KESK Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada, uzlaştırma kurulu kararlarının emekçilerin taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu söyleyen Sami Evren, yine de hükümetten ileri olan uzlaştırma kurulu kararlarını, hükümetin uygulamayacağını açıklamasını eleştirdi. Sözlerini “İşverenin hakları söz konusu olunca AB’ci olunduğunu, emekçilerin ekonomik ve demokratik hakları söz konusu olduğunda ise AB standartlarının tersine bir uygulama işliyor.” diye sürdüren Evren, Uzlaştırma […]
KESK Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada, uzlaştırma kurulu kararlarının emekçilerin taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu söyleyen Sami Evren, yine de hükümetten ileri olan uzlaştırma kurulu kararlarını, hükümetin uygulamayacağını açıklamasını eleştirdi.
Sözlerini “İşverenin hakları söz konusu olunca AB’ci olunduğunu, emekçilerin ekonomik ve demokratik hakları söz konusu olduğunda ise AB standartlarının tersine bir uygulama işliyor.” diye sürdüren Evren, Uzlaştırma Kurulu kararları kabul edilmezse AİHM’e gideceklerini bildirdi.
Haklarımız için sokağa
Hükümetin uyguladığı ekonomik programın İMF’nin programı olduğu, bu programda emekçilere yer olmadığı vurgulandı. “Hak alma mücadelesi 15 günle sınırlı değil” diyen Sami Evren, emekçilerin, yoksulların, bu programa karşı, gelir adaletsizliğine karşı, işsizliğe karşı mücadele etmeleri gerektiğini vurguladı. Kasım’ın sonunda uygulanan ekonomik programa, çıkartılacak anti-demokratik yasalara karşı emekçilerin büyük eylemler yapacağını bildiren Evren, “Halkı dışlayan, emekçileri görmezden gelen hükümetin uzun süre iktidarda kalamayacağını” vurgulayıp “Hükümet aklını başına alsın” dedi.
Basın Açıklaması Metni
Bu yıl yapılan toplu görüşmelerin mali ve sosyal haklarla ilgili kısmında anlaşılamaması ve kimi özlük haklarda itirazlarımız olması nedeniyle başvurduğumuz Uzlaştırma Kurulu 8 Ekim 2004 tarihinde kararlarını açıkladı.
Uzlaştırma kurulu kararları en düşük ücret alan memur maaşının, en düşük ücret alan kamu işçisinin ikramiye dahil aylığına yükseltilmesi gereğine işaret etmektedir. Böylelikle 481.000.000 TL olan en düşük memur maaşı ikramiye dahil en az 551.000.000 TL olan kamu işçisi aylığına yükseltilecektir. Bu kamu emekçilerinin ücretlerinde seyyanen 70.000.000 TL zam yapılması anlamına gelmektedir. Bu artış için uygun görülen tarih 31 Aralık 2004’tür. Uzlaştırma kurulu bu zammın üzerine yüzdelik olarak düşük ücretlilere ilk 6 ay için %6, ikinci 6 ay için %6, diğer memur maaşlarına ise ilk 6 ay için %5 ikinci 6 ay için%5 zam yapılmasını kararlaştırmıştır. Ve enflasyon farkının fazla olması halinde, bunun maaşlara ilave edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Geçen yıl Uzlaştırma kurul kararlarında yer alan ve uygulanmayan kira, gıda, servis yardımının zaman içinde ve arttırılarak uygulanması ve 631 sayılı KHK’ya dayanılarak görev tazminatının kademeli olarak tüm memurlara yaygınlaştırılması yine kurul kararları arasında yer almaktadır. Ayrıca giyecek yardımının belli bir standarda kavuşturulması ve amaca uygun olarak verilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Uzlaştırma kurulu kararları hükümetin önerisinden ileri olsa da, kamu emekçilerinin beklentilerini ve taleplerini karşılamaktan uzaktır. Özellikle 2005 yılı için öngörülen yüzdelik artış oranlarının derecelere göre yapılması önerisi mevcut yasal mevzuat tarafından mümkün görünmemektedir. Bu tip yapılabilecek tek artış tipi seyyanen artıştır. Dolayısıyla kurulun bu kararı ile yasal mevzuatı yeterince incelemediği görülmektedir. Yine geçmiş uzlaştırma kurulu kararlarının uygulanmamasından kaynaklanan kamu emekçilerinin kayıpları göz ardı edilmiş ve bu kararlardan geri bir öneri ile kurul faaliyeti tamamlamıştır. Bu durum konfederasyonumuz tarafından problemli olarak görülmekte ve sorgulanmaktadır.
Bütçede faiz harcamalarına 60 katrilyon giderken, silahlanma harcamalarında çok yüksek düzeylerde harcamalara gidilirken, hizmet üreten kamu çalışanlarına 15 katrilyon çok görülmektedir. Uzlaştırma kurulu üyelerinden beklerdik ki, bilim insanı kimliği ile bu gerekçeleri görsünler.
Bu eleştirilerimize rağmen Uzlaştırma Kurulu karalarının Kamu İşveren Kurulu tarafından kabul edilmesi halinde, konfederasyonumuz müzakere edebilecek yeni bir zemin yaratıldığını kabul ederek, görüşmelere devam edecektir. Ayrıca Kamu İşveren Kurulunun, Uzlaştırma Kurulu kararlarını uygulaması uluslar arası sözleşmelerin bir gereğidir.
Anayasa’nın 90. maddesinin son fıkrasına göre; “usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalara kanunların aynı konudaki farklı hükümler içermesi nedeni ile çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır” denilmektedir.
Anayasamızda düzenlenen Temel Hak ve Ödevler arasında sendika kurma hakkı, toplu görüşme ve toplu iş sözleşmesi hakkı ve siyaset yapma hakkı bulunmaktadır.
Anayasanın 90. maddesine göre uygulanması gerektiğine işaret ettiğimiz Türkiye’nin imzalamış olduğu uluslar arası sözleşmeler İLO’nun 98, 87, ve 151 sayılı sözleşmeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesidir.
Yukarıda belirtilen uluslar arası sözleşmelerde kamu görevlilerinin toplu pazarlık ve grev hakları güvence altına alınmıştır. İLO’nun 98, 87, ve 151 sayılı sözleşmelerinin İLO organ karalarının yorumlanmasıyla çıkan sonuca göre, toplu pazarlık ve grev hakkı kullandırılamayan ülkelerde hakem niteliğindeki Uzlaştırma Kurulunun kararlarının işveren devlet tarafından uygulanması gerektiği ifade edilmiştir.
Kamu işveren kurulunun Uzlaştırma Kurulu kararlarını kabul etmesi halinde uluslar arası sözleşmelerden kaynaklanan haklarımızı korumak amacıyla yargı yoluna başvuracağımızı ve uluslar arası kuruluşlara taşıyacağımızı şimdiden belirtmek isteriz.
Konfederasyonumuz Haziran 2005’te yapılacak olan İLO Genel Kurulu’na bu hususla ilgili şikayet dilekçesini en kısa zamanda gönderecektir.
Yine toplu görüşme tutanağının 4. maddesinde belirtilen hususların bu yasama yılı içerisinde yerine getirilmesi uluslar arası sözleşmelerin gereğidir. AKP hükümeti kamu çalışanlarının toplu sözleşmeli, grevli ve örgütlenme özgürlüğünü güvence altına alan yeni bir sendika yasası, kamu çalışanlarının siyaset yasağının kaldırılması, çalışanların yönetime ve denetime katılma haklarının güvence altına alınmasını sağlamak üzere gerekli adımları atmak zorundadır.
Sami EVREN
Genel Başkan
KESK üyelerinden Uzlaştırma Kurulu kararlarına karşı eylem
Ankara – KESK üyeleri, kamu kesimi toplu görüşmelerine ilişkin
Uzlaştırma Kurulu kararlarının taleplerini karşılamaktan uzak olduğu
gerekçesiyle eylem yaptı.
Yüksel Caddesi’nde öğle saatlerinde toplanan KESK üyeleri, buradan
taleplerini içeren dövizler açarak ve çeşitli sloganlar atarak, AK
Parti Çankaya İlçe Başkanlığı önüne doğru yürüyüşe geçti.
Emniyet güçlerinin geniş güvenlik önlemleri aldığı yürüyüşