İstanbul İstanbul 2005 1 Mayıs’ı Kadıköy’de 50 bin emekçinin katılımı ile gerçekleşti. Sabah saatlerinde Kadıköy’deki dört ayrı toplanma noktasında toplanmaya başlayan İstanbullu emekçiler, faşist saldırganlığa, özelleştirmelere ve yoksulluğa karşı alanlarda buluştu. Daha önceki yıllara göre katılım ve coşkunun daha yoğun olduğu 1 Mayıs kutlamalarında son günlerde yaşanan faşist saldırganlığa karşı öfke açığa vuruldu. Birleşik Metal […]
İstanbul
İstanbul 2005 1 Mayıs’ı Kadıköy’de 50 bin emekçinin katılımı ile gerçekleşti.
Sabah saatlerinde Kadıköy’deki dört ayrı toplanma noktasında toplanmaya başlayan İstanbullu emekçiler, faşist saldırganlığa, özelleştirmelere ve yoksulluğa karşı alanlarda buluştu. Daha önceki yıllara göre katılım ve coşkunun daha yoğun olduğu 1 Mayıs kutlamalarında son günlerde yaşanan faşist saldırganlığa karşı öfke açığa vuruldu.
Birleşik Metal ve Genel-İş’in ağırlığını oluşturduğu 4000 kişilik DİSK; özelleştirme saldırısına karşı tetikte olan iş kollarının daha yoğun katılımı ile 4000 bin kişilik Türk-İş; kapatılmak istenen Eğitim-Sen’in ana gövdesini oluşturduğu 3000 kişilik KESK; daha önceki yıllar temsilsi olarak katıldığı 1 Mayıs’ların tersine ağırlığını belediye ve metal iş kolundaki işçilerin oluşturduğu 600 kişilik Hak-İş alandaki sendikal konfederasyonlardı.
DİSK’te Birleşik Metal Sendikası fabrika pankartları ve coşkusu (1600), Genel-İş(1250) ise katılımı ile dikkat çekiyordu. Basın-İş (60), Dev Sağlık İş (30), Nakliyat-İş (270), Limter-İş (60), Lastik-İş (250), Sosyal-İş(25), Disk Tekstil(75), Emekli-Sen (110), Gıda-İş, Sine-Sen ve Oley-İş sendikaları DİSK kortejindeki diğer sendikalardı.
Türk-İş’e bağlı sendikalardan Tez Koop İş(600), Deri-İş(300), Belediye-İş(800) coşkuları ve kitlesellikleri ile dikkat çekerken Petrol-İş (350), Haber-İş (250) ve Tek-Gıda-İş özelleştirme karşıtı sloganları ile alandalardı. Yol-İş (200), Tes-İş (300), Teksif (60), Tarım-İş (30), Selüloz-İş (100), Kristal-İş (60), Türk Metal (70), Basın-İş (60), Harb-İş (150), Çimse-İş (20) Türk-İş’in diğer sendikaları idi.
KESK kortejinde 1250 kişilik katılımları ile sendikalarını kapatmayacaklarını gösteren Eğitim Sen ve başarılı bir iş bırakmayı geride bırakmış SES en kitlesel sendikalardı. Gelir İdaresi Yasasına karşı mücadelelerini direngen bir şekilde sürdüren ve yaptığı grevlerle ileri taşıyan Büro Emekçileri Sendikası(240), Tüm Bel Sen (110), ESM (30), Yapı Yol Sen (20), Haber Sen (100) Tarım Orkam Sen diğer KESK üyesi sendikalardı.
Bağımsız sendikalardan Tekstil Sen 80, Birleşik İşçi Sendikası 50, Dayanışma Sendikası 50 ve Dokuma İş 50 işçi ile alanda yerlerini aldılar.
Sendikaların dışında katılan demokratik emek örgütlerinden TMMOB ve Tabip Odası alanda yerlerini almışlardı.
Devrimci 1 Mayıs Platformu olarak alana katılan gruplardan 2300 kişilik HÖC’ün korteji kitleselliğiyle dikkat çekerken, Partizan 800, DHP 750, işçi sektör pankartlarıyla yürüyen BDSP 400’ün üzerindeki kitlesiyle platformun belirgin gruplarındandılar. DEHAP ise yaklaşık 10 bin kişilik katılımla son dönemde tırmandırılan şovenist provokasyonlara karşı 1 Mayıs alanında yer aldı. Ezilenlerin Sosyalist Platformu ise “1 Mayıs ücretli izin günü ve resmi tatil ilan edilsin” kampanyasını 1100 kişilik kitlesel ve renkli kortejiyle 1 Mayıs alanına taşıdı.
Yoksul mahallelerin parasız eğitim, parasız sağlık, güvenceli iş taleplerini taşıyan 1 Mayıs’a taşıyan 1000 kişilik Halkevleri korteji disiplini ve coşkusuyla da dikkat çekiciydi.
Farklı üniversitelerdeki öğrencilerin taleplerini içeren pankartları ucuca ekleyerek büyük bir pankart oluşturan Üniversite Öğrencileri 250 kişilik katılımlarıyla 1 Mayıs’a renk kattılar. Genel olarak yoksul mahallelerin taleplerini alana yansıtan SODAP 600, gene yoksul mahallelerde özellikle eğitim alanında dayanışma faaliyetleri örgütleyen Mayısta Yaşam kooperatifi yaklaşık 100, 1 Mayıs’a işsizliğe ve yoksulluğa karşı kampanyayla hazırlanan Halk Kültür Merkezleri de yaklaşık 250 kişilik katılımıyla dikkat çektiler.
Yasal sol partilerden, ÖDP, EMEP, EHP, SDP ve DSİP de alanda yerlerin alırken, CHP’nin yıllardan sonra yaklaşık 1000 kişiye yakın yüksek bir katılımı sağlayarak alanda yerini alması ilginçti. Mitinge 4000 kişi ile Türkiye merkezli katılan TKP ise alanda ayrı bir kürsü kurup kendi mitingini yapmayı tercih etti.
İHD’den TükoDer’e, eşcinsellerden feministlere, çevrecilerden anarşistlere, köy derneklerinden alevi derneklerine kadar birçok kurum ve çevre de 1 Mayıs’ta kendi taleplerini seslendirdiler.
Ankara
Emekçilerin, Emekten yana bir dünyayı kurmak için mücadele edenlerin ve tüm dünyanın ezilen halklarının bayramı, 1 Mayıs Ankara’da coşkun bir katılımla kutlandı.
Ankara’da sabahın erken saatlerinden itibaren Kızılay başta olmak üzere pek çok farklı noktada buluşan Ankaralı emekçiler, devrimciler ve demokrasi güçleri saat 10.30’dan itibaren buluşma noktası olan Maltepe Nokta durağında bir araya geldi. Sendikalar, demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler, üniversite ve lise öğrencileri, devrimci yapılar kortejler halinde miting alanı olan Tandoğan’a doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca “Yaşasın 1 Mayıs, Zafer Direnen Emekçinin Olacak, Üreten Biziz Yöneten de Biz olacağız” sloganları atıldı. Yürüyüş kolunun tamamının miting alanına girmesinin ardından konuşmalara geçildi.
Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde DİSK, Türk-İş, KESK ve TMOBB temsilcileri “emekten, barıştan yana; savaşsız, sömürüsüz bir dünya özlemi” içeren konuşmalar yaptı. Kurum temsilcilerinin konuşmalarını Ahu Sağlam ve Grup Kibele’nin konserleri takip etti.
