Fransa’daki sağcı UMP Hükümeti’nin geniş tabanlı toplumsal muhalefete rağmen üst üste liberal ekonomik, sosyal ve eğitim politikaları dayatması, emekçileri bir kere daha genel greve sürükledi. Dün ülkenin 150 yerleşim yerinde gerçekleşen greve, yüzbinlerce kişi katıldı. Kara Perşembe olarak adlandırılan ve dün sabah Fransa genelinde başlayan grev ve protesto eylemleri ülkeyi felç etti. Hava yollarındaki grevlerden […]
Fransa’daki sağcı UMP Hükümeti’nin geniş tabanlı toplumsal muhalefete rağmen üst üste liberal ekonomik, sosyal ve eğitim politikaları dayatması, emekçileri bir kere daha genel greve sürükledi. Dün ülkenin 150 yerleşim yerinde gerçekleşen greve, yüzbinlerce kişi katıldı.
Kara Perşembe olarak adlandırılan ve dün sabah Fransa genelinde başlayan grev ve protesto eylemleri ülkeyi felç etti. Hava yollarındaki grevlerden dolayı hava ulaşımı yüzde 25 ila yüzde 50 arasında aksarken yer yer oranların arttığı uçuşlarda ortalama 45 dakika rötarlar yaşandı. Şehir içi kitle ulaşım araçlarında ise grev oranı yer yer yüzde 25 ila yüzde 75 arasında aksadı.
Paris’in en önemli kitle ulaşım aracı olan metrolarda ise sadece dörtte bir oranında dolanım yapılabildi. Paris’teki iki tramvay hattında ise trafik yüzde 75 oranında sağlandı. Paris dışında 55 şehirde de otobüs ve tramvaylarda greve gidildi ve grevler en az 24 saat olarak anons edildi.
Yine Fransa’daki anaokul ve ilkokullar dahil olmak üzere eğitimcilerin yüzde 60’ı greve gitti.
Birçok radyo ve televizyonda da yaşanan grevden dolayı greve giden kitle iletişim araçları da günboyu kasetlerden paket müzik yayını yaptılar. Deniz yolları ulaşımı yetkilileri ise Havre dışında ulaşımda pek bir aksama yaşanmadığını söylediler.
Yetkililer grevlerin postahane çalışanlarında da yer yer yüzde 15 ila yüzde 25 arasında hissedildiğini açıkladılar.
Grevlerin yanısıra ülke genelinde protesto eylemleri gerçekleştiren emekçiler 150 farklı yerde sokaklara döküldüler. Paris’teki protesto gösterileri Olimpiyat Heyeti’nin ziyaretini aksatmayacak şekilde düzenlenirken, bazı sendikalar Paris’in 2012 Olimpiyatları’a ev sahipliği yapmasına destek veren gösteri malzemeleri kullandılar.
Göstericilerin verdiği rakamlara göre Marsilya’da 100 bin, Toulouse, 40 bin Perpignan’da da 10 bin gösterici protesto eylemlerine katıldı.
Fransızlar canından bezdi
Fransa’da 2002 Nisan’ındaki genel seçimleri kazanarak hükümeti kuran sağcı Rafarin Hükümeti’nin, sosyal devleti hedef alan liberal politikaları, Fransızları canından bezdirdi. Üst üste yaptığı liberal reformlarla bir yandan emeklilik haklarını kısıtlayan, diğer yandan sağlık sigortalarında dar gelirlilere zorunlu ödemeler getiren, kazanılmış haklarına kısıtlamalar getiren Rafarin Hükümeti, bununla da yetinmeyerek eğitim, sosyal ve iş hayatına da liberal düzenlemeler getirdi.
Liseliler de sokağa dökülmüştü
100 yıldır dünyadaki birçok devlete örnek teşkil eden Fransa’daki bedava eğitim hakkı sisteminin de yavaş yavaş altını oyan sağcı hükümet, en son 35 saatle sınırlı olan çalışma saatlerini de değiştirmesi Fransızları isyana götürdü. Bu ülkede liseliler bile, dünyanın diğer ülkelerinin pek alışık olmadığı bir şekilde, defalarca sokağa döküldü.
Üç yıldır genel grev, yürüyüş ve protestolarla sert bir şekilde eleştirilen hükümet toplumsal muhalefeti hiç dikkate almadan yoluna devam ediyor.
Her seferinde işsizliği düşürmek, alım gücünü yükseltmek ve bütçe açıklarını kapatmak için reformları yapmak zorunda olduğunu iddia eden hükümetin iktidarında işsizlik yüzde 10’a fırladı ve alım gücü 5’inci cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar düştü.
Salı günü onbinlerce liselinin yürüyüşünün ardından, öncek gün de araştırma görevlileri grev ve protesto eylemlerine gitmişlerdi.
Kaynak: Özgür Politika Gazetesi