GÜVENCELİ SAĞLAM İŞ İSTİYORUZ Patronlar bizleri sürekli işten atmakla, işsiz bırakmakla tehdit ediyorlar. Geçinmek için çalışmaya mecburuz. İşsiz kalırsak kiramız ödenemez. İşsiz kalırsak faturalarımız ödenemez. İşsiz kalırsak karnımız doyamaz. Öyleyse bizi işten atmakla tehdit eden patron aslında bizim yaşamımıza kast ediyorlar. Patronların tehditleri yüzünden hakkımız olanı bile isteyemez duruma geldik. Patronların tehditleri yüzünden: Ne ücret […]
GÜVENCELİ SAĞLAM İŞ İSTİYORUZ
Patronlar bizleri sürekli işten atmakla, işsiz bırakmakla tehdit ediyorlar.
Geçinmek için çalışmaya mecburuz. İşsiz kalırsak kiramız ödenemez. İşsiz kalırsak faturalarımız ödenemez. İşsiz kalırsak karnımız doyamaz.
Öyleyse bizi işten atmakla tehdit eden patron aslında bizim yaşamımıza kast ediyorlar. Patronların tehditleri yüzünden hakkımız olanı bile isteyemez duruma geldik.
Patronların tehditleri yüzünden:
Ne ücret zammı isteyebiliyoruz,
Ne mesaiye kalmayacağım diyebiliyoruz,
Ne de sigortamı yatır diyebiliyoruz.
İş yasasına göre patronlar haklı bir gerekçe olmadan işçiyi işten atamazlar. İşçiyi işten atan patron neden işten attığını işçiye yazılı olarak bildirmek zorundadır.
Hakkımız olanı isteyemediğimiz için de sefaletimiz sürüp gidiyor. Haklarımızı almamızın yolu örgütlenmekten geçiyor. Haklarımızı almanın yolu aynı koşullarda çalıştığımız işçi arkadaşımızla birlik olmaktan geçiyor.
GÜVENCELİ SAĞLAM İŞ İSTİYORUZ!
PATRONLARIN KEYFİNE GÖRE İŞTEN ÇIKARTILMALARA SON!
İŞÇİ ARKADAŞ!
HAKKIMIZI ALMANIN YOLU ÖRGÜTLENMEKTEN GEÇİYOR!
HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM ÖRGÜTLENELİM!
İNSAN GİBİ YAŞAYABİLECEĞİMİZ ÜCRET İSTİYORUZ!
Yaşamak için, geçinmek için çalışmak zorundayız. Sabahtan akşama köle gibi çalışıyoruz. Kimi zaman işyerinde geceliyoruz. Sıra emeğimizin karşılığını almaya gelince patronların yalanları ve hileleriyle karşılaşıyoruz.
Çalışırken “İşler çok, mesai yapacağız” diyen patronlar sıra ücretlere gelince “iş yok” diyorlar. Bizleri çalıştırıp, paraları ceplerine atıyorlar.
Bizim sırtımızdan ekmek yiyorlar, araba alıyorlar. Bizim sayemizde makine alıyorlar, işlerini büyütüyorlar. Kendimiz için işe giriyoruz ama patronlar için çalışıyoruz. Onları zengin ediyoruz.
Bizlere de dilenci gibi para veriyorlar. Kaçımız maaşını zamanında alabiliyor? Pek çoğumuz maaşımızı15-20 gün geç alıyoruz. Bazen ayları buluyor maaş alamıyoruz. Aldığımız zaman da parça parça 3 lira 5 lira veriyorlar paramızı.
Yasal olarak maaşımızın tamamını 20 gün içinde ödenmek zorunda olduğunu kaçımız biliyor? Eğer ödenmezse işe gidip, alacaklarımız ödenene kadar çalışmama hakkımız olduğunu biliyor muyuz?
Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Ürettiğimizin karşılığını istiyoruz. Alınterimizin karşılığını istiyoruz.
ÜCRETLERİMİZ ZAMANINDA VE EKSİKSİZ ÖDENSİN!
İNSAN GİBİ YAŞAYABİLECEĞİMİZ ÜCRET İSTİYORUZ! ALACAĞIZ!
İŞÇİ ARKADAŞ!
BELEŞE ÇALIŞMA!
ALACAKLARIMIZI PATRONA YEDİRMEYELİM!
HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM! ÖRGÜTLENELİM!
FAZLA MESAİ ALACAKLARIMIZI İSTİYORUZ!
İşler arttığı zaman patronların bizden ilk istedikleri şey daha fazla çalışmamızdır. Akşamları çalış, hafta sonları çalış, geceleri çalış. Çalış babam çalış.
Bir yandan patronun zorlaması var. Diğer yandan parasızlık. Çoğumuz zorunluluktan fazla mesaiye kalmayı kabul ederiz.
Hangi sebepten olursa olsun mesainin hayatımızdaki bedeli çok ağır. Çocuklarımızı, eşimizi, anamızı, babamızı göremiyoruz.
Pek sonuç bunlara değiyor mu? Kaçımız çalıştığı fazla mesainin parasını hak ettiğimiz kadar alabiliyoruz?
İş yasasına göre hafta içi fazla mesaiye kalan işçinin saat ücreti % 50 artar, izin günü çalışan işçi % 100 mesai alır. Haftada 45 saatin üstü fazla mesaiye girer. Fazla mesai için işçinin onayının alınması gerekir.
Kaç işyerinde patronlar bu yasaları uyguluyor?
Patronlar zorunlu kaldığımız mesailerin ya saatini eksik hesaplıyor ya da çok geç veriyor. Bazen de hiç vermiyor. Patrona beleşe çalışmış oluyoruz.
FAZLA MESAİ ALACAKLARIMIZ İSTİYORUZ! ALACAĞIZ!
KÖLE DEĞİL İŞÇİYİZ! ZORUNLU FAZLA MESAİ UYGULAMASINA HAYIR!
İŞÇİ ARKADAŞ!
BELEŞE ÇALIŞMA!
FAZLA MESAİLERİMİZİ PATRONA YEDİRMEYELİM!
HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM! ÖRGÜTLENELİM!
SİGORTALI OLMAK BÜTÜN İŞÇİLERİN HAKKIDIR!
Sigorta bir işçinin zor günde tutunacak dalı gibidir. Sigortanın değerini hasta olduğumuzda, iş kazası geçirdiğimizde anlarız.
Genç olanlarımız çok dert etmez sigortayı. Patronlar da pek çok zaman iki yüzlülük yaparlar. “Sigorta yaparsam maaşından keserim” diyerek bizi tehdit ederler.
Sigorta iş güvencesi için bir adımdır aslında. Sigortalı işçiyi işten atmak sigortasıza göre daha zordur. Haksız yere işten atılan sigortalı işçinin tazminatlar hakkı vardır. Ayrıca kaydı olduğu için de yapılan haksızlıkları kanıtlama olanağı da vardır.
Ancak patronların sahtekarlıkları her koşulda devam ediyor. Pek çoğumuz patronlar tarafından sigortanı yatırıyorum diyerek kandırılıyoruz. patronlar işçilerin haklarını ellerinden almak için her çeşit numarayı denerler. Sigortamızı düşük ücretten yatırırlar, girdi çıktı yaparak eksik sigorta gösteririler.
Sigortamızın eksik yada yanlış yatırılmasından patron kazançlıdır. Bu durumun zararı yine bizedir. Böylece işsizlik sigortasından yararlanamayız, emeklilik maaşımız düşük olur en kötüsü de sağlık karnesi alamayabiliriz.
Unutmayalım, sigorta yasal zorunluluktur. Bir saat bile çalışsak, deneme süresi bile olsa sigortamız yapılmak zorundadır.
SİGORTALI ÇALIŞMAK İSTİYORUZ!
SİGORTALARIMIZ EKSİKSİZ ÖDENSİN!
SİGORTALARIMIZ GERÇEK ÜCRETİMİZDEN ÖDENSİN!
İŞÇİ ARKADAŞ!
SİGORTA HAKKIMIZI PATRONLARA YEDİRMEYELİM!
HAKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM! ÖRGÜTLENELİM!