Üç aydır ücretleri ödenmeyen işçiler, önceki gün sabah işe gittiklerinde elektriklerin kesildiğini ve fabrikanın 15 günlüğüne kapatıldığını öğrendi. Bunun üzerine fabrika önünde beklemeye başlayan işçilerin yolu kapattığını ileri süren jandarma ekipleri, işçiler ve personel müdürüyle görüştü. Jandarma komutanının patronla görüşmesi sonucunda işçilerin alacaklarının kısa süre içinde ödeneceği bildirilince eylem sona erdi. Jandarmanın eylem yapmaları halinde […]
Üç aydır ücretleri ödenmeyen işçiler, önceki gün sabah işe gittiklerinde elektriklerin kesildiğini ve fabrikanın 15 günlüğüne kapatıldığını öğrendi. Bunun üzerine fabrika önünde beklemeye başlayan işçilerin yolu kapattığını ileri süren jandarma ekipleri, işçiler ve personel müdürüyle görüştü.
Jandarma komutanının patronla görüşmesi sonucunda işçilerin alacaklarının kısa süre içinde ödeneceği bildirilince eylem sona erdi.
Jandarmanın eylem yapmaları halinde tutuklamakla tehdit ettiğini dile getiren işçiler, bu duruma tepki gösterdi. İşçilerden Mehmet Eynir, “Alın terimizi, ekmeğimizi savunmamız haksızlıkmış gibi jandarma tarafından engellenmemize anlam veremedim” diye konuştu.
Sigorta ödenmiyor
İşçilerin çoğunun sigortasız çalıştırıldığını, kendisinin de sigorta piriminin ödenmediğini anlatan Ömer Kırlı, elini makineye kaptırdığında da bu nedenle özel hastaneye götürüldüğünü ve sonrasında ise tedavisini yaptıramadığını dile getirdi. İşyerinde sürekli giriş çıkış yaptırılarak tazminat haklarının gasp edildiğini belirten Kırlı, patronun “para yok” gerekçesiyle ücretleri ödemediğini ancak fabrikaya yeni makineler alındığını anlattı.
Yetkililer uyuyor mu?
“Çalışma Bakanlığı uyuyor mu?” diye soran güvenlik görevlisi Fehmi Akpınar, fabrikadaki işçilerin büyük kısmının küçük yaşta olduğunu ve sigortasız çalıştırıldığını belirterek, bu konuda inceleme yapılmasını istedi. Yine güvenlik görevlisi olan Mehmet Orhan da hiçbir sosyal haklarının olmadığını, sigorta primlerinin yatırılmadığını kaydetti.
Şimdiye kadar işten atılan kimseye tazminat ödenmediğini belirten Durmuş Erdoğan, yıllık izin, hatta haftalık izin bile olmadığını, pazar mesailerinin ise zamsız ödendiğini belirtti. Doktorların işçi sağlığı açısından kulaklık ve maske verilmesi gerektiğini söylediğini aktaran Erdoğan, hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekti. Zafer Ağar ise 8 saatlik çalışma süresi içinde sadece 15 dakika yemek molası olduğunu belirterek, çay içmeye, tuvalete gitmeye ve sigara içilmesine izin verilmediğini anlattı.
Haber: Evrensel Gazetesi 7 Nisan 2005