında çok sayıda sendikacı, yazar, siyasi parti ve kitle örgütü temsilcisinin de olduğu, dostları ve sevenlerinden oluşan kalabalık bir kitle katıldı.
Törende Uğur Cankoçak’ın işçi hareketinden, siyasi partilerden dostları ve yakınlarının yaptığı konuşmalarda Uğur Cankoçak’ın sosyalizm mücadelesinde inadına varolmaya devam edeceği vurgulandı. Törenin ardından dostları Uğur Cankoçak’ı son yolculuğuna uğurlamak üzere Edirnekapı Mezarlığına hareket etti.
İşçi sınıfına adanan yaşam
1934 yılında Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde doğan Uğur Cankoçak, 1962 yılında Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) üye oldu. Aynı tarihlerde sendikal mücadeleye katılan Cankoçak, yaşamını işçi sınıfına ve sosyalizme adadı. Uzun yıllar Türkiye Maden-İş, Kimya-İş, Lastik-İş sendikalarında çalışan ve DİSK bölge temsilcisi olan Cankoçak, kendi deyimiyle 12 Eylül öncesinin ”en sert” sendikaları olan İlerici Yapı-İş ve Tüm Maden-İş sendikalarında yöneticilik yaptı. Cankoçak, Türkiye sosyalist hareketinin önemli isimlerinden Mehmet Ali Aybar ile birlikte Sosyalist Devrim Partisi’nin (SDP) kurucuları arasındaydı.
12 Eylül sonrası zor günler
12 Eylül darbesinden sonra sendika yaşamına ara vermek zorunda kalan Uğur Cankoçak, arandığı için bir süre kaçak hayatı yaşamak zorunda kalmıştı. DİSK gazetesinin yazıişleri müdürlüğünü yaptığı dönemde 1.5 yıl hapis cezasına çarptırılan ve cezaevinde yatan Uğur Cankoçak, bir dönem Cumhuriyet gazetesinde de yazmıştı.
‘İnadına’ sosyalist
İşçi sınıfı için verdiği mücadeleyi çeşitli platformlarda sürdüren Cankoçak, geçen yıl savaşımını internet ortamına da taşıyarak ‘www.inadina.com’ adlı bir internet sitesi açmıştı. Cankoçak kendisiyle yapılan bir röportajda, ”Birçok kere içeri girip çıktım. Hiçbir zaman mücadeleden vazgeçmedim. Hâlâ sosyalistim. Yeni dünya düzenine, küreselleşmeye karşı antikapitalist, antiemperyalist olmak lazım” demişti.
Sendika.org emekçileri olarak Uğur Abi’yi saygıyla anıyor, yakınlarına ve tüm dostlarına başsağlığı diliyoruz.