Duymaya alışkın olduğumuz bir dialog: -Sen daha Windows 98 mi kullanıyorsun? Geçen hafta Maltepe ‘den bir Windows 2003 Cd’si aldım. Son teknoloji, harika! -Yapma ya! Daha mı hızlı? -Yalnız hızlı değil, çok daha güvenli. Hiç virüs girmiyor. Kimse “hack”leyemiyor. -O zaman ben de ondan kurayım. Windows 2003 cd’sini bana da kopyalasana. Bıktım bu viruslerden. Microsoft […]
Duymaya alışkın olduğumuz bir dialog:
-Sen daha Windows 98 mi kullanıyorsun? Geçen hafta Maltepe ‘den bir Windows 2003 Cd’si aldım. Son teknoloji, harika!
-Yapma ya! Daha mı hızlı?
-Yalnız hızlı değil, çok daha güvenli. Hiç virüs girmiyor. Kimse “hack”leyemiyor.
-O zaman ben de ondan kurayım. Windows 2003 cd’sini bana da kopyalasana. Bıktım bu viruslerden.
Microsoft son ürününü pazarlarken öncekilerden farklı, muhteşem bir ürün çıkardığını iddia eder. Kısmen de haklıdır. Her yeni ürünün eskisinden farklı/artı özellikler taşıması zaten beklenen bir durumdur. Ama Windows efsaneleri kulaktan kulağa abartılarak yayılır.
Belki de kullanıcının hızdan anladığı daha hızlı MP3 indirebilmektir. Sunucu olarak kullanılan Windows 2003, Windows 98’e göre daha yüksek bir konfigürasyon ister. Daha yüksek konfigürasyon, daha çok bellek (RAM), daha hızlı işlemci, daha büyük sabit disk demektir. Dolayısıyla bir bilgisayarda Windows 98 kullanabilirken, Windows 2003 kullanamayabilirsiniz. Oysa kullanıcının istediği sadece daha hızlı MP3 indirebilmekti…
Windows 2003 daha mı güvenlidir? Önce şu soruların yanıtını vermek gerekir:
Virüs ya da “hack” nedir? Bilgisayarınıza gelebilecek diğer saldırılar ve bunlara karşı savunmalar nelerdir?
Bu teknik konular, önümüzdeki günlerde, basit ve teknik terimleri fazlaca kullanmayan bir dille sendika.org’da yeralacak. Ancak, sendika.org’un “Bilgisayar Kılavuzu”, gazetelerde/dergilerde görmeye alıştığımız gibi toplumsal olandan bağımsız bir teknoloji de tartışmayacak. “Bilgisayar Kılavuzu”nda yer alacak olan “teknik” konular, gerektiğinde ideolojik/politik bağlamları da dikkate alınarak tartışılacak. “Özgür Yazılım”ı destekleyen “Bilgisayar Kılavuzu” en çok da,
Microsoft’un ördüğü çitlerin (copyright) üstünden atlayıp “Maltepe’den cd alan” ya da çitlerin üstünden atlamayıp kapıdan geçmek için “Microsoft lisanslarına para ödeyen” arkadaşların kendilerini nasıl başka bir kafesin içine hapsettiklerini tartışacak.