Fabrika patronları, işten atmaları, dolaylı yollardan, “İflas ettik”, “Ortaklar birbirleriyle anlaşamıyor”, “Fabrikanın ismi değişti” gibi gerekçelerle açıklamaya çalışıyor. İşçiler ise aynı görüşte değil. Gateks’in büyük bölümünün yabancı ortaklara ait olduğunu ve iflas etmesi için bir neden bulunmadığını söyleyen işçiler, patronların, tek sendikalı fabrika olmaları ve sözleşme yetkisi almaları nedeniyle bu oyunu oynadığını düşünüyor. ‘Güzel senaryo’ […]
Fabrika patronları, işten atmaları, dolaylı yollardan, “İflas ettik”, “Ortaklar birbirleriyle anlaşamıyor”, “Fabrikanın ismi değişti” gibi gerekçelerle açıklamaya çalışıyor. İşçiler ise aynı görüşte değil. Gateks’in büyük bölümünün yabancı ortaklara ait olduğunu ve iflas etmesi için bir neden bulunmadığını söyleyen işçiler, patronların, tek sendikalı fabrika olmaları ve sözleşme yetkisi almaları nedeniyle bu oyunu oynadığını düşünüyor.
‘Güzel senaryo’
Elektrik borcu ve kaçak elektrik tüketiminden dolayı fabrikaya icra geldiğini, bir kamyon pamuğa ve iş makinalarının bir kısmına el konduğunu söyleyen Şükrü Öksüz adlı işçi, “Güzel bir senaryo, ama biz inanmadık” dedi.
Mehmet Ünlü de Gateks’in en iyi kazanan fabrikalardan olduğunu belirterek, iflas etmesinin inandırıcı olmadığını ifade etti. Sadece fabrikanın el değiştireceğinin duyurulduğunu anlatan Ünlü, kendilerine “Tüm haklarınızdan vazgeçerseniz, sizi tekrar işe alırız” denildiğini hatırlattı.
“Bu kağıdı imzalamayan kişileri işe almayacağız” dayatmasıyla karşılaştıklarını belirten Mehmet Öksüz ise şunları anlattı: “Maaş verilecek diye işçiyi fabrikaya çağıran müdürler, alacağımızın olmadığına ve hak talebinde bulunmayacağımıza dair kağıdı imzalatmak için 15 günlük ücretlerimizi vermeyi teklif ettiler. Patronların yalakaları dışında kimse imzalamadı.”
Sendikalı olduğu için atılan ilk işçilerden Ali Özel, “10 bin işçinin çalıştığı sanayi bölgesinde sadece Gateks’te sendika var. Sanayideki tüm patronlar birbirleriyle dayanışma içinde. Sendikadan dolayı atılan işçileri diğer fabrikalar da işe almıyor. Gateks’te de sendika yetki belgesi alındıktan sonra, sendikalı sendikasız tüm işçileri sokağa attılar” dedi.
Hatasız kul olmaz!
İşten atılan 250 kişinin 2 aylık ücretlerinin de ödenmediğini dile getiren işçiler, TEKSİF Adıyaman Şubesi ile Urfa Temsilciliği’nin duyarsızlığından yakınıyor. İşçiler bu nedenle sendika yerine çay bahçesinde toplantı yapıyor, kendi imkânlarıyla avukat tutarak çözüm arıyorlar.
İşçiler, şikâyetlerini dile getirmek için TEKSİF Adıyaman Şube Başkanı Yusuf Özkan ile de toplantı yaptı. “Fabrika 2 aydan bu yana bizi işten çıkardı, maaşlarımızı alamıyoruz, sendika ne yapıyor, niye gidip fabrika yöneticileriyle konuşuyor, niye bize yardımcı olmuyor?” sözleriyle tepkilerini dile getiren işçiler, Özkan’dan net yanıt alamadı. Özkan’ın işçilere yanıtı; “Herkes hata yapar, hepimizi Allah yaratmış, hatasız kul olmaz” oldu.
——————————————————————————–
İşçiler fabrikaya alınmadı
İşbaşı yapmak üzere dün sabah saat 08.00’de toplu halde fabrikaya giden işçiler, fabrikanın isminin İPAŞ olarak değiştirildiğini gördüler. 13 Eylül’den bu yana kapalı olan fabrikada yeni patron ve yöneticilerle karşılaşan işçiler, içeriye alınmadılar. İşçilerin daha önceki bütün hak ve alacaklarından vazgeçmelerini isteyen yeni patron Kemal Akaltun, “Daha önceki haklarınız beni ilgilendirmez, yasal olarak böyle. Burası Gateks değil artık, İPAŞ, bende bir hakkınız ve alacağınız yok. Hepiniz sıfırdan başlayacaksınız. İstediğim işçileri işe alıp almamakta da özgürüm” dedi. Buna tepki gösteren işçiler, bunun hak ve alacaklarını ödemekten kurtulmak için eski patronla birlikte oynanan bir oyun olduğunu söylediler.
Kaynak: www.evrensel.net