Ankara da emekçiler, demokrasi güçleri ve devrimciler tarafından büyük bir coşkuyla kutlanan 1 Mayıs işçi bayramına Üniversite öğrencileri Üniversite kortejleri oluşturarak katılırken; ATO, SES Ankara Şube ve Dev Sağlık İş Ankara Temsilciliği; “Sağlık Haktır” yazılı ortak bir pankart arkasında Sağlık Emekçileri kortejini oluşturarak katıldı. Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinden uyuşmazlık kararı çıkan EMO çalışanları ise Ankara’daki tüm oda çalışanlarının destek verdiği bir kortejle 1 Mayıs alanındaki yerlerini aldı.
Ankara Emek Çalışmaları Merkezi ise Halkevleri korteji içerisinde açtığı pankartın ardında yer alan mobilya ve inşaat sektöründe çalışan güvencesiz işçilerle 1 Mayıs kutlamalarına katıldı.
İzmit
Kocaeli’nde 1 Mayıs mitingi DİSK, KESK ve TÜRK-İŞ’e bağlı sendikaların, çeşitli siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Saat 12’de Belediye İş Hanından başlayan yürüyüş miting alanı olan Perşembe Pazarı’na kadar devam etti. Devrim şehitleri adına 1 dakikalık saygı duruşundan sonra Kocaeli sendikalar birliği adına Petrol-İş Şube Başkanı Yaşar Erbaş konuşmasında: “Son 20 yıl içerisinde adeta bir dine dönüştürülen piyasa eksenli ekonomik politikalarla toplum yoksulluğun ve yozlaşmanın kucağına itilirken tek değerin tüketim olduğu bir dünya yaratılmak istenmektedir.” dedi.
Daha sonra söz alan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Yapı-Yol-Sen Kocaeli Şube Başkanı Selahattin Pehlevan şöyle konuştu: ‘Bizler burada emekçilerin ve halkın taleplerini daha kararlı, daha güçlü bir biçimde duyurmak için bir araya geldik. Burada ABD emperyalizminin baskı ve şiddetle, yayılmacı emellerini boşa çıkartmak için bir araya geldik bu gün burada sözün yetkinin kararın halkta olması için, iş ekme
k özgürlük için inadına barış demek için toplandık’ dedi.
Mitinge Eğitim-Sen 300, BES 50, SES-TTB 100, Tüm Bel-Sen 50, Enerji Yapı Yol-Sen 30, Petrol-İş 40, Belediye-İş 40, Halkevleri 300, Kocaeli Üniversitesi Öğrencileri 150, ÖDP 70, EMEP 70, SDP 20, DEHAP 200, CHP 150 kişi ile katılırken toplam katılımın yaklaşık 2 bin kişi olduğu gözlendi.
Miting Grup Yolcular’ın müzik dinletisiyle son buldu.
Gebze
Gebze’de 1 Mayıs kutlamaları saat 16:00’da Trafo Meydanı’ndan başlayan yürüyüşün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen bir mitingle son buldu.
Mitinge Eğitim-Sen 150, SES-TTB 50, Emekli-Sen 50, Birleşik Metal-İş 350, Petrol-İş 150, TEKSİF 50, Belediye-İş 10, Basın-İş 10, Kristal-İş 100, Tez Kop-İş 50, Çelik-İş 50, Genel-İş 70 Halkevleri 50, ESP 50, EMEP 100, ÖDP 50, CHP 150, SHP 30 kişiyle katıldı.
Cumhuriyet Meydanında yapılan konuşmalardan sonra miting türküler ve halaylarla sona erdi.
Bursa
Bursa’da DİSK, KESK,Türk-İş ve TMMOB tarafından düzenlenen mitinge yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Saat 12:00’den itibaren Zafer Atıcılar Parkı’nda toplanan kitle saat 13:00’de miting alanına yürüdü. Mitinge BATİS, Halkevleri, İşçi Hakları Derneği Girişimi, İşçi Köylü, Devrimci Demokrasi, BDSP,ESP, HÖC, ÖDP, EMEP, SDP, SHP ve DEHAP da katıldı. 200 kişilik kitlesiyle Halkevleri korteji kitleselliği ve coşkusuyla alanın en fazla dikkat çeken kortejlerinden biri idi.
