Petrol fiyatlarına yapılan son zamlar Nijerya’da büyük tepkiyle karşılanmıştı. Nijerya’nın ana sendikal konfederasyonu birinci genel grevden sonuç çıkmadığı takdirde gidileceğini ilan ettiği ikinci genel grevin, özellikle petrol üretimini hedef alacağını belirtmişti. Sendikaların çatı örgütü Nijerya İşçi Kongresi (NLC) eylemlerin 16 Kasım’da başlayacağını teyit etti. Sendika liderleri Anglo-Alman petrol devi Shell’in “Nijerya halkının düşmanı” olduğunu belirterek […]
Petrol fiyatlarına yapılan son zamlar Nijerya’da büyük tepkiyle karşılanmıştı.
Nijerya’nın ana sendikal konfederasyonu birinci genel grevden sonuç çıkmadığı takdirde gidileceğini ilan ettiği ikinci genel grevin, özellikle petrol üretimini hedef alacağını belirtmişti.
Sendikaların çatı örgütü Nijerya İşçi Kongresi (NLC) eylemlerin 16 Kasım’da başlayacağını teyit etti.
Sendika liderleri Anglo-Alman petrol devi Shell’in “Nijerya halkının düşmanı” olduğunu belirterek bu şirkete karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundular.
Shell 2.5 milyon varili bulan günlük ihracatın yarısını karşılıyor.
NLC lideri Adams Oshiomhole, grevin bu kez top yekun ve sınırsız olacağını ve ham petrol ihracatını tamamen engelleyeceğini söyledi.
“Shell Nijerya iktidarıyla birlikte halkı ezmekten yana saf tuttu ve Nijerya’nın iç politikasına karıştı.” diyen Oshiomhole, Shell’i beyaz yakalıların petrol sendikasının greve katılmasını engellemekle suçladı.
Shell yöneticileri konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.
NLC, hükümetin petrol zamlarının etkilerini azaltmak iddiasıyla yaptığı düzenlemeleri de kabul etmedi.
“Yüksek tansiyon”
NLC’nin son genel grevi 11-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmiş, bankaların kapanması, işyerlerinin, kamu hizmetlerinin ve marketlerin işlememesi sağlanmıştı; fakat petrol ihracatı etkilenmemişti.
Fakat dünyanın yedinci büyük petrol üreticisi ve Amerika’nın beşinci büyük petrol ithalat kaynağı olan Nijerya’da emek hareketi/muhalefeti de ister istemez petrol sanayii ile ilgili.
Cuma günü Nijerya hükümeti petrol fiyatlarındaki % 23’lük artışın etkilerini azaltmak üzere bir kısım sübvansiyonlar ve vergi indirimleri öne sürdü. Fakat söz konusu düzenlemeler NLC’nin temel talebi olan petrol fiyatlarında indirimi kapsamıyordu.
Küresel piyasada petrol fiyatları 2004 başından beri arz talep gerilimi arasında % 60 oranında arttı. Petrol fiyatlarını etkileyen faktörler arasında Çin’in ekonomik büyümesine bağlı olarak artan talebini, Amerika’dan gelen büyük talebin devamını, Irak işgali ve karşısında gelişen direnişi [Venezüella’daki gelişmeler de eklenebilir] sayabiliriz.
Nijerya petrol ihracatının engellenmesi durumunda halihazırda oldukça yüksek olan petrol fiyatlarının daha da artması bekleniyor.
( laborstart.org -[BBC]’den sendika.org tarafından çevrilmiştir)