Türkiye ekonomisi içerisindeki ağırlığı özelleştirmeler nedeniyle giderek azalan kamu imalat sanayii işyerlerinde çalışan işçiler brüt kazançta özel sektör işçilerine, toplu iş sözleşmesi yapılan işyerlerindeki işçiler sözleşme yapılmayanlara, büyük işyerlerinde çalışanlar da küçük işyerlerine fark attılar. 2004 yılında kamu sektöründe çalışanların brüt kazancı yüzde 9.4, özel sektördekilerin kazancı ise yüzde 8.8 oranında arttı. Ortalama brüt kazanç […]
Türkiye ekonomisi içerisindeki ağırlığı özelleştirmeler nedeniyle giderek azalan kamu imalat sanayii işyerlerinde çalışan işçiler brüt kazançta özel sektör işçilerine, toplu iş sözleşmesi yapılan işyerlerindeki işçiler sözleşme yapılmayanlara, büyük işyerlerinde çalışanlar da küçük işyerlerine fark attılar.
2004 yılında kamu sektöründe çalışanların brüt kazancı yüzde 9.4, özel sektördekilerin kazancı ise yüzde 8.8 oranında arttı. Ortalama brüt kazanç ise yüzde 7 artarak 1 milyar 231 milyon lira oldu.
SEKTÖRLERE GÖRE KAZANÇ
Türkiye?nin en yüksek aylık ortalama brüt kazancını ise 3 milyar 162 milyon lirayla “kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri” sektöründe çalışan işçiler elde etti. Bunları 2 milyar 168 milyon lirayla kimyasal madde ve ürünleri imalatı sektöründekiler izledi.
Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerleri içerisinde en yüksek brüt kazancı ise 3 milyar 596 milyon lirayla yine kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında çalışanlar elde etti. Plastik ve kauçuk ürünleri imalatı 2 milyar 589 milyon lirayla ikinci, kimyasal madde ve ürünleri imalatı da 2 milyar 497 milyon lirayla üçüncü sırada geldi.
SENDİKALI İŞÇİLER DAHA FAZLA KAZANIYOR
Toplu iş sözleşmesi (TİS) kapsamındaki işyerlerinde ücretli çalışanların aylık ortalama brüt ücret ve kazançlarının, toplu sözleşme kapsamı dışında bulunan işyerlerine göre daha yüksek olduğu belirlendi.
TİS kapsamındaki işyerlerinde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç 1 milyar 665 milyon lira ve kişi başına aylık ortalama brüt ücret 1 milyar 431 milyon lira olarak gerçekleşti. TİS kapsamı dışında kalan işyerlerinde ise ortalama brüt kazanç 899 milyon, ortalama brüt ücret ise 817 milyon lira olarak hesaplandı.
BÖLGESEL FARKLILIKLAR
İstatistiki Bölge Sınıflaması Düzey 1?e göre belirlenen 12 bölge içerisinde en yüksek kişi başına aylık ortalama brüt kazancı 1 milyar 685 milyon lirayla Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde çalışan işçilerin elde ettiği belirlendi. Bunu 1 milyar 684 milyon lirayla Batı Karadeniz, 1 milyar 493 milyon lirayla Doğu Marmara Bölgesi izledi. İstanbul Bölgesinde kişi başına aylık ortalama brüt kazanç ise 1 milyar 160 milyon lira oldu.
(ANKA)