Petrol-İş Sendikası’nın Açıklaması Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, yüzde 100 oranındaki kamu hissesi blok satış yöntemiyle satışa çıkarılan Türkiye Gübre Sanayii’ne bağlı Samsun Gübre’nin nihai pazarlık görüşmeleri 29 Mart tarihinde yapıldı. Şirkete en yüksek teklifi 41 milyon dolar ile Tekfen Holding şirketlerinden Toros Gübre verdi. 2004 yılında gerçekleştirilen Samsun Gübre Sanayiii halesi, ilk üç teklif sahibinin […]
Petrol-İş Sendikası’nın Açıklaması
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından, yüzde 100 oranındaki kamu hissesi blok satış yöntemiyle satışa çıkarılan Türkiye Gübre Sanayii’ne bağlı Samsun Gübre’nin nihai pazarlık görüşmeleri 29 Mart tarihinde yapıldı. Şirkete en yüksek teklifi 41 milyon dolar ile Tekfen Holding şirketlerinden Toros Gübre verdi. 2004 yılında gerçekleştirilen Samsun Gübre Sanayiii halesi, ilk üç teklif sahibinin de yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle iptal edilmişti. Bu ihalede en yüksek teklif 54 milyon 150 bin dolar olmuştu. İkinci ihalede Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Osman İlter başkanlığında yapılan pazarlık görüşmelerine toplam 8 firma katıldı. İhaleyi en yüksek ikinci teklifi veren Toros Gübre Sanayi kazandı.
İlter, teklifin niçin iptal edilen ihaledekinden düşük olduğu sorusu üzerine, “Geçen süre içinde fabrikanın stokları eridi. Bu bir açık artırma, şu anda üretim de yapılmıyor” yanıtını verdi. Osman İlter, Rekabet Kurumu’nun görüşü alındıktan sonra Komisyon’un uygun görmesi halinde ihalenin, onay için Özelleştirme Yüksek Kurulu’na sunulacağını bildirdi. Toros Gübre, ihale bedelini vadeli olarak ödeyecek. İhale bedelinin yüzde 20’si peşin, kalanı libor faizi üzerinden 4 yılda eşit taksitlerle ödenecek.
Amaçları çalıştırmak değil özelleştirmek
Sendikamızın örgütlü olduğu fabrikada, ilk özelleştirme sürecinin fiyaskoyla sonuçlanmasından sonra üretime başlanması beklenirken, AKP iktidarı her ne pahasına olursa olsun işletmenin özelleştirilmesi için tekrar ihaleye çıktı. AKP iktidarının bir yılı aşkın süredir üretimine ara verilen fabrikayı tekrar üretime geçirmesi yerine, özelleştirme sürecine girmesi üreticilerin de tepkisini çekiyor.
İlk ihalenin iptal edilmesinin ardından ÖİB Samsun Gübre Sanayi için tekrar ihale açtı.Türkiye Gübre Sanayi A.Ş’ye bağlı olan Samsun Gübre Sanayi’nin özelleştirme ihalesinde, ilk firmanın teminatını yakarak ihale bedelini ödememesinden sonra sıradaki ikinci ve üçüncü firmaların da ihale bedelini ödememeleri ve özelleştirme sürecinin fiyaskoyla sonuçlanmasına karşın AKP iktidarı fabrikayı çalıştırmak yerine sendikamız üyesi işçileri işten çıkarmayı tercih etti.
Petrol-İş Sendikası üyesi işçiler, fabrikanın kapalı olmasına karşın üretime her an geçilebileceği beklentisiyle her türlü fedakarlıkta bulunarak, makinelerin bakım ve onarım işlerini hiç aksatmadan yaptılar. Ancak fabrikayı çalıştırmamakta direnen AKP iktidarı, çözümü fabrikayı tekrar ihaleye çıkarmakta buldu. Sendikamız fabrikanın bir an önce üretime geçmesini talep ederken, işçilerin değil IMF’nin sesine kulak veren AKP, fabrikayı çalıştırmamakta direniyor. Bölge çiftçileri için hayati öneme sahip olan Samsun Gübre Fabrikası gibi bir tesisin bir yılı aşkın süredir kapısına kilit vurulması hem bölge çiftçilerini, hem işçileri mağdur durumda bıraktı. Fabrikanın kapalı olması gübre spekülatörlerinin, ithalatçıların işine yararken, bölgede gübre fiyatları ikiye katlandı.Samsun Gübre Fabrikası’nda uzun süredir üretim yapılmaması nedeniyle bölgede oluşan gübre açığı ithalatla karşılanıyor.