Sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerini özelleştirmeye yönelik yeni-liberal saldırılar Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülkede eş zamanlı biçimde gündeme geliyor. DTÖ görüşmelerinin yeniden başlaması, AB Anayasası’nın onaylanması ve Dünya Bankası’nın MENA (Kuzey Afrika ve Ortadoğu) olarak adlandırdığı bölgede yeni-liberal “reform” programlarını birbiri ardına dayatması bu eş zamanlı saldırının siyasal arka planını oluşturuyor. Ancak sağlık hakkı, […]
Sağlık ve sosyal güvenlik hizmetlerini özelleştirmeye yönelik yeni-liberal saldırılar Türkiye’nin de içinde bulunduğu birçok ülkede eş zamanlı biçimde gündeme geliyor. DTÖ görüşmelerinin yeniden başlaması, AB Anayasası’nın onaylanması ve Dünya Bankası’nın MENA (Kuzey Afrika ve Ortadoğu) olarak adlandırdığı bölgede yeni-liberal “reform” programlarını birbiri ardına dayatması bu eş zamanlı saldırının siyasal arka planını oluşturuyor. Ancak sağlık hakkı, bu alanındaki ulusal-çaplı mücadelelerin yaygınlaşmasına paralel biçimde, emekçilerin uluslararası mücadelesinin de önemli bir toplumsal-politik mücadele başlığı haline dönüşmeye başladı.
Avrupa Sosyal Forumu’nda sağlık hakkı için uluslararası eylem kararı
Ekim ayı içinde Londra’da yapılan Avrupa Sosyal Forumu çerçevesinde düzenlenen “sağlık hakkı” konulu atölye ve seminer katılımcısı örgütler, ASF Sosyal Hareketler Meclisi’nde sundukları ortak önergeyle tüm toplumsal hareketleri sağlık hakkını savunmak ve sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı çıkmak amacıyla Avrupa çapında acil bir kampanya örgütlemeye davet ettiler. Yeni liberal politikaların bir sonucu olarak gündeme gelen sağlık hakkı gaspının Avrupa halkları açısından dramatik sonuçlar doğuracağı uyarısında bulunan toplumsal hareketler, kamusal sağlık sistemine yönelik olarak Avrupa çapında başlatılan saldırının yurttaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını önleyeceği uyarısında bulundular. Avrupa Anayasası’nın birçok devletin anayasalarında bulunan sağlık hakkını ortadan kaldıran bir içeriğe sahip olduğunu vurgulayan sağlık hareketleri, bu anayasaya mutlak biçimde karşı olduklarını vurguladılar. Bankalar ve ekonomik güç odaklarının ittifakı olan Anayasanın Avrupa halklarının çıkarlarını hiçbir biçimde dikkate almadığını belirten ortak önerge, kamu hizmetleri alanında Bolkestein Direktifi olarak adlandırılan yeni saldırı planının da GAT çerçevesinde başlatılan yeni liberal uygulamaları derinleştirdiğini savundular. Ortak önergeyi sunan People’s Health Movement (Halkın Sağlığı Hareketi), European Network for the Right to Health (Avrupa Sağlık Hakkı Ağı) ve Global Health Watch (Küresel Sağlığı İzleme Ağı) tüm ülkelerde, ayrımsız herkesin parasız sağlık hizmetlerinden yararlanabileceği bir kamusal sağlık sistemi kurulması için mücadele yürütüyorlar. 16-19 Haziran 2005’de yapılacak olan Akdeniz Sosyal Forumu’nda sağlık hakkı konusundaki tartışmalara özel bir alan ayrılması çağrısında bulunan sağlık hareketleri, 23-25 Ocak 2005 tarihinde Porto Alegre’de düzenlenecek olan Dünya Sosyal Forumu öncesinde de Uluslararası bir Sağlık Forumu örgütlemeye ve 2005 Haziran ayında Ekvador’da yapılacak olan İkinci Halkın Sağlığı Meclisine katılmaya da hazırlanıyorlar. 3 Aralık 2004’de Macaristan’da kamu hastanelerinin özelleştirilmesi konusunda yapılacak olan referandumu özelleştirme karşıtı uluslararası eylem günü ilan eden sağlık hareketleri, 8 Şubat 2005 tarihinde İspanya’da oylanacak olan Avrupa anayasası ile aynı günde de Avrupa anayasasına ve Bolkestein Direktifi’ne karşı ortak eylem çağrısında bulundular.
