SEKA tarihinin ikinci kapatılma davasıyla sarsılırken; işçiler fabrikalarını terketmemekte kararlı. Kadın, çocuk, yaşlı demeden bütün SEKA’lılar dün açıklanan yürütmeyi durdurma kararıyla büyük bir coşku yaşadı. Ancak bu coşku kısa sürdü… Yıllarını buraya veren SEKA çalışanları ise, ”SEKA evimizdir, evimizi terketmeyeceğiz” diyor… Bayram arefesinden bu yana fabrikayı terk etmeyen işçiler bütün gün boyunca eşleri ve çocuklarıyla […]
SEKA tarihinin ikinci kapatılma davasıyla sarsılırken; işçiler fabrikalarını terketmemekte kararlı. Kadın, çocuk, yaşlı demeden bütün SEKA’lılar dün açıklanan yürütmeyi durdurma kararıyla büyük bir coşku yaşadı. Ancak bu coşku kısa sürdü… Yıllarını buraya veren SEKA çalışanları ise, ”SEKA evimizdir, evimizi terketmeyeceğiz” diyor…
Bayram arefesinden bu yana fabrikayı terk etmeyen işçiler bütün gün boyunca eşleri ve çocuklarıyla el ele, kol kola direniyor. Çocuklar ise dillerinde, belkide SEKA’nın neden kapatıldığını bilmeden ”SEKA’yı kapattırmayız” sloganına ortak oluyor. 1998 yılında da kapatılma kararının durdurulduğunu belirten işçiler, bugün aynı kararın yine gündeme getirildiğini söylüyor.
”Babamın işine son verilmesin, yoksa nasıl okuruz”
SEKA’nın kapatılmaması için direnen çocuklardan küçük Merve, ”Babamın işine son verilmesin, yoksa biz nasıl okuruz” diyor. Küçük kız göz yaşlarını tutamıyor. Anne Fadime, sadece kocasının çalıştığını belirterek, ”SEKA bizim ekmeğimiz, ekmeğimiz olmadan nasıl yaşarız. Çocuklarıma harçlık veriyorum ama harcamayıp biriktiriyorlar. Merve küçük kardeşini uyarıyor, paranı harcama babam işsiz kalırsa ne yaparız diyor. Çocuklarım küçük yıllardır SEKA’nın ekmeğini yedik” diye konuşuyor. Baba Fahrettin Gökgöz ise tek derdinin çocuklarının geçimi olduğunu söylüyor. Gökgöz, ”Çocuklarımı aç bırakmaya kimsenin hakkı yok!”
”SEKA ailemin yaşam kaynağı”
SEKA’da üç yıldır bulaşıkçılık yaparak yatalak ağabeyini, annesi, eşi ve çocukları dahil altı kişinin geçimini sağlayan Fatma Demirtaş, ”SEKA ailemin geçim kaynağıdır. Yıllardır altı kişiyi geçindiriyorum, çok zor işlerde de çalıştım. Ancak SEKA gibi dayanışmanın ve iyi insanların olduğu bir yer görmedim. Burası benim evim gibi, ne kadar çalışsam yorulmam. Yeterki evini çocuğunu geçindiren insanların ekmek kapıları kapatılmasın. Eşim hasta yıllardır çalışamıyor, kardeşim yatalak, annem yaşlı, çocuklarım okuyor. Bu kadar insana yıllardır ekmek kapısı olan SEKA’yı devlet peşkeş çekmek istiyor. Ancak biz ekmeğimizin üzerinden kimseye rant yedirtmeyiz” diyor.
”SEKA onun dili ve kulağı”
SEKA’dan geçimini sağlayan bir diğer işçi de sağır ve dilsiz Hüseyin Özler. Özler’in hikayesini arkadaşı Zihni Turcalı şöyle anlatıyor: ”SEKA Hüseyinin dili, kulağı ve yaşam kaynağı olmuştur. Hüseyin 14.5 yıldır annesi, yatalak ağabeyi, eşi ve iki çocuğuna SEKA’dan kazandığı parayla bakıyor. Arkadaşlardan biri kendisine seni Silifke’ye gönderecekler diye bir şaka yaptı, Hüseyin günlerce ağladı. SEKA’nın kapatılmaması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup yazdı. Mektupta şunlar yer alıyordu: Sn. Başkanım ne olur ekmeğimizi elimizden almayın! Hüseyin, bu mektubu bütün SEKA’lıların adına gönderdi”
SEKA İşçilerine Sendikalardan tam destek:
KESK (Kamu Emekçileri Sendikası) Genel Başkanı Sami Evren: ”Özelleştirmeyle ilgili daha öncede yürütme kararları verildi. Hükümet burada hukuksal bir engelle karşılaştı. Ancak bu konuyu tekrar gündeme getirecektir. SEKA’daki olay bütün demokrasi güçlerinin sorunu haline getirilirse, kapatılma durdurulabilir. SEKA bütün Türkiye’nin direnişi olmalıdır”
Birleşik-Metal İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, ”SEKA nın uğradığı haksızlığa karşı onlarla dayanışmamız devam ediyor. 9. İş Mahkemesinin kararıyla fabrikanın kapatılma durumu beş gün durduruldu. Bu kararın alınmasında işçi direnişi çok etkili oldu. Önümüzdeki günlerde çıkacak karar ise işçilerin lehine olabilir. Mahkemenin verdiği karar özelleştirin ama kapatmayın gibi anlaşılıyor. Ancak devlet burayı gözden çıkarmıştır. İşçiler çok önemli bir mücadele veriyor yanlarında olmaya devam edeceğiz.”
”Kapatılma hukuka aykırıdır”
Av. Nejdet Okcan: ”Ülkemizdeki özelleştirme kararların birçoğu anayasa ve idare mahkemelerinin kararıyla geri çekildi. Bu gibi konularda birincisi, Anayasadaki ilkelere dayanarak iptal kararı veriliyor. ikincisi usul hataları göz önüne alınıyor. SEKA’nın kapatılması hukuka aykırıdır. Çünkü devlet gerekli yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri fabrikaya sokmuyor. Bu tür fabrikalar kamu yararı için kurulmasına rağmen hiçbir yarar getirmiyor. Halkın kurumu olan SEKA için mahkemenin verdiği karar, kamusal yarar gözönüne alınarak verilmiştir. Özelleştirme uygulamalarının bir çoğu yargı kararıyla iptal edilmiştir”
Kaynak: www.sesonline.net