Türkiye’de çalışma koşullarını düzenleyen mevzuata uymanın maliyetinin yüksek olduğunu iddia eden Krueger, çalışma saatlerinin katılığı, işçi çalıştırmayı düzenleyen hükümlerin ağırlığı gibi kıstaslar açısından, Türkiye’nin uluslararası standarların gerisinde kaldığını söyledi. Krueger ayrıca, ”mevzuatın katılığı ve asgari ücretin yüksekliğinin” yeni istihdam önünde caydırıcı bir işlev gördüğünü, buna karşılık kayıt dışı sektöre kaymayı teşvik ettiğini öne sürdü. Kayıt […]
Türkiye’de çalışma koşullarını düzenleyen mevzuata uymanın maliyetinin yüksek olduğunu iddia eden Krueger, çalışma saatlerinin katılığı, işçi çalıştırmayı düzenleyen hükümlerin ağırlığı gibi kıstaslar açısından, Türkiye’nin uluslararası standarların gerisinde kaldığını söyledi.
Krueger ayrıca, ”mevzuatın katılığı ve asgari ücretin yüksekliğinin” yeni istihdam önünde caydırıcı bir işlev gördüğünü, buna karşılık kayıt dışı sektöre kaymayı teşvik ettiğini öne sürdü.
Kayıt dışı sektörün büyümesinin, vergi gelirleri ve ihracatı azaltıcı bir etki yarattığını belirten Krueger, Türkiye’de emek piyasasının esnek olmayışının, işsizlik oranının yüksekliğinin nedenlerinden biri olduğunu iddia etti.
IMF başkan Yardımcısı, Türkiye’de ücret ve fiyat esnekliğinin artırılmasında kaydedilecek ilerlemelerin, daha hızlı ve sürdürülebilir bir ekonomik büyümeye, reel gelirlerin artmasına ve yoksulluğun azalmasına yardımcı olabileceği gibi, Türkiye’nin Avrupa Birliği ve diğer sanayileşmiş ülkelerle bütünleşmesini güçlendirerek, AB’ye tam üyelik hedefine ulaşılmasına katkıda bulunacağını öne sürdü.
DİSK ve Türk-İş’ten Tepki
Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger’in ”Türkiye’de işten çıkarılan işçilere OECD ortalamasının üzerinde tazminat ödendiğine” ilişkin açıklamalarını eleştirerek, ”Bayan Krueger, OECD ülkelerindeki gelirlerle Türkiye’deki gelirleri karşılaştırsın” dedi.
Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Krueger’in tespitlerine katılmanın mümkün olmadığını söyledi.
Kıdem tazminatlarının, işverenlerin işgücü maliyetlerine yansıdığını, ancak bunun ”abartılacak” oranlarda olmadığını kaydeden Kılıç, ”Türkiye’de OECD ülkelerinin üzerinde bir oran söz konusu olsa bile, bunun indirilmesini istemek doğru değildir. Bu, işçilerin kazanılmış haklarıdır. Ayrıca Bayan Krueger, OECD ülkelerindeki gelirlerle Türkiye’deki gelirleri karşılaştırsın” diye konuştu.
Türkiye’de kıdem tazminatlarının kamu ile bazı büyük holdingler dışında düzenli ödenmediğini ifade eden Kılıç, kıdem tazminatı talebiyle açılan birçok dava bulunduğuna dikkati çekti.
Salih Kılıç, Türkiye’nin, IMF’ye, aldığı krediler karşılığında milyarlarca dolar faiz ödediğini belirterek, ”Krueger işçilerin kıdem tazminatlarıyla ilgileneceğine, IMF Türkiye’ye verdiği kredilerin faizlerini indirsin. Türk halkının cebinden çıkan milyarlarca dolar, batık bankalar için kullanıldı. Krueger biraz da bundan bahsetsin” dedi.
DİSK
Kruger’a DİSK adına tepki gösteren DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, “Eğer böyle bir şeye kalkışırlarsa Türkiye alt-üst olur. Çalışanlar buna kesinlikle izin vermeyecek” dedi. Sözlerini şöyle sürdürdü: “IMF Başkan Yardımcısı Krueger, tazminatların OECD seviyesine çekilmesini istiyor. Peki ücretlerin OECD seviyesine gelmesini neden istemiyor. Eğer OECD eşitliği olacaksa her alanda olmalı. Oysa Türkiye’de kayıt dışı ekonominin OECD ülkelerindeki gibi yüzde 10’a düşürülmesi ve gelir dağılımının en yoksul ülkeler arasında değil, OECD ülkeleri arasına çıkarılması gerekir. Kamu kaynaklarının faize değil, yatırıma yöneltilmesi gerekir. Sosyal devlet kurallarının tam uygulanması ve çalışanın ILO standardında iş güvencesi olması gerekir. Krueger’den bunları gündeme almasını bekleriz. Kazanılmış haklarımızın gaspını değil.”