Bismil’in Sinan köyü yaklaşık 1600 kişilik nüfusuyla 180 ailenin yaşadığı bir yerleşim. Köylülerin yüzyıllardır ekip biçtiği topraklar 1956 yılınsa Sinan ailesi tarafından usulsüz yollarla kendi üstlerine geçirilmiş. Bu durum 2004’te pamuk üretimi için destekleme primi başvurusu yapılırken ortaya çıkmış. Bu soruna bir çözüm bulmak için dün Ankara’ya gelerek Abdi İpekçi parkına bir yürüyüşle giren ve […]
Bismil’in Sinan köyü yaklaşık 1600 kişilik nüfusuyla 180 ailenin yaşadığı bir yerleşim. Köylülerin yüzyıllardır ekip biçtiği topraklar 1956 yılınsa Sinan ailesi tarafından usulsüz yollarla kendi üstlerine geçirilmiş. Bu durum 2004’te pamuk üretimi için destekleme primi başvurusu yapılırken ortaya çıkmış.
Bu soruna bir çözüm bulmak için dün Ankara’ya gelerek Abdi İpekçi parkına bir yürüyüşle giren ve burada bir direniş başlatan Sinan Köylüleri “ Bu sorun açığa çıktıktan sonra pek çok yürüyüş, miting düzenledik, televizyonlar ve gazetelerle sesimizi Başbakana, ilgili bakanlara ve meclise duyurmaya çalıştık. Ama şu ana kadar sorunlarımıza çözüm getirilmedi. Şimdi daha yakından seslenmek için Ankara’ya geldik. Toprak ağalığına karşı çözüm bulmak ve topraklarımızı geri almak için geldik” diyorlar.
Sinan Köyünden Yılmaz “150 senedir bizim olan ekip biçtiğimiz, baba mirası araziler, meralar, hatta başımızı soktuğumuz kerpiç evler bile elimizden alınmış, Sinan ailesine ait görünüyor.1956’da kadastro köye dahi gelmeden bu işlemleri yapmışım bizim olan tarlalar, bahçeler Sinan ailesinin üstüne geçirilmiş. Şimdi de köyümüzden yaşayamaz hale getiriliyoruz.Bizim olan topraklar elimizden alınıp Sinan ailesi tarafından sürülmeye çalışılıyor. Başka köylerden getirilen marabalarla tarlalarımızı sürmek isteyen aileye karşı bundan 4 ay önce kadın, erkek, çoluk çocuk direndik. Ama sonunda Jandarma bizi durdurdu. 120 kişi 48 saat gözaltında kaldık. Benle beraber 4 Kişi tutuklandık. 3 ay cezaevinde yattık. Bizim amacımız topraklarımızı geri almak. 1600 insan bağ bahçesi olmadan nasıl geçinecek, çocuğunu nasıl okutacak. Biz de bu ülkenin vatandaşıyız neden sorunlarımıza çözüm bulunmuyor” dedi.
Dün öğlen Toros sokaktan bir yürüyüşle Abdi İpekçi parkına gelen 230 Sinanlı çadır açmalarına izin verilmediği için geceyi otobüslerde ve Genel İş sendikasının misafiranesinde geçirdi.
Bugün öğlen saatlerinde ise Toprak reformu ve Topraklarının kendilerine geri verilmesine ilişkin taleplerini iletmek isteyen Sinan Halkı Meclise 4 temsilci yolladı. Fakat temsilcilerin Meclisteki görüşme talepleri kabul edilmedi.
Köylüler toraklarını geri alana kadar Abdi İpekçi parkında beklemeye devam edeceklerini söylediler.
İşçi Bülteni – Ankara