Dünya Kadın Yürüyüşü, 8 Mart Uluslararası Kadınlar Gününde İnsanlık için Küresel Kadın Şartını açıklıyor. Küresel başlangıç, Brezilya’nın Sao Paulo kentinde Brezilyalı kadınların yürüyüşüyle başlayacak. Onlara, Kadın Yürüyüşünü ilk başlatan Kebekli kadınlar ile Kamerun, Kongo ve Burkina Faso’dan gelen kadınlar da katılacak. 17 Ekim 2005 tarihinde, Küresel Yürüyüşün sona ereceği yer olarak Burkina Faso tercih edildi; […]
Dünya Kadın Yürüyüşü, 8 Mart Uluslararası Kadınlar Gününde İnsanlık için Küresel Kadın Şartını açıklıyor.
Küresel başlangıç, Brezilya’nın Sao Paulo kentinde Brezilyalı kadınların yürüyüşüyle başlayacak. Onlara, Kadın Yürüyüşünü ilk başlatan Kebekli kadınlar ile Kamerun, Kongo ve Burkina Faso’dan gelen kadınlar da katılacak. 17 Ekim 2005 tarihinde, Küresel Yürüyüşün sona ereceği yer olarak Burkina Faso tercih edildi; çünkü, bu ülke gezegenimizdeki en yoksul ülkelerden birisi ve bu ülkede kadına yönelik şiddet çok farklı biçimlerde; tecavüz ve ev içi şiddetin yanı sıra erken yaşta evlendirme, zorla evlendirme, ölen eşin erkek kardeşiyle evlendirme ve kadın sünneti gibi biçimler altında sürüyor.
Küresel Yürüyüş boyunca ülkeden ülkeye aktarılacak olan İnsanlık İçin Küresel Kadın Şartı Ruanda’nın başkenti Kigali’de toplanan Dünya Kadın Yürüyüşü delegeleri tarafından 10 Aralık 2004 tarihinde kabul edildi. Şart, sömürünün, tahakkümün, hoşgörü eksikliğinin ve dışlanmanın ortadan kalktığı; doğruluğun, farklılıkların, hak ve özgürlüklerin hepsinin saygı gördüğü bir dünya kurma projesi öneriyor. Böyle bir dünyanın kurulması için temel oluşturan ilkeleri tanımlayan 31 madde içeriyor. Bu maddeleri eşitlik, özgürlük, dayanışma, adalet ve barış oluşturuyor.
Dünya Kadın Yürüyüşüne katılan kadınlar, Şartı dünyanın etrafında dolaştırmak için 8 Mart’tan başlayıp 17 Ekim’e kadar sürecek bir Dünya Yürüyüşü örgütlüyorlar. Dünya Yürüyüşü, Yoksullukla Mücadele için Uluslararası Gün olan 17 Ekim’de sona erecek. Dünya Yürüyüşü sırasında kadınlar Şartı tanıtan halk eğitimleri ve bilgilendirici etkinlikler düzenleyecekler, seçilmiş temsilcilerini ve kamuoyunu sorgulayacaklar. (Dünya Eylem Takvimi için bkn. haberin sonu).
Kadınlar Şart’ta yer alan değerleri yansıtan bir yorgan da yapacaklar. Şart bir ülkeden diğerine dolaşırken, her ülke kırk yama yorganına bir parça eklenecek. Dünyanın her yerinde kadınlar, 17 Ekim 2005 tarihinde öğle vakti ( saat 12:00-13:00 arasında) 24 saat feminist dayanışma eylemleri gerçekleştirecekler.
Dünya Kadın Yürüyüşü, 163 ülke ve bölgeden 5500 kadın grubundan oluşan küresel bir feminist eylem ağına sahip. Dünya Kadın Yürüyüşü yoksulluğu ve kadına yönelik şiddeti sona erdirmek için mücadele ediyor.
Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye’de de 8 Mart’ta Başlıyor
Ankara: İnsanlık İçin Küresel Kadın Şartı dünyanın her yerinde 8 Mart’ta kamuoyuna açıklanırken,Yürüyüş Ankara’da saat 12.00’de Yüksel Caddesi’nde yapılacak eylemle Türkiye’de de başlayacak. Dünya Kadın Yürüyüşü Ankara koordinasyonu içinde bir araya gelen kadın grupları, kadınların başka bir dünya talebini kamuoyuna duyuracaklar.
