SSK’nın ürettiği ilacın eşdeğeri ilacı yüzde 646 oranında daha pahalıya satan ilaç firmaları var SSK’dan daha ucuza satan yerli ve yabancı firma yok Petrol-İş Sendikası, İstanbul-Şişli’de kurulu SSK İlaç Fabrikası’nda üretilen 20 çeşit ilaç ile yerli ve yabancı firmaların ürettikleri eşdeğer ilaçların fiyatlarını araştırdı. Yerli ve yabancı firmaların ürettiği ilaçların, SSK İlaç Fabrikası’nda üretilen eşdeğer […]
SSK’nın ürettiği ilacın eşdeğeri ilacı yüzde 646 oranında daha pahalıya satan ilaç firmaları var
SSK’dan daha ucuza satan yerli ve yabancı firma yok
Petrol-İş Sendikası, İstanbul-Şişli’de kurulu SSK İlaç Fabrikası’nda üretilen 20 çeşit ilaç ile yerli ve yabancı firmaların ürettikleri eşdeğer ilaçların fiyatlarını araştırdı. Yerli ve yabancı firmaların ürettiği ilaçların, SSK İlaç Fabrikası’nda üretilen eşdeğer ilaçlara göre pahalılık oranı yüzde 20 ile yüzde 646 oranında değişiyor. SSK’nın ürettiği toplam 20 çeşit ilaç yerli ve yabancı ilaç üreticilerinin ürünlerine göre ortalama olarak ise yüzde 159 daha ucuz.
SSK’nın ürettiği ilaçlar, bu ilaçların orijinalleri veya diğer ilaç üreticisi firmaların ilaç fiyatları ile maliyet analizi yapma imkanı veriyor. Bu durumdan rahatsız olan yerli ve yabancı ilaç firmaları, her dönemde siyasi iktidarlara baskı yaparak, SSK İlaç Fabrikasını kapattırmak istiyor.
Petrol-İş Sendikası, İstanbul-Şişli’de kurulu SSK İlaç Fabrikası’nda üretilen 20 çeşit ilaç ile yerli ve yabancı firmaların ürettikleri eşdeğer ilaçların fiyatlarını araştırdı. Yerli ve yabancı firmaların ürettiği ilaçların, SSK İlaç Fabrikası’nda üretilen eşdeğer ilaçlara göre pahalılık oranı yüzde 20 ile yüzde 646 oranında değişiyor. SSK’nın ürettiği toplam 20 çeşit ilaç, yerli ve yabancı ilaç üreticilerinin üretip piyasaya sürdüğü eşdeğer ilaçlara göre ortalama olarak ise yüzde 159 daha ucuz. SSK’nın ürettiği ilaçlar, bu ilaçların orijinalleri veya diğer ilaç üreticisi firmaların ilaç fiyatları ile maliyet analizi yapma imkanı veriyor. Bu durumdan rahatsız olan yerli ve yabancı ilaç firmaları ise her dönemde siyasi iktidarlara baskı yaparak SSK İlaç Fabrikası’nı kapattırmak istiyor.
Vitaminlerde yüzde 646 oranında daha pahalıya satılan ilaçlar var
Sendikanın aylık yayın organı Petrol-İş Dergisi’nin Kasım sayısında yer alan araştırmada, SSK’nın ürettiği 20 çeşit ilaç ile yerli ve yabancı firmaların ürettiği 95 çeşit eşdeğer ilacın fiyatları karşılaştırıldı. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün 1 Ağustos 2004 tarihinde onayladığı fiyatlar üzerinden yapılan kıyaslama, ilaçta nasıl korkunç ve haksız kazançlar sağlandığını ortaya koyuyor. Örneğin B kompleks vitaminler arasında yer alan SSK’nın Vitabeks kapsül ilacında adet birim fiyatı 48 bin lira iken Münir Şahin firması tarafından satılan eşdeğer ilaç BEVİTOL 20 TB ‘nin (tablet) adet birim fiyatı 358 bin lira. Yani bu firma bu ilacı SSK İlaç’a göre yüzde 646 oranında daha pahalıya satıyor. Santa Farma firması ise aynı türden BENORAL 30TB adlı ilacı birim fiyat üzerinden SSK’ya göre yüzde 353 daha pahalı olarak piyasaya sürüyor.
Ağrı kesicilerde fiyatlar iflah kesiyor
Bileşiminde etkili madde olarak asetil salisilik asit bulunan ağrı kesicilerden SSK tarafından üretilen İŞASPİN 500 Mg tablet ilacın birim fiyatı 19 bin lira iken Atabay firması eşdeğer ilaç olan ATASPİN B 0.5’in adedini 87 bin liradan satıyor. İlsan İltas firması da eşdeğer ilaç olan ASABRİN TB’nin adedini 111 bin liradan yani SSK’ya göre yüzde 484 oranında yüksek fiyatla satıyor. Yine ağrı kesici kategorisine giren ilaçlardan SSK’nın ürettiği SESKAMOL 20 TB tabletin birim fiyatı 22 bin lira iken, Bilim İlaç eşdeğer ilaç olan VOLPAN TB’nin yüzde 132 daha yüksek olarak 51 bin liraya, Toprak İlaç’ın ürettiği TERMACET 500 MG TB’nin yüzde 257 daha yüksek fiyat ile 78 bin 500 liraya geliyor.