Avrupa Birliği sağlık politikaları masaya yatırılıyor
1977 yılında kurulmuş olan uluslararası bir bilimsel, politik ve kültürel örgütlenme olan Uluslararası Sağlık Politikaları Birliği (The International Association of Health Policy-IAHP- http://www.healthp.org) ise 2005’de Selanik’te düzenleyeceği 15. Konferansı’nın başlığını “Avrupa’da Sağlık Politikası: İkilemler ve Meydan Okumalar” olarak belirledi. Farklı Avrupa ülkelerindeki sağlık politikalarına dair raporların sunulacağı Konferansın alt temaları şöyle:
– Avrupa’daki sağlık politikaları, sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesi ve kar hedefi
– Bokenstein direktifi ve GATS tehdidi altında
– AB ve diğer Avrupa ülkelerindeki egemen sağlık politikaları
– Özelleştirme karşıtı hareket
– Kamusal, parasız sağlık hizmeti gerçekçi bir hedef midir?
– Alternatifler ve meydan okumalar
– Sosyal bir hak olarak sağlık hakkının korunması için bir Avrupa alternatifi
Dünyanın birçok ülkesinden akademisyenler, sağlık çalışanları ve sağlık hareketi aktivistleri tarafından örgütlenen uluslararası bir ağ olan İAHP temel ilkesini sağlığın toplumsal ve politik bir hak haline getirilmesi olarak belirliyor. Birliğin temel amacı sağlığın yaygınlaştırılması, sağlık sistemindeki eşitsizliklere karşı mücadele ve toplumsal dayanışmanın geliştirilmesi.
Yoksulluk ve sağlık hakkı küresel mücadele sahnesinde
Almanya’da, Berlin’de 3-4 Aralık 2004 tarihlerinde yapılacak olan 10. “Yoksulluk ve Sağlık” Konferansı’nın ana teması ise “Sağlık ve Küreselleşme”. Almanya’da düzenli olarak gerçekleştirilen Yoksulluk ve Sağlık konferansları, bu yıl medico international e.V. tarafından ilk kez uluslararası bir düzlemde örgütlenecek. Halkın Sağlığı Hareketi’nin Hindistan, Güney Afrika, Nikaragua ve Hollandalı temsilcileri ile Health Action International, Global Fund to Fight AIDS, TB and Malaria ve ILO gibi diğer uluslararası örgütlerin temsilcilerinin de katılacağı konferansın hedefi, yeni liberal sağlık politikalarına karşı “Herkese Sağlık Hakkı ve Sağlık Hizmeti Erişimi” hedefine yönelik politik mücadele stratejilerinin uluslararası düzlemde belirlenmesi. Dünya Sağlık Örgütü eski genel direktörünün de katılacağı konferansın atölye çalışmalarının ana başlıkları şöyle:
Sağlık ve Küreselleşme (Tartışmalar, Kavramlar, Uluslararası bir sağlık hareketi için seçenekler)
3 Aralık 2004:
1. Atölye Çalışması: Sağlık Siyasettir! Yeni liberal sağlık politikalarına karşı mücadele stratejileri
Sağlık sektörü özelleştirmelerine karşı halk direnişi
Sağlık için özel-kamusal ortaklığı: şansı mı tehdit mi?
2. Atölye Çalışması: Sağlık için küresel bir hareket: Küresel bir dünyada sağlık hareketlerinin perspektifleri
3. Atölye Çalışması: AIDS Tedavisinde açlıktan ölmek: Küreselleşen bir salgın:HIV/AIDS örneği
4 Aralık 2004
4. Atölye Çalışması: Herkese Sağlık Hakkı/Küresel boyutlarda bir sosyal güvenlik (yuvarlak masa tartışması)
Yer: Rathaus Schöneberg, John-F.-Kennedy Platz, 10820 Berlin, Almanya
3 Aralık Cuma 9.30 – 18.00; 4 Aralık Cumartesi 9.30 – 13.00
Tüm atölye çalışmalarında İngilizce-Almanca simültane çeviri olacak, konferans katılma ücreti: 50 Euro ( düşük gelirli katılımcılar için 5 Euro)
Atölye çalışmaları konusunda bilgi ve konferansa kayıt için:
http://www.medico-international.de/en/projects/health/index.asp
daha fazla bilgi için (almanca) www.armut-und-gesundheit.de
Daha fazla temas için:
medico international e.V.
Obermainanlage 7
60314 Frankfurt am Main
Almanya
Tel: +49 (0)69 – 944 38 0
Fax: +49 (0)69 – 43 60 02
[email protected] , www.medico.de
derleyen: sendika.org