Meclis Sokak Çocuklarının Sorunlarını Araştırma Komisyonu, ILO, UNESCO ve Çalışma Bakanlığı yetkililerini dinledi. Komisyon toplantısına katılan ILO yetkilisi Osman Zaim, kötü şartlarda çalışan çocukların sorunlarını çözmek için bugüne dek uyguladıkları projeler hakkında bilgi verdi. Komisyon’a çarpıcı rakamlar ve bilgiler veren ILO yetkilisi Osman Zaim, ILO verilerine göre Türkiye’de şu an 6-17 yaş arasındaki 1 milyon […]
Meclis Sokak Çocuklarının Sorunlarını Araştırma Komisyonu, ILO, UNESCO ve Çalışma Bakanlığı yetkililerini dinledi.
Komisyon toplantısına katılan ILO yetkilisi Osman Zaim, kötü şartlarda çalışan çocukların sorunlarını çözmek için bugüne dek uyguladıkları projeler hakkında bilgi verdi.
Komisyon’a çarpıcı rakamlar ve bilgiler veren ILO yetkilisi Osman Zaim, ILO verilerine göre Türkiye’de şu an 6-17 yaş arasındaki 1 milyon 600 bin çocuğun eğitimlerine devam etmek yerine para kazanmak için zor şartlar altında çalıştığını açıkladı.
Yoksulluk, hızlı nüfus artışı ve köyden kente göçün çocukları sokağa ve çalışma hayatına ittiği vurgulandı.
Zaim, Türkiye’de 1999 rakamlarına göre 6-17 yaş arasındaki 1 milyon 600 bin çocuğun çalışma hayatında olduğunu söyledi.
1994 rakamlarına göre 6-14 yaş arasındaki 1 milyon çocuğun çalışma hayatının içinde olduğunu belirten Zaim, 1999’da bu rakamın 500 bine düştüğünü söyledi.
“Yüzde 50’lik azalmada eğitimin sekiz yıla çıkartılması etkili”
ILO Yetkilisi, rakamın yüzde 50 oranında azalmasında zorunlu eğitimin sekiz yıla çıkartılmasının etkili olduğunu da vurguladı.
ILO’nun 182 nolu sözleşmesinin ‘En kötü çocuk işçi türleri’ni belirlediğini dile getiren Zaim, Türkiye’de, en kötü şartlarda çalışan çocuk işçileri şöyle sıraladı:
*Sokakta çalışan çocuklar
*Oto tamirhanelerinde çalışan çocuklar
*Mobilya sektöründe çalışan çocuklar
*Tarımda geçici, mevsimlik işçi olarak çalışan çocuklar
Osman Zaim, bu sektörlerdeki çocukları eğitim sisteminin içine çekebilmek için bazı projeleri hayata geçirdiklerini de belirtti.
ILO Yetkilisi, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklara ilişkin bir tespitlerini de dile getirdi.
“Tiner keyif değil cesaret veriyor”
Sokak çocuklarının ‘keyif verdiği için’ tiner kullandığının sanıldığını kaydeden Zaim, “ancak durum farklı. Bu çocuklar sokaklardan korkuyorlar. Tacize açıklar. Korkularını yenmek için tiner kullanıyorlar. Tiner çeken çocuk korkmuyor, üşümüyor, acıkmıyor. Bu çocuklar açlıklarını hissetmemek için tiner kullanıyor” dedi.
Zaim, tinerin geri dönüşünün olmadığını ve direkt beyin hücrelerini öldürdüğünü de belirterek, “ölen hücreler tiner bırakılsa da artık geri gelmiyor” diye konuştu.
kaynak: cnntürk