İstanbul: İnsanlık İçin Küresel Kadın Şartı, İstanbul’da da 8 Mart’ta saat 12.30’da Galatasaray Postanesi önünden başlayıp Gezi Parkı’nda son bulacak olan bir basın açıklaması ile kamuoyuna açıklanacak. 4 Mart’ta DİSK Genel Merkezi’nde bir basın toplantısı düzenleyen Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Ağı adına konuşan DİSK Kadın İşçiler Komisyonu Başkanı Nebile Irmak, tüm kadınları 8 Mart Salı günü yapılan eyleme davet etti. Basın açıklamasında özetle şu görüşler yer aldı:
“Bizler, DİSK’ten, KESK’ten, TMMOB’dan, bağımsız kadın örgütlerinden, KA-DER’den, Amargi’den, Gökkuşağı’ndan, Halkevlerinden, demokratik kitle örgütlerinden ve emekten yana siyasi partilerden kadınlar bir araya geldik. Sözümüzle, taleplerimizle ve eylemlerimizle, dünya kadınlarıyla buluşmayı hedefleyerek Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye ağını oluşturduk.
Biliyoruz ki 2005 yılı hem Türkiye’de, hem de bütün dünyada kadınların “dünyayı değiştirme” kararlılığına; adil, eşit, özgür, dayanışma ve barış içinde yaşama iradesiyle gerçekleştireceği eylemlere tanıklık edecek.
Türkiye ve Yunanistanlı kadınlar Küresel Dayanışma Yorganına 9-10 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek ortak bir eylemlilikle katkı verecek.
Türkiye’de de kadınlar ne yazık ki, yoksulluğu, şiddeti ve cinsiyet ayrımcılığını çok yakıcı bir biçimde yaşıyorlar. IMF direktifleriyle hazırlanan borç ödeme bütçeleri, kamu hizmetlerini ve kadınları yok sayıyor. Kadınların yoksulluğu, tercih edilen politikalarla daha da derinleşiyor.
6 milyon kadın okuma yazma bilmiyor, birçok kadın sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.
Ücretli ya da yevmiyeli çalışan kadınların oranı yüzde 24 ve kadınların yüzde 70’i ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor.
Kadınların sadece yüzde 27’si sosyal güvenlik kapsamında ve 4 milyona yakın kadın kayıt dışı çalışıyor. Üstelik daha ucuza, daha güvensiz ve daha çok sömürülerek.
Kadınlara yönelik kötü muamele, işkence, öldürme, intihara zorlama ülkemizde son bir yılda yüzde 25 oranında arttı.
Töre ve namus cinayetlerinde onlarca kadın kurban ediliyor; ama devlet caydırıcı önlem almıyor. Her gün kadına yönelik dayak, taciz ve tecavüz haberleri geliyor.
Ne yasalar, ne de uygulama, kadınlara güvenli bir gelecek vaad etmiyor.
Biz kadınlar, neo-liberal politikalardan, anti-demokratik uygulamalardan en fazla mağdur olanlarız.
Göçe zorlanan kadınlar, deprem bölgesindeki kadınlar, farklı kimlik ve kültürlere sahip kadınlar, yaşlı ve engelli kadınlar, çok daha büyük sorunlar yaşıyorlar.
Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Ağı olarak, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır, Bursa, Zonguldak olmak üzere birçok ilde koordinasyonlar oluşturduk. 8 Mart’ta eylemlerimiz başlıyor.
8 Mart Salı günü Galatasaray postanesi önünden yürüyerek, “İnsanlık İçin Küresel Kadın Şartı”nı deklare edeceğiz. Dövizlerimizle, sloganlarımızla, farklı renklerimizle hep bir ağızdan taleplerimizi ifade edeceğiz. 8 Mart’ta Ankara’da ise, taleplerimizi TBMM’ye ileteceğiz. 9-10 Mayıs tarihlerinde, Küresel Dayanışma Yorganı Türkiye’ye gelecek ve bizler o tarihlerde Yunanistan’lı kadınlarla İstanbul’da eylem örgütleyeceğiz. Dünya Kadın Yürüyüşü’nün sona ereceği 17 Ekim tarihinde, hükümete ve Meclise “Taleplerimiz için, biz kadınlar için ne yaptınız?” diye soracağız.