Adana
Adana’da 1 Mayıs yıllardır dayatılan açlığa, yoksulluğa, özelleştirmelere, katliamlara ve tüm bunların bir uzantısı olarak son dönemde yaşanan faşist saldırılara karşı emekçilerin kararlılığı ve coşkusuyla kutlandı.
Saat 11.00’da Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde toplanan 7 bin emekçi buradan Uğur Mumcu meydanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Adana’daki tüm ilerci sendikaların, derneklerin, siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin kitlesel olarak katılım gösterdiği eylem de özellikle İncirlik Üssüne ve son dönemlerde daha da yoğunlaşan özelleştirmeler ile faşist saldırılara tepki vardı.
Antakya
Antakya’nın Uğur Mumcu alanında gerçekleşen 1 Mayıs mitinginde 6 bin emekçi vardı. Mitingin başlangıcından bitimine kadar genel kitlenin coşkusu dikkat çekiciydi. Tenekelerden bando ekibi oluşturan 200 kişilik Halkevleri korteji oldukça ilgi çekti.
İzmir
İzmir’de 25 bin emekçinin katıldığı 1 Mayıs mitinginde polis DEHAP’lılara saldırdı. Polisin alana girmesini engellemeye çalıştığı DEHAP’lılar ile polis arasındaki taşlı sopalı çatışmanın ardından DEHAP’lılar polis barikatını aşarak Gündoğdu Meydanı’ndaki mitingde yerlerini aldılar.
Trabzon
Faşistlerin linç girişimiyle gündem olan Trabzon’da gerçekleşen kitlesel 1 Mayıs gösteri faşist provokasyonlara karşı solun güçlü bir yanıtı oldu. 2 bin kişinin katıldığı Trabzon 1 Mayıs mitingine “Faşizme karşı omuz omuza”, “Trabzon faşizme mezar olacak” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları damgasını vurdu. Tertip Komitesini KESK, Türk-İş ve Halkevleri’nin oluşturduğu mitinge ÖDP, HÖC, ESP ve CHP de katıldı.
1 Mayıs Antalya, Mersin, Kayseri, Sivas, Denizli, Burdur, Urfa, Tunceli, Erzincan, Antep ve Diyarbakır’da da emekçiler tarafından coşkuyla kutlandı.
Gaziantep
1 Mayıs İşçi Bayramı, Gaziantep’te de yasal miting alanı olan İstasyon Meydanı’nda kutlandı.
Sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve emekçilerin yoğun hazırlıkları ile renkli görüntülere sahne olan mitingde emekçiler, IMF, AB politikaları ve ABD eleştirdi. Sendikal hak ve özgürlüklerin zenginleştirilmesini, toplumsal gerginliğe neden olan kışkırtmalara dikkat edilmesini istediler.
Bazı sendikaların DEHAP’la aynı alanda bir araya gelemeyeceklerini söylemeleri tartışmalara yol açtı. Diğer sendikaların “içinden geçilen sürecin, birlik, beraberlik, dayanışma ve provakosyonlara karşı ortak tavır günü olduğu” söyleyerek ikna etmelerinin ardından söz konusu sendikalar da alandaki yerlerini aldılar.
Sabahın erken saatlerinden itibaren, kent merkezinin çeşitli noktalarında, ait olduğu grubun bayrağı altında toplanan emek kesimi İstasyon Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.
Bu yılki 1 Mayıs’ta ağırlıklı olarak “sevgi” teması işlendi.
Emekçiler, “Evime ekmek götürmeyi, işimi, çevremi, düşünmeyi, fabrikamı, kitap okumayı, üretim araçlarını, özgürlüğü, demokrasiyi, sendikalarımı seviyorum” yazılı pankartlar taşıdı.
DEHAP’lı kadınlar, “Savaşa ve şiddete izin vermeyeceğiz” yazılı bandanalar geleneksel kıyafetleri ile dikkatleri çekti. Zaman zaman Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması yönünde slogan atan DEHAP’ın kitlesinin çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturdu.
İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirilen 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlaması saat 11.00 ile 15.00 arasında yapıldı.
Mitinge DİSK, Türk-İş ve KESK’e bağlı çalışanlar ile CHP, ÖDP, EMEP, DEHAP, İP, İHD ve TMMOB üyesi emekçiler katıldı.
Kutlamalarda ilk konuşmayı DİSK Bölge Temsilcisi Muzaffer Subaşı yaptı.
Subaşı, eşitlik, özgürlük ve kardeşlik için alanlarda olduklarını belirterek, “1 Mayıs işçi sınıfının uluslar arası düzeyde birlik, beraberlik, mücadele ve dayanışma günüdür. Bu birliktelik fotoğrafımız daha güzel günlerin, aydınlık geleceğimizin müjdecisidir. Birlik ve dayanışmamızla mücadeleyi yükselterek eşit, özgür, demokratik Türkiye yaratacağız” dedi.
AKP hükümetinin yıldızlarının bir bir döküldüğünü söyleyen Subaşı, “AKP hükümetinin politikaları halka yoksulluk ve açlığa sürüklüyor. İşsizlik ve yoksulluk sürekli artıyor. Siyasal iktidarın sağlık, eğitim ve sosyal güvenlikteki özelleştirmeci girişimleri eşitsizliği büyütüyor. Demokratikleşme adımları da kağıt üzerinde kalıyor, uygulamaya geçilmiyor. Antidemokratik baskıcı yaklaşımlar yeniden egemen olmaya başlıyor. Böyle bir durumda halkın gerçek ihtiyacı olan demokrasi, özgürlük, sosyal adalet ve barışa hiçbir katkısı olmayacağı açıktır” diye konuştu.
12 Eylül darbesinin üzerinden 25 yıl geçtiğini hatırlatan Subaşı, bu sürede çalışanların kazanımlarının budandığını sendikal hakların kısıtlandığını kaydetti.
Türk-İş İl Temsilcisi Ali Tabur ise hükümetin devleti küçültmek uğruna kar eden kuruluşları özel sektöre peşkeş çektiğini belirterek, emekçilerin ve halkın taleplerinin göz ardı edildiğini açıkladı.
Tabur, dünyanın yeniden biçimlendiğini belirtirken, AKP hükümet ininde İMF politikaları ile ülkeye yönettiğini kaydetti. Tabur, 1 Mayıs ülkenin herhangi bir yerinde insanca yaşayacağımız bir olduğuna dikkat çekti.
KESK Dönem Sözcüsü Eğitim-Sen Şubesi Başkanı Mehmet Bozgeyik, küresel sermayenin kıskacındaki ülkemizde her gün daha fazla işsizliğe, yoksulluğa ve güvencesizliğe sürüklendiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
“Ülke kaynakları, yağma ve talan politikalarıyla uluslar arası sermayeye açılıyor. Özelleştirme politikalarıyla fabrikalar kapatılıyor, yada sermayeye peşkeş çekiliyor. Ekonomiye İMF yön veriyor. Kürt sorununa demokratik çözüm konusunda yeterli ve gerekli adımlar atılmıyor. Giderek artan borçlarla tarım can
çekişiyor. Esnaf kan ağlıyor, emekliler çile çekiyor. Ücretler geriletiliyor, sosyal haklarımıza yönelik saldırılar devam ediyor. Daha fazla sömürü için örgütsüz ve güvencesiz bir çalışma yaşamı isteniyor”
Müzik gruplarının seslendirdiği birbirinden güzel şarkılarla halaylar çeken topluluk kutlamaların sona ermesinin ardından alanı temizledikten sonra dağıldı.
(Kaynak: www.bianet.org)
İstanbul Foto
Ankara Foto
İşçi Bülteni (Ankara – İstanbul – Kocaeli – Gebze – Bursa – Adana – Antakya)