Cuma günü başlayan iş bırakma eylemi, sendikaların ve Mahalle Meclisleri Federasyonu’nun bir kurucu meclis oluşturulması talebiyle pazartesi günü başlatmayı planladıkları genel grevinin bir öncüsü oldu. Bu örgütler, Ekim 2003’te 67 kişinin öldürüldüğü askeri saldırılara rağmen La Paz’a çıkan yolları ve uluslararası havaalanı kapatan kitle eylemleriyle Başkan Gonzalo Sanchez de Losada’yı istifaya mecbur bırakan örgütler arası […]
Cuma günü başlayan iş bırakma eylemi, sendikaların ve Mahalle Meclisleri Federasyonu’nun bir kurucu meclis oluşturulması talebiyle pazartesi günü başlatmayı planladıkları genel grevinin bir öncüsü oldu.
Bu örgütler, Ekim 2003’te 67 kişinin öldürüldüğü askeri saldırılara rağmen La Paz’a çıkan yolları ve uluslararası havaalanı kapatan kitle eylemleriyle Başkan Gonzalo Sanchez de Losada’yı istifaya mecbur bırakan örgütler arası ağı daha da kuvvetlendirdiler.
El Alto’daki grev, aynı zamanda 2003 ayaklanmasında yaşanan ölümlerin sorumlularının yargılanmasını ve cezalandırılmasını ve 2003 halk hareketinin taleplerini içeren ve “Ekim Ajandası” diye adlandırdıkları programın uygulanmasını da talep edecek.
Bolivya İşçi Sendikası (COB) Genel Sekreteri Jaime Solares protestoların Pazartesi gününden itibaren daha da radikalleşeceğini ve tüm ülkeye yayılacağını da söyledi.
Sosyalizme Doğru Hareket (MAS) da hidrokarbon yasasının kamusal etkinliği güvence altına alacak ve uluslararası şirketlerden % 50 vergi alınacak şekilde değiştirilmesi talebiyle genel grevle aynı güne denk gelecek bir yürüyüş örgütlüyor.
İçişleri Bakanı Saul Lara ise El Alto’daki greve katılan örgütleri tanımayacağını ve 4000 kişilik bir polis gücünden oluşan bir ekiple La Paz ve belediyenin kilit noktalarını koruyacağını öne sürdü.
[Güney Amerika’daki yeni liberalizm karşıtı toplumsal hareketlerin önemli bir bileşenini de Bolivyalı yerli, köylü, işçi ve kent yoksullarının ülke kaynaklarının ve kamusal hizmetlerin özelleştirilmesine karşı verdiği başarılı mücadeleler oluşturuyor. 2003’te gazın özelleştirilmesini durduran ve hükümeti deviren Bolivyalılar, su ve elektriğin özelleştirilmesine karşı da başarılı direnişlere imza atmıştılar.]
(Prensa Latina’dan sendika.org tarafından çevrilmiştir.)