Biz kadınlar bu süreçte;
Bize dayatılan yoksulluğu ve şiddeti “doğal” kabul etmeyen,
Adaletsizliğe, baskılara, savaşa, işgale ve sömürüye boyun eğmeyen,
İkinci sınıf görülmeye, cinsiyet ayrımcılığına, farklılıklarımızın yok sayılmasına karşı çıkan bir anlayışla yürüyeceğiz.
Biz Türkiyeli kadınlar, dünyadaki diğer bütün kadınlarla birlikte aynı kararlılığı ifade ediyoruz: “Geri dönüşü olmayan bir yolculuğa çıktık. Adil, eşit, özgür, dayanışmacı ve barış içinde yaşayacağımız bir dünyayı yaratmak için ellerimizi birleştirdik.”
Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Ağı olarak, 8 Mart’ta düzenleyeceğimiz yürüyüşe bütün kadınları, ellerimizi birleştirmeye çağırıyoruz.”
8 Mart 2005 tarihinde Brezilya’nın Sao Paulo kentinde başlayıp 17 Ekim’de Burkino Faso’da sona erecek olan Dünya Kadın yürüyüşü eylem takvimi ve durakları:
Amerika Kıtaları:
– Brezilya, 8 -11 Mart
– Brezilya, Arjantin, Uruguay sınırında: 12 Mart
– Arjantin, 13 -14 Mart
– Bolivya, 15 – 19 Mart
– Peru, 20 –
24 Mart
– Ekvator, 29 – 31 Mart
– Kolombiya, 1 – 3 Nisan
– Trinidad ve Tobago, 4 – 6 Nisan
– Haiti, 7 – 9 Nisan
– Küba, 10 -12 Nisan
– Honduras, 13 – 16 Nisan
– Salvador, 17 – 20 Nisan
– Meksika, 21 – 26 Nisan
– Meksika – Birleşik Devletler sınırı 27 Nisan
– Amerika Birleşik Devletleri, 28 – 30 Nisan
– Kanada, 1 – 5 Mayıs
– Kebek, 6 – 8 Mayıs
Avrupa:
– Türkiye: 9 -10 Mayıs
– Yunanistan: 11-12 Mayıs
– İtalya, 13 – 14 Mayıs
– Portekiz, 15 – 19 Mayıs
– Galiçya, 20 – 23 Mayıs
– Bask Ülkesi, 24 – 27 Mayıs
– Fransa, 28 – 29 Mayıs (Marsilya Avrupa eylem günü)
– Belçika, 30 – 31 Mayıs
– Hollanda, 1 – 3 Haziran
– Danimarka-İsveç, 4 – 5 Haziran
– Romanya, 6 – 8 Haziran
– Bulgaristan, 9 – 11 Haziran
– İsviçre, 12 – 15 Haziran
– Kastil-Katalonya, 16 -19 Haziran
Okyanusya ve Asya:
– Yeni-Kaledonya, 20 – 24 Haziran
– Avustralya, 25 – 29 Haziran
– Japonya, 30 Haziran – 2 Temmuz
– Güney Kore, 3 – 5 Temmuz
– Filipinler, 6- 9 Temmuz
– Laos, 10 – 12 Temmuz
– Tayland/Burma, 13 – 16 Temmuz
– Hindistan, 17 – 23 Temmuz
– Pakistan, 24 – 27 Temmuz
– Azerbaycan, 28 – 30 Temmuz
Orta Doğu ve Kuzey Afrika:
– Lübnan 31 Temmuz – 2 Ağustos
– Ürdün, 3 – 4 Ağustos
– Tunus, 5 – 7 Ağustos
– İsrail (Musevi ve Filistinli kadınlar), 8 – 10 Ağustos
Afrika:
– Sudan, 4 – 6 Eylül
– Uganda, 7 -10 Eylül (henüz kesinleşmedi)
– Afrika Büyük Göller( Kongo Dem. Cum, Ruanda, Burundi), 11 – 17 Eylül
– Mozambik, 18 – 21 Eylül
– Güney Afrika, 22 – 24 Eylül
– Kamerun, 25 – 28 Eylül
– Nijer-Benin, 29 Eylül – 3 Ekim
– Gine , 4 – 7 Ekim
– Senegal, 8 -10 Ekim
– Burkina Faso, 15 – 17 Ekim (17 Ekim 2005 24 Saat Feminist dayanışma günü)
17 Ekim 24 Saat Feminist Dayanışma Günü ile ilgili olarak Dünya Kadın Yürüyüşü Uluslararası Komitesi adına Nadia Demond tarafından tüm kadınlara yapılan çağrı:
“Dünya Kadın Yürüyüşü Katılımcı Gruplarına:
Değerli arkadaşlar:
Size İnsanlık için Küresel Kadın Şartını göndermenin büyük sevincini yaşıyoruz. Bir buçuk yıl süren istişare ve hazırlama sürecinden sonra Dünya Kadın Yürüyüşü’nün (DKY) 5. Uluslararası Toplantısı (WMW) bu önemli belgeyi 10 Aralık 2004 tarihinde Ruanda’nın başkenti Kigali’de kabul etti.
Şart, her şeyden önce , dünyanın her yerinden binlerce kadın grubunun ortak bir küresel feminist eylem çerçevesi içinde çalışma ve hepimizin daha iyi yaşayacağı daha adil dünyayı kolektif olarak yaratma arzusunu yansıtır. DKY’yi oluşturan taban grupları arasındaki uzun tartışma sürecinden sonra Kigali’de 5 kıtadan 31 ülkeden gelen delegelerce tartışıldı, düzeltildi ve sonunda kabul edildi.
Bildiğiniz gibi, Şart 8 Mart 2005 tarihinde dünya etrafındaki yürüyüşünü başlatacaktır. Şartın Dünya Yürüyüşü 8 Mart’ta Brezilya’da başlıyor. Beraberinde Yürüyüşün durakladığı 53 ülkede tek tek parçaların eklenmesiyle büyüyecek bir Yorganla dünyanın etrafında dolaştıktan sonra, Yürüyüş 17 Ekim 2005 tarihinde Burkina Faso’da sona erecektir. Şart ve Yorgan bir ülkeden geçerken bu bölgedeki DKY katılımcısı gruplar her tür eylem gerçekleştireceklerdir; yürüyüşler, kervanlar, şovlar ve oyunlar. Şartı ve Yorganı; bilinç yükseltme, politik eylem ve baskı oluşturma taktiklerinin aracı olarak kullanmanızı öneriyoruz.
Şartın gelişi için planlanan etkinlikler hakkında ve planlanmakta olan yerel, bölgesel ve uluslararası inisiyatiflere nasıl katılabileceğiniz konusunda ülkenizdeki DKY eşgüdüm örgütlenmesiyle (ya da size en yakın ülkedekiyle) iletişime geçebilirsiniz. Sizi aynı zamanda yerel zamanla 12:00-13:00 arasında (yerel ya da ulusal) bir eylem örgütleyerek 17 Ekim 2005 tarihindeki 24 Saat Feminist Dayanışma eylemine katılmaya çağırdığımızı hatırlatmak istiyorum. Eylem planımızla ilgili daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Web sitemizde çok yakında dünya çapında gerçekleşen farklı DKY eylemlerine ağırlık veren yeni bir bölüm olacaktır: www.worldmarchofwomen.org
2005 yılında, yoksulluğa ve kadına yönelik şiddete karşı birlikte yürüyelim. Başka bir dünya yaratma gereksinimi acildir ve buna gücümüz yeter!
Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye İnisiyatifi
Ankara İletişim: KA-DER Ankara Bürosu
Tel: 0312-4678816 / Faks:0312-4273979
Dünya Kadın Yürüyüşü Türkiye Ağı web iletişim grubu:
[email protected] için ([email protected] adresine boş mail atarak üye olabilirsiniz)
DKY koordinasyon için iletişim: Brigitte Verdière, Communications World March of Women, Montréal (Québec), Canada H2Y 1E6 – [email protected]
DKY sitesi: www.worldmarchofwomen.org (İngilizce, Fransızca, İspanyolca)
DKY Türkiye İnisiyatifi ile ilgili bilgi veren siteler:
www.sendika.org, www.kesk.org.tr, www.halkevleri.org.tr