“Türkiye’nin başka yerlerinde de uygulanabilir ve yinelenebilir” nitelikte olması istenen projelere sağlanan fonlar, Türkiye’nin AB ile bütünleşme sürecine “sivil toplum” alanından yapılan destek çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlıyor. Geçtiğimiz yıl “Marjinalize Edilmiş ve Düşkünleşmiş Grupların Sivil Güçlendirilmesi” teması altında düzenlenen program dahilinde de beş adet stk Dünya Bankası fonlarından yararlandırılmıştı. DB tarafından bankanın “stk veri tabanında” yer […]
“Türkiye’nin başka yerlerinde de uygulanabilir ve yinelenebilir” nitelikte olması istenen projelere sağlanan fonlar, Türkiye’nin AB ile bütünleşme sürecine “sivil toplum” alanından yapılan destek çalışmalarını güçlendirmeyi amaçlıyor.
Geçtiğimiz yıl “Marjinalize Edilmiş ve Düşkünleşmiş Grupların Sivil Güçlendirilmesi” teması altında düzenlenen program dahilinde de beş adet stk Dünya Bankası fonlarından yararlandırılmıştı. DB tarafından bankanın “stk veri tabanında” yer alan kurumlara yapılan çağrı sonrasında yapılan proje değerlendirmesi neticesinde:
1) Altı Nokta Körler Derneği Ankara Şubesi, “Toplumsal Bilinç ve İyi Yurttaşlık Konusunda Farkındalık” temalı üye eğitim projesi için 2876 dolar,
2) Kadın ve Sosyal Hizmetler Vakfı, Ankara yerel yönetimleri adına gecekondu mahallelerinde kadın eğitimi için 3000 dolar,
3) LÖSEV, kanserli çocuklar ve ailelerinin öz-güven ve beceri geliştirme eğitimleri için, 3000 dolar,
4) Özgürlüğünden Yoksun Gençlerle Dayanışma Derneği, hapis yatmış çocuklarla ilgili web sitesi için, 3000 dolar,
5) Ankara Barosu Çocuk Hakları Kurulu, engelli çocuklarla ilgili çocuk ve aile eğitimi için 3000 dolarlık banka fonlarından yararlandırılmışlardı.
Dünya Bankasının, “sivil kuruluşlara, yerel toplum birimlerine, bireylere, akademik çevrelere, odalara ve girişim guruplarına kalkınma konusundaki çözümlerini hayata geçirme fırsatı verme isteği”nin sonucu olarak düzenlediğini açıkladığı Yaratıcı Kalkınma Fikirleri yarışmasına destek veren diğer kurumlarsa, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Açık Toplum Enstitüsü, MNG Kargo ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu.
Dünya Bankası’nın STK fonları dışındaki Türkiye faaliyetleri ise halihazırda sosyal güvenlik ve kamu sağlığı, su tedariki ve kanalizasyon, çevre, tarım, inşaat, hukuk reformu, kamu sektörü yönetimi, enerji sektörü reformunu kapsayan 19 aktif proje, bir hibe programı ve Dünya Bankası Enstitüsü (WBI) ile ilgili bir programdan oluşuyor. Bu programlar arasında en önemli olanları ise, Marmara Depremi Acil Yeniden Yapılanma Projesi (MEER) (505 milyon dolar), Ülke İletim Şebekesi Projesi (270 milyon dolar), Sağlıkta Dönüşüm Projesi (60.6 milyon dolar), İkinci Sağlık Projesi (150 milyon dolar), Özelleştirme Sosyal Destek Projesi (50 milyon dolar), Sosyal Riski Azaltma Projesi (SRAP) (500 milyon dolar), Türkiye Temel Eğitim Projesi – 2. Safha (300 milyon dolar), Tarımsal Reform Uygulama Projesi (ARIP) (600.0 milyon dolar), Global Çevre Kurumu (GEF) Türkiye: Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynaklar Yönetim Projesi (8.2 milyon dolar).