KTHY önünde, “bu işyerinde grev var” pankartı altında toplanan çalışanlar, düdük çalarak, sloganlar atarak grevi başlattılar. Grev yapan çalışanlara, yoldan geçen araçlar da korna çalarak destek verdiği gözlendi. KTHY çalışanları, eylemlerini, grevi başlattıkları KTHY Genel Müdürlüğü’nden otobüslerle gittikleri Ercan Havaalanı’nda da sürdürdü. Hava-Sen’in bağlı bulunduğu Hür-İş sendikası başkanı Özay Andıç, KTHY Genel Müdürlüğü binası önünde […]
KTHY önünde, “bu işyerinde grev var” pankartı altında toplanan çalışanlar, düdük çalarak, sloganlar atarak grevi başlattılar. Grev yapan çalışanlara, yoldan geçen araçlar da korna çalarak destek verdiği gözlendi. KTHY çalışanları, eylemlerini, grevi başlattıkları KTHY Genel Müdürlüğü’nden otobüslerle gittikleri Ercan Havaalanı’nda da sürdürdü.
Hava-Sen’in bağlı bulunduğu Hür-İş sendikası başkanı Özay Andıç, KTHY Genel Müdürlüğü binası önünde yaptığı açıklamada, günlerdir yapmış oldukları toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamadığını ve görüşmelerin dün akşam 24.00 civarında sona erdiğini anımsatarak, olayı masa başında çözmek gayesiyle bugün yeniden biraraya gelindiğini, ancak görüşmeden çıkan olumsuz sonuç nedeniyle 24 saatlik uyarı grevi yapma kararı aldıklarını belirtti.
Andıç, toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan KTHY personelinin yüzde yüz katılımla greve başladığını ifade ederek, bugün başlayan uyarı grevinin, herhangi bir gelişme olmaması halinde yarın saat 11.00’e kadar devam edeceğini vurguladı. Grevin başlamasının tarafların görüşmesine engel olmadığını söyleyen Andıç, grev boyunca da sorunlarını masada çözmek için ellerinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduklarını kaydetti. Andıç, “asla grev meraklısı” bir sendika olmadıklarını, her zaman sorunları masa başında çözme gayreti gösterdiklerini dile getirdi.
Andıç, ülkenin içinde bulunduğu durumu, özellikle de KTHY’nin milli bir hava yolu olması için Türkiye kanadındaki hisselerin satın alınacağı bir dönemde böyle bir eylemi akıllarından bile geçirmediklerini, ancak masada sergilenen yaklaşımların kendilerini buna mecbur ettiğini belirtti. Neredeyse asgari ücret seviyesinde çalışan KTHY personelinin hayatını bu şartlarda sürdürmesinin zorluklarını anlatan Andıç, toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan 450 personel için yıllık 2 milyon 600 bin dolar talep ettiklerini, ancak işverenler tarafından önerilen miktarın 900 bin dolar olduğunu vurguladı.
Bazı işverenlerin gerçekleştirilen grevin yasal olmadığı iddiasıyla greve giden personele baskı yaptığını belirten Andıç, bunun doğru olmadığını ve 24 saatlik uyarı grevinin en doğal hakları, çağın bir gereği olduğunu söyledi. Andıç, yarın saat 11.00’e kadar müzakere için çağrı yapılmazsa, ilerleyen günlerde grevi yinelemek için gerekenleri yapacaklarını da açıklayarak, işverenlerin sağduyusunun galip gelmesini ve grevlerini uzatmak zorunda kalmamalarını temenni etti.
Kamu-İş Genel Başkanı Ahmet Çaluda da yayınladığı bildiriyle Hava-Sen’e bağlı KTHY personeline yasal grevlerinde destek olacaklarını açıkladı ve işverenlerin müzakereye başlamasını, asgari müştereklerde mutabakata varılmasını temenni etti.
Çaluda, KTHY binası önüne giderek grev yapanlara destek oldu.