Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın organlarında yer alan, özel sektörün ”hastanelerin özelleştirilmesinin gündeme gelmesi halinde, buralara talip olabileceklerine” ilişkin haberleri eleştirdi. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devrine karşı çıkarken, bu hastanelerin önce devredileceğini, ardından da özelleştirileceğini söylediklerini anımsatan Kılıç, ancak bu iddialarına karşılık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ve diğer yetkililerin, bunun söz konusu olmadığını ileri […]
Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın organlarında yer alan, özel sektörün ”hastanelerin özelleştirilmesinin gündeme gelmesi halinde, buralara talip olabileceklerine” ilişkin haberleri eleştirdi.
SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devrine karşı çıkarken, bu hastanelerin önce devredileceğini, ardından da özelleştirileceğini söylediklerini anımsatan Kılıç, ancak bu iddialarına karşılık, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ve diğer yetkililerin, bunun söz konusu olmadığını ileri sürdüklerini ifade etti.
Oysa bugün, ”bu hastanelerin özelleştirilmesinin gündeme geldiğini” savunan Kılıç, şunları kaydetti:
”Sayın Başbakan’ın Numune Hastanesi’nin özel sektöre devrini talep eden açıklamaları ve bazı işadamlarının SSK hastanelerine talip oldukları yönündeki demeçleri, bunun en açık kanıtıdır.
Kaldı ki, Temmuz 2004’te çıkarılan 5220 sayılı kanunla da Sağlık Bakanlığı’na ait tüm gayrimenkullerin satış yetkisi, özelleştirmeden sorumlu Maliye Bakanlığı’na verilmiştir. Böylece, Sağlık Bakanlığı’na devredilen SSK sağlık tesisleri de dahil olmak üzere, ülkenin tüm sağlık tesislerinin özelleştirilerek, kamu, sağlık hizmeti üretiminden tümüyle uzaklaştırılacaktır.
Bu da sağlık hizmetinin ticarileştirilmesinin ve parasallaştırılmasının önünü açarak, sağlık tesislerinin işletme, çalışanların müşteri konumuna gelmesine neden olacaktır. Dar gelirli vatandaşlarımızın sağlık hizmetinden ücretsiz yararlanma imkanları ortadan kalkacaktır.”
Salih Kılıç, bugün özel sektörün sağlık hizmeti ihtiyacının ancak yüzde 5’ini karşıladığını belirterek, bu alanda yatırım yapmak isteyen işadamlarının, kamu sağlık tesislerine talip olmaması, genel sağlık hizmetlerini ticaret konusu haline getirmemesi gerektiğini kaydetti.
Kılıç, işadamlarının, yeni yatırımlar yaparak, sağlık turizmine yönelerek, bu alandaki ülke ihtiyacının giderilmesine yardımcı olması gerektiğini belirtti.
Kaynak: www.sesonline.net