Fabrikada örgütlü DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Mehmet Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikayı işleten Yazıcı-Gür-İş-Parsan Ortak Girişim Grubu ile 6 ay önce başlattıkları, yaklaşık 450 işçiyi ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine, grev kararı aldıklarını hatırlattı. Grev kararının uygulanmasıyla ilgili yasal sürecin 1 Şubat tarihinde sona ereceğini, bu nedenle 31 Ocak […]
Fabrikada örgütlü DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Mehmet Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikayı işleten Yazıcı-Gür-İş-Parsan Ortak Girişim Grubu ile 6 ay önce başlattıkları, yaklaşık 450 işçiyi ilgilendiren toplusözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine, grev kararı aldıklarını hatırlattı.
Grev kararının uygulanmasıyla ilgili yasal sürecin 1 Şubat tarihinde sona ereceğini, bu nedenle 31 Ocak itibariyle greve çıkmayı kararlaştırdıklarını, kararı işverene tebliğ ettiklerini anlatan Kılıç, şunları söyledi:
”İşverenin toplu pazarlık sürecini tıkayan bir tutum içinde olması, işçiyi grev aşamasına getirdi. İşveren önce sıfır zam önermiş, sonra yüzde 1 gibi komik bir teklif yapmıştır. Bu bir teklif olmaktan uzak, tahrik edici ve gayrı ciddi bir rakamdır. Yani işçinin maaşına aylık ortalama 5 YTL (5 milyon lira) zam önerilmiştir. Oysa, 2002-2004 sözleşme döneminde fabrikanın özelleştirilmesi nedeniyle geçiş süreci yaşanması, grubun borçlarının aşırı olması nedeniyle (sıfır) zamlı sözleşmeye imza attık, elimizi taşın altına koyduk. İşçinin yüzde 20-30’a varan kaybını yeni sözleşmede telafi edeceğini söyleyen işverenin, bu vaadinde ciddi olmadığı ortaya çıktı. İşverenin toplu pazarlık sürecini tıkayan bir tutum içinde olması işçiyi grev aşamasına getirdi.”
Kılıç, sendika olarak ücretlere ortalama yüzde 26 zam istediklerini, bu rakamın enflasyonun düşüklüğü dikkate alındığında yüksek görülebileceğini, ancak Asil Çelik işçisinin ağır şartlarda çalışması nedeniyle zammı hak ettiğini savundu.
Üretiminin yüzde 80’ini ihraç eden, yüzde 20’sini de iç piyasaya sunan fabrikanın çok yoğun siparişle karşı karşıya olduğunu, bu nedenle stokta mal kalmadığını anlatan Kılıç, ”Türkiye’nin ve dünyanın sayılı fabrikalarından biri olan Asil Çelik’in, bu kadar yoğun çalışan işçinin hakkını da vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Grev bizim için bir amaç değil araç. Temennimiz bu işin masada bitmesi. İşveren işçiyi memnun edecek bir teklifle gelirse grev kararından vazgeçeriz” dedi.
Kaynak: www.sesonline.net