1980’lerde Brezilya’da sokak çocuklarının devlet görevlilerince öldürülmesi olayını hatırlatan bu projeye karşı ilk tepki, insan hakları savunucularından geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen tarafından dile getirilen ”sokak çocuklarının Yassıada’da rehabilitasyonu” önerisini ”tecrit” olarak nitelendirerek protesto ettiler. Bakırköy’de 2 Aralık’ta bir araya gelen İHD üyeleri, sokak çocuklarının bir tehlike olarak […]
1980’lerde Brezilya’da sokak çocuklarının devlet görevlilerince öldürülmesi olayını hatırlatan bu projeye karşı ilk tepki, insan hakları savunucularından geldi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri, Bakırköy Belediye Başkanı Ateş Ünal Erzen tarafından dile getirilen ”sokak çocuklarının Yassıada’da rehabilitasyonu” önerisini ”tecrit” olarak nitelendirerek protesto ettiler. Bakırköy’de 2 Aralık’ta bir araya gelen İHD üyeleri, sokak çocuklarının bir tehlike olarak görülmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek bunun, çocukları izole etmek anlamına geldiğini ifade ettiler. Hazırladıkları mektubu okuyan İHD İstanbul Şubesi Başkanı Avukat Eren Keskin “Bir yerel yönetim sorumlusu olarak, söylediğiniz sözleri, önerilerinizi esefle karşıladık. Sizi tüm toplumdan ama öncelikle de çocuklardan özür dilemeye çağırıyoruz” dedi.
Erzen ise, projeyle ilgili geri adım atmamakta kararlı görünüyor. Başkan Erzen “Bu çocuklar bizim çocuklarımız ama bunları başıboş bırakamayız. AMATEM’de iki gün yatırıp tedavi edemezsiniz. Şehrin dışında eğitmek çözüm olur. Halk çok rahatsız, bu halkın insan haklarını niye korumuyorsunuz?” dedi. Yassıada konusunda ısrarcı olmadığını söyleyen Erzen, başka bir adada da bu projenin olabileceğini söyledi. Uzmanların tecrit fikrini “sembolik faşizm” olarak gördüğü yönündeki soruya ise “Onlar proje üretsin o zaman. Ben bu fikrin doğruluğuna inanıyorum. Asıl Bakırköy halkı korktukları için evlerinde tecrit olmuştur. Şehrin içinde 2 bin 300 sokak çocuğunu eğitemezsiniz” yanıtını verdi.