BASINA VE KAMUOYUNA 19/01/2005 Başbakan Erdoğan ‘Bu yıl tarımsal kesime yapılacak destekler ‘adı altında yaptığı açıklamada Çiftçinin elektrik borçlarının faizlerinin silinmesini başarı olarak nitelemektedir. Yaptığı açıklamalar aldatmacadan ibarettir; şöyle ki; Her yıl yüzlerce çiftçi Bağ-Kur borçları yüzünden icralık oluyor ve cezaevinde yatmak zorunda kalıyorlar. Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçilerin borçlarını ödeyememelini çözüm üretme yerine acımasızca faizlendiriyor […]
BASINA VE KAMUOYUNA 19/01/2005
Başbakan Erdoğan ‘Bu yıl tarımsal kesime yapılacak destekler ‘adı altında yaptığı açıklamada Çiftçinin elektrik borçlarının faizlerinin silinmesini başarı olarak nitelemektedir. Yaptığı açıklamalar aldatmacadan ibarettir; şöyle ki;
Her yıl yüzlerce çiftçi Bağ-Kur borçları yüzünden icralık oluyor ve cezaevinde yatmak zorunda kalıyorlar. Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçilerin borçlarını ödeyememelini çözüm üretme yerine acımasızca faizlendiriyor ve %100 lerin üzerine çıkan temerrüt faizleriyle birlikte çiftçileri icraya veriyor;bu borçlar ne olacak ?Tüketici kredilerinin bile %1.5 ların altına düştüğü (sıfır araba kredilerinin bir çoğunda faiz oranı böyledir)bir ülkede Çiftçilere yıllık %10.5 ile %19,5 arası kredi vermek destek anlamına mı geliyor?Bankaların bütün kredi faizlerini düşürdüğü bir ortamda çiftçiye verilen kredilerin faiz oranlarının düşürülmüş olmasından daha doğal ne olabilir ki?bu başarı mıdır?
Başbakan bir konuda doğru söylüyor; ‘Maalesef yıllarca ihmal edilen,ertelen sorunlarıyla bu kesim,küresel ekonominin acımasız baskısına dayanabilecek halde değildir.Biz AB’yle müzakerelere başlayacağız.tarım sorununu ihmal edemeyiz,acımasız yöntemlerle bu sorunu çözemeyiz’ diyor.Doğrudur acımasız yöntemlerle bu sorunu çözemezsiniz, peki Sayın Erdoğan’a soruyoruz: Destekleme alımlarından vazgeçmek,taban fiyat uygulamalarından vazgeçmek, Tarımsal KİT’leri özelleştirip mal varlıklarını satışa sunmak,Köy hizmetlerini,İl Tarım müdürlüklerini kapatma girişimlerinde bulunmak.’Tarımda Patent Yasası’ çıkartmaya,Devlet üretme çiftlikleri ni kapatmaya çalışmak ‘acımasız yöntemlerle bu sorunu çözmek’ olmuyor mu?
Sayın Başbakan eğer ‘çiftçileri küresel ekonominin acımasız ‘baskısından korumak istiyorsa çiftçi örgütlenmelerinin ve mevcut üretici birliklerinin demokratikleşmesinin önünü açacak yasaların çıkmasını sağlayarak işe başlamalıdır.Ve öncelikli olarak ta Fındık-Sen ve Tütün-Sen aleyhinde idarenin açtığı davalardan vazgeçilmelidir.
‘Tarla yerine üretilen ürüne destek verilirken,yeni teknolojilerin kullanılmaları şartı aranacak’ diyor, nedir bu yeni teknolojiler,Ortağı olduğu GDO lı ürünler ve çevreyi tahrip konusunda sabıkalı CARGİLL’in bizim topraklarımız da genetiği ile oynanmış yeni teknolojileri deneyerek Türkiye topraklarının uluslar arası tarım şirketlerinin deney labaratuvarı haline getirilmesi midir?Niğde yöresinde ki toprakların patates de kansere yol açmasının sebebi değilmidir bu yeni teknolojiler.
Sayın Başbakanın desteklemede bulunulacağını söylediği ürünlerin içersinde pamuk,yağlı tohumlar ve sertifikalı fidanlar var yani AB’nin,DTÖ nün belirlediği alanlarda destekleme var,Üzüm,Tütün,Fındık gibi ürünlere dönük olarak bir destekleme neden düşünülmemektedir?
Dışarıdan tohum,pamuk,buğday,mısır,üzüm v.b tarımsal ürünlerin ithal edilerek Türkiye’deki çiftçilerle rekabet edilmeye çalışılmasını neden kota ve vergi koyarak engellemeye çalışmamaktadır?
Bütün bu sorulara kısaca verilecek yanıt şudur;
Başbakan yaptığı açıklamayla bütün tarım sektörünü uluslar arası sermayeye uygun bir şekilde yeniden yapılandırmaya çalışmakta,tarımı şirketleştirmenin önünü açmaktadır.’Tarımı destekliyoruz’ adı altında yaptığı bütün açıklamalar gerçeklerden uzak ve kamuoyunu yanıltıcı açıklamalardır.
Biz çiftçilerin bu tür açıklamalara karnı tok dur ve bir kez daha görüyoruz ki Hükümetler DTÖ,İMF,Dünya Bankası ve AB nin direktifleri doğrultusunda hareket edecektir,bizlerinde sendikalarımızı örgütleyip kendi gücümüzle mücadele etmekten başka seçeneğimiz yoktur.
Yaşasın Sendikal Mücadelemiz.
IMF, Dünya Bankası, DTÖ Tarımdan elini çek.
Üreten Biziz Yöneten de Biz Olacağız…
Adnan ÇOBANOĞLU ÜZÜM-SEN (Üzüm üreticileri Sendikası) Genel Başkanı
Ali Bülent ERDEM TÜTÜN-SEN (Tütün Üreticileri Sendikası) Genel Başkanı