İşçi Bülteni (İB): Aygaz dolum tesislerin de çalışan sendikanıza bağlı 78 işçinin işten atıldığını ve bununla ilgili yaptığınız eylemlikler olduğunu biliyoruz. Bize bunlarla ilgili bilgi verir misiniz? Ahmet Kabaca (AK): 19 Ağustos 2004’te Dörtyol Koç Holdinge bağlı Tüp dolum tesislerinde çalışan 78 işçi sendikamıza üye olmuşlardı.7 Aralık’ta yetki tespiti aldık. 24 Aralık’ta işyerinde bağlı bulunan […]
İşçi Bülteni (İB): Aygaz dolum tesislerin de çalışan sendikanıza bağlı 78 işçinin işten atıldığını ve bununla ilgili yaptığınız eylemlikler olduğunu biliyoruz. Bize bunlarla ilgili bilgi verir misiniz?
Ahmet Kabaca (AK): 19 Ağustos 2004’te Dörtyol Koç Holdinge bağlı Tüp dolum tesislerinde çalışan 78 işçi sendikamıza üye olmuşlardı.7 Aralık’ta yetki tespiti aldık. 24 Aralık’ta işyerinde bağlı bulunan mütahitle anlaşmayı bozması sonucunda 78 arkadaşımız işten çıkartıldı.
Bizler de işyeri önünde çalışma saatleri içerisinde oturma eylemleri yapmaya başladık. Direnişimiz halen devam etmekte. Amacımız 7-8 yıldan beri çalışan arkadaşlarımızın tekrar işlerine geri dönmesi.
İB: İşverenin işten çıkartma sebebi olarak neyi göstermekte?
AK: İşveren işten çıkartma sebebi olarak “siz mütahitin işçisisiniz işiniz bitti” dedi. Mütahitle anlaşmanın fesh edilmiş olduğunu söylüyorlar. Aslında işçilerin sendika üyesi olmalarından kaynaklı bir işten çıkartılma söz konusu. Mütahitle anlaşma fesh edilse de işçilerin işlerine devam etmeleri gerekir. Yasal olarak işçilerin sendika üyesi olmaları işten atılma sebebi olamaz.
İB: Siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?
AK: AB’ye girmeye çalıştığımız şu günlerde işçilerin sendika üyesi olmaları nedeni ile işten atılmalarını ayıp olarak görüyoruz. Koç holding gibi bir işyerinde, demokrasi ve insan haklarından söz eden bir şirketin haksız bir nedenden dolayı işçileri işten atması kabul edilemez.
Kamuoyuna duyuruyoruz çalışma hakkımız geri verilmelidir. Direnişimizi hakkımızı alana kadar sürdüreceğiz.
İB: Şu ana kadar ne tür eylemlikler gerçekleştirdiniz işyeri çalışmaya devam ediyor mu?
AK-Hayır işyeri çalışmıyor. Ama çalışmasa da bizler sabah saat 7’den akşam saat 8’e kadar işyeri önünde oturma eylemi yapıyoruz ve buna devam edeceğiz.
İB: Önümüzdeki süreçte neler düşünüyorsunuz?
AK: Önümüzdeki süreçte bu direnişimizi daha da kitleselleştirererek devam edeceğiz. Aileleri de katıp daha büyük direnişler gerçekleştireceğiz. Mesela Yeşilköy beldesi, Dörtyol belde başkanı ve belediye başkanlarıyla görüştük, kaymakam ve diğer belediye başkanlarıyla görüştük. Oralardaki halkın da desteğini alarak daha büyük direnişler gerçekleştirmeye çalışacağız.
İB: Diğer sendikalar veya demokratik kitle örgütlerinden herhangi bir destek veya dayanışma görüyor musunuz?
AK: Özellikle Türk-İş’e bağlı şube başkanları ziyaretimize geldiler ve desteklerini sundular. Onlarla beraber diğer yönetimlere giderek çözüm ve destek istedik. Şu ana kadar başka pek bir destek gelmedi ama bekliyoruz.
İB: Şu ana kadar işverenlerle herhangi bir görüşmeniz oldu mu ve son olarak söylemek istediğiniz birşeyler var mı?
AK: Hayır şu ana kadar işverenle hiçbir görüşmemiz olmadı.
Son olarak ise direnişimize işçiler işyerine dönünceye kadar devam edeceğiz bunun için de bütün duyarlı kurum ve kuruluşların desteğini bekliyoruz?
İB-Bizlerde sizi destekliyor ve bize zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz.