Araştırmaya göre okullarda 2 bin 255 öğrenciye bir bilgisayar, 30 bin öğrenciye de bir dil laboratuvarı düşerken, 1609 öğrenci bir kütüphaneden yararlanabiliyor. Okulların 3’te 2’sinde ikili öğretim yapılırken, derslik açığının kapatılabilmesi için var olan kapasitenin iki katına çıkarılması gerekiyor. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer , düzenlediği basın toplantısıyla, sendikanın Türkiye’nin 7 bölgesinden 30 ilin 711 […]
Araştırmaya göre okullarda 2 bin 255 öğrenciye bir bilgisayar, 30 bin öğrenciye de bir dil laboratuvarı düşerken, 1609 öğrenci bir kütüphaneden yararlanabiliyor. Okulların 3’te 2’sinde ikili öğretim yapılırken, derslik açığının kapatılabilmesi için var olan kapasitenin iki katına çıkarılması gerekiyor.
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer , düzenlediği basın toplantısıyla, sendikanın Türkiye’nin 7 bölgesinden 30 ilin 711 ilköğretim okulunun fiziki yapı ve donanımına ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Okulların ”olanaksızlıklarla boğuştuğunu” gösteren araştırmadan çıkan sonuçlar şöyle:
* Taşımalı eğitim sistemi oranı, küçük yerleşimlere sahip özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde artış gösteriyor. Kars, Van gibi 5. derecede gelişmiş illerde her 3-4 okuldan biri taşımalı eğitim hizmeti veriyor.
* İkili öğretim uygulaması hâlâ yüzde 70’ler düzeyinde bulunuyor. Yani her 3 okuldan 2’si ikili öğretim yapmak zorunda kalıyor.
* Bir okulda ortalama 21 derslik bulunuyor ve her bir dersliğe 51-89 arasında öğrenci düşüyor. Uygun sayılara ulaşılabilmesi için bir kat daha dersliğe gereksinim duyuluyor.
* Okul başına 1 fen laboratuvarı bile düşmüyor. 1324 öğrenci bir laboratuvardan yararlanıyor. Bu konuda en iyi durumda olan Karadeniz Bölgesi’nde bile ancak 961 kişiye bir laboratuvar düşüyor.
* Okul başına 0.5 bilgisayar laboratuvarı, bir bilgisayar laboratuvarına da 2 bin 255 öğrenci düşüyor. Okul başına düşen dil laboratuvarı ise kesirlerle bile ifade edilemiyor. Toplam 29 bin 571 öğrenci bir laboratuvardan yararlanıyor.
* Her 5 okuldan ancak birinde müzik odasına rastlanıyor. Bir müzik odasına toplam 6 bin 226 öğrenci düşüyor.
12 bin öğrenciye bir spor salonu
* Öğrenciler beden eğitimi derslerini de olanaksızlıklar içerisinde işliyorlar. 1. derece gelişmiş illerde bile 12 bin 760 öğrenciye yalnızca bir spor salonu düşüyor. Konferans salonu da her 4 okuldan ancak 1’inde bulunuyor. Toplam 4 bin 339 öğrenciye bir konferans salonu düşüyor.
* 649 okuldan yalnızca 33’ünde revir bulunurken, yalnızca 51’inin yemekhanesi hizmet veriyor. Okullarda 1245 öğrenciye yalnızca bir kantin düşüyor.
* Bir okulda ortalama 10-11 tuvalet bulunuyor. Bir tuvalet 134 öğrenciye hizmet veriyor. Her teneffüste bir tuvalete ortalama 30 öğrenci giriyor.
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi