Eğitim-Sen, “Eğitimde Cinsiyetçiliğe Hayır” kampanyasını başlattı. Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Elif Akgül, Türkiye’de eğitim sisteminin hiçbir aşamasında kadın-erkek eşitliğinin sağlanamadığına dikkat çekerek, “Bu yılki verilere göre 600 bin kız çocuğu okula kaydolmamıştır. 7.5 milyon okuma yazma bilmeyen kişinin 6 milyonunu kadınlar oluşturmaktadır” dedi. Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi de kampanyaya ilişkin basın açıklaması yaptı. Eğitim ve Bilim […]
Eğitim-Sen, “Eğitimde Cinsiyetçiliğe Hayır” kampanyasını başlattı. Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Elif Akgül, Türkiye’de eğitim sisteminin hiçbir aşamasında kadın-erkek eşitliğinin sağlanamadığına dikkat çekerek, “Bu yılki verilere göre 600 bin kız çocuğu okula kaydolmamıştır. 7.5 milyon okuma yazma bilmeyen kişinin 6 milyonunu kadınlar oluşturmaktadır” dedi. Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi de kampanyaya ilişkin basın açıklaması yaptı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) tarafından başlatılan “Eğitimde Cinsiyetçiliğe Hayır” kampanyasına ilişkin genel merkezde açıklama yapan Eğitim-Sen Merkez Kadın Sekreteri Elif Akgül, Türkiye’de eğitim sisteminin hiçbir aşamasında kadın-erkek eşitliğinin sağlanamadığına dikkat çekerek, “Bu yılki verilere göre 600 bin kız çocuğu okula kaydolmamıştır. 7.5 milyon okuma yazma bilmeyen kişinin 6 milyonunu kadınlar oluşturmaktadır. Eğitimdeki bu çarpıcı sayısal eşitsizliğin yanı sıra, eğitimin içeriği, eğitim ortamları ve öğretmen tutumları ile de cinsiyet ayrımcılığı sürdürülmektedir. Ders kitapları ve materyallerde de kadınların edilgen ve itaatkar, erkeklerin ise baskın rolleri ön plana çıkarılmaktadır” diye konuştu.
30 ilde toplam 225 ilköğretim okulunda yaptıkları araştırmalar sonucunda çarpıcı sonuçlara ulaşıldığını belirten Akgül, yönetimlerde kadınların düşük bir orana sahip olduğunu söyledi. Türkiye’deki eğitim sisteminin eşitlikçi, özgürlükçü bir toplum yaratma hedefinden uzak olduğunu ve hiyerarşik güç ilişkilerini pekiştiren bir yapıda olduğunu belirten Akgül, mevcut eğitimin toplumsal değişim, dönüşümü sağlamaktan çok, geleneksel yapıyı koruyarak eşitsizliklerin yeniden üretilmesini ve varolan egemenlik ilişkilerinin korunmasını sağladığını vurguladı.
Çeşitli etkinlikler yapılacak
Eğitim-Sen Kadın Kurultayı’nda alınan kararla bu kampanyaya başladıklarını ifade eden Akgül, amaçlarının tüm eğitim emekçilerinin bu konudaki duyarlılığını artırmak, kamuoyu oluşturmak olduğunu belirterek, bu konudaki hedeflerini de hayata geçireceklerini kaydetti. Dün start alan kampanya süresince çeşitli şekilde basın açıklamaları, broşür ve afiş dağıtma, imza kampanyası ve eğitim çalışmaları yapacaklarını dile getiren Akgül, kampanyanın son aşamasında da toplanan imzaların hazırlanacak bir dosya ile Eğitim Bakanlığı’na ileteceklerini kaydetti.
‘Toplumsal Cinsiyet’ dersi okutulsun
Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi de kampanyaya ilişkin sendika binasında basın açıklaması yaptı. Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi Kadın Sekreteri Derya Yulcu, eğitim sisteminin hala cinsiyetler açısından eşit olanak ve fırsatı sağlamaktan uzak olduğunu söyledi. Eğitimdeki cinsiyet eşitsizliğinin temelinde siyasal, kültürel ve ekonomik olgular yatmakla birlikte, sorunun çok boyutlu olduğunu dile getiren Yulcu, eğitimde kadın-erkek eşitliğini sağlamanın temel bir anlayış değişikliği gerektirdiğini ifade etti.
Eğitim Bakanlığı’nda eğitimdeki eşitsizliği takip etmek üzere “Eşitlik Komisyonu”nun oluşturulması gerektiğini söyleyen Yulcu, eğitim fakültelerinin lisans programlarına “Toplumsal Cinsiyet” ile ilgili zorunlu ders konulması gerektiğini vurguladı. Yulcu, kadınların eğitim haklarını kullanmaları yönünde teşvik projelerinin süreklileştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ders kitapları ve materyallerinin cinsiyetçilikten arındırılması gerektiğini vurgulayan Yulcu, “Okulların yoğunluklu olarak bulunduğu bölgelerde okul öncesi eğitim kurumları açılmalıdır” dedi.
özgür politika/ diha