Getirilecek emekliliği teşvik ve gönüllü işten ayrılma düzenlemelerinin istenen hedefe ulaşmayı sağlamaması durumunda işten çıkarmalara gidilmesinin önerildiği raporda, “agresif ve temkinli” olmak üzere iki senaryoyla maliyet hesapları ve 5 yıl içinde yapılacak istihdam azaltımları planlandı. CANAC Inc. ve IBM Türkiye’nin 1 Mart 2005 tarihli “TCDD İstihdamı Yeniden Yapılandırma Projesi Bileşen B Raporu”nda, daha önce hazırlanan […]
Getirilecek emekliliği teşvik ve gönüllü işten ayrılma düzenlemelerinin istenen hedefe ulaşmayı sağlamaması durumunda işten çıkarmalara gidilmesinin önerildiği raporda, “agresif ve temkinli” olmak üzere iki senaryoyla maliyet hesapları ve 5 yıl içinde yapılacak istihdam azaltımları planlandı.
CANAC Inc. ve IBM Türkiye’nin 1 Mart 2005 tarihli “TCDD İstihdamı Yeniden Yapılandırma Projesi Bileşen B Raporu”nda, daha önce hazırlanan Bileşen A Raporu’nda gelecek 5 yıl içinde TCDD’deki istihdamın 12 bin 237 kişilik azaltımla 16 bin 813’e düşürülmesinin önerildiği anımsatıldı. Bileşen B Raporu’nda ise aynı dönemde 263 kişinin işe alınması istenirken, bu nedenle istihdam azaltım düzeyi de 12 bin 500’e çıkarıldı.
“Daha bağımsız ve ticari olarak işleyen bir kurum olarak TCDD’ye farklı becerilere sahip bir yönetim ekibine ihtiyacı olacaktır” gerekçesine yer verilen raporda, yönetim düzeyinde 75, Bilgi İşlem ve Bilgi Teknolojisi Dairesi için 72, inşaat mühendisliği, endüstri mühendisliği, ulaşım mühendisliği, finans uzmanlığı gibi başka alanlar için de 116 personel alınması önerildi.
Gelecek 5 yıla ilişkin hazırlanan istihdam tablosuna göre ise Kasım 2004 itibarıyla 29 bin 50 olan TCDD istihdamında 12 bin 500 kişilik azaltım şöyle gerçekleştirilecek:
“Memurlar: 892’den 450’ye inecek. Böylece toplam personel içindeki payı yüzde 3.1’den yüzde 2.7’ye gerileyecek. Ancak 75 yeni işe alınması karşılığında toplam 517 memurun işten ayrılması gerekecek.
Sözleşmeli personel: 16 bin 382’den 9 bin 127’ye düşürülecek. Ancak 188 kişinin yeni işe alınması nedeniyle işten ayrılması öngörülen kişi sayısı 7 bin 443 olacak. Böylece toplam istihdam içinde sözleşmeli personel payı yüzde 56.4’ten yüzde 54.3’e indirilecek.
İşçiler: Hiç bir yeni işçi alımı yapılmazken, 9 bin 224 olan sürekli işçi sayısı 5 bin 568’e, 2 bin 552 olan geçici işçi sayısı da 1.668’e düşürülecek. Sözleşmeli personelde daha fazla azaltma öngörülmesi nedeniyle işçilerin toplam personel içindeki payı yüzde 40.5’ten yüzde 43’e yükselecek.”
EMEKLİLİK TEŞVİKİ
Devlet memurları için emekli ikramiyesinin yüzde 30’u, işçiler için de yüzde 20’si düzeyinde ek emeklilik teşviki ödenmesi öngörülürken, bunun devlet memurları için yaklaşık 5 aylık ücret, işçiler için de 4 aylık ek ödeme anlamına geldiği belirtildi. Bu teşviğin zorunlu emekliliği bir yıl içinde gelecek olanlar hariç olmak üzere emekliliğe hak kazanan tüm TCDD personeline gönüllü bir temelde açık olarak düzenleneceği ifade edilen raporda, “14 bin 370 çalışanın gelecek 5 sene içerisinde emekliliğe hak kazanmış olacağı tahmin edilmektedir” denildi.
İŞTEN ÇIKARMA TAZMİNATI
Rapora göre, emekliliğe hak kazanmamasına karşın gönüllü olarak TCDD’den istifa edecek olanlara da her hizmet yılı için 1.5 aylık brüt maaş temelinde işten çıkarma tazminatı ödenecek.
(ANKA)