Antibiyotiklerde vurgun
Antibiyotik ilaçlardan olan, bileşiminde etkili madde olarak sulfametakzasol ve trimetoprim bulunun ve SSK tarafından üretilen SULFAPRİM Fort tablet adlı ilacın adet birim fiyatı 92 bin lira iken diğer firmalar tarafından üretilip satılan eşdeğer ilaçların birim fiyatları SSK İlaç’a göre yüksek oranda pahalı. SSK’nın ürettiği bu eşdeğer ilaca göre İ.E Ulugay firmasının ürettiği eşdeğer ilacın birim fiyatı yüzde 351, Koz İlaç’ın ürettiği eşdeğer ilacın birim fiyatı yüzde 391 bin, Genesis İlaç’ın ürettiği eşdeğer ilacın birim fiyatı yüzde 433, Roche’nin ürettiği eşdeğer ilacın birim fiyatı ise yüzde 628 oranında daha pahalı. Yine aynı kategoride yer alan ve etkili maddesi 400 mg sulfametakzasol ve 80 mg trimetoprim olan ilaçlardan SSK’nın SULFAPRİM tabletinin birim fiyatı 46 bin lira iken, Glaxo Smithklin eşdeğer ilaç olan SEPTRIN TB’yi yüzde 428, İ. Ethem Ulugay firması da KEMOPRİM TB adlı ilacı yüzde 407 oranında daha yüksek fiyattan satıyor. SEPTRIN’in birim fiyatı 242 bin 667 lira iken, KEMOPRİM’in birim fiyatı 233 bin lira.
Ülser ilaçlarında fiyat farkı yüzde 511’e ulaşıyor
Bileşiminde etkili madde olarak famotidin bulunan ülser ilaçlarından SSK’nın ürettiği SESKATİDİN 40 Mg TB ilacın birim fiyatı 49 bin 630 lira iken eşdeğer ilaçlardan Atabay tarafından üretilen GASTROFAM 40 MG TB’nin birim fiyatı 146 bin 333 liraya, Mustafa Nevzat İlaç tarafından üretilen NEVOFAM 40 MG TB 133 bin liraya, Biofarma tarafından üretilen FAMOSER 40 MG TB 155 bin 667 liraya, Deva tarafından üretilen NEOTAB 40 MG TB 230 bin liraya, Eczacıbaşı tarafından üretilen GASTROSİDİN 40 MG TB 272 bin 667 liraya, İlsan-İltaş tarafından üretilen FAMODİN 40 MG TB adlı ilacın birim fiyatı da 303 bin 333 liraya geliyor. Yani Famodin adlı ilaç, SSK tarafından üretilen eşdeğer ilaca göre piyasada yüzde 511 daha pahalıya satılıyor. Bu katagoride yer alan ilaçları üreten firmaların ilaçlarının fiyatları SSK’ya göre yüzde 195 ile yüzde 511 arasında değişen oranlarda daha pahalı. SSK’nin ürettiği toplam 20 çeşit ilaç ile yerli ve yabancı firmaların ürettikleri eşdeğer ilaçların birim fiyatlarını ve bu ilaçların SSK İlaç’a göre pahalılık oranları tabloda görüldüğü gibi ilaçtaki haksız kazancı ortaya koyuyor.
SSK İlaç Fabrikası’nın geleceği belirsiz
SSK İlaç Fabrikası ürünlerini bugün yalnızca SSK’nın poliklinik eczanelerine veriyor. Ancak SSK, önümüzdeki günlerde uygulamaya konulacak sistemle yeni bir külfetin altına sokulacak. İlaç sıkıntısını çözmek iddiasıyla serbest eczanelerden ilaç alımı başlatılmasıyla birlikte, kurumun ilaç maliyeti 2.5 milyar dolara yükselecek. Yürürlüğe girmesi beklenen yeni sistemle, SSK’lılar da Emekli Sandığı mensupları gibi serbest eczanelerden ilaç alabilecek. Uygulamanın ne zaman ve hangi şartlara göre başlayacağı kesin olmamakla birlikte, SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Karahan, sektör temsilcileriyle bu konuda toplantılar yapıyor. Serbest eczanelerden ilaç alımının başlatılmasıyla birlikte SSK’nın poliklinik eczaneleri kapanacak. Eczacı da kadroları da dağılacak. Bütün bunların yanı sıra İstanbul- Şişli-Bomonti’de kurulu SSK İlaç Fabrikası üretimini sürdürüyor. Ancak SSK İlaç Fabrikası’nın geleceği de belirsizliğini koruyor. SSK’lıların dışarıdan ilaç almaya başlaması ve SSK poliklinik eczanelerinin kapatılmasının planlanması SSK İlaç Fabrikası’nın geleceği ile ilgili endişeleri artırıyor. Şu anda yalnızca SSK’nın poliklinik eczanelerine ilaç verebilen fabrikanın, yeni sisteme ayak uydurabilmesinin mümkün olmadığı bildiriliyor. Oysa yıllardır yatırım yapılmayan SSK İlaç Fabrikası Türkiye için çok önemli bir misyona sahip. Araştırma, SSK’nın bütün ürünlerinin piyasa eşdeğerlerinden daha ucuz olduğunu gösterdi. Bu fabrika, tüm ürünlerini piyasadan daha ucuza mal ediyor ve SSK’ya ucuza satıyor.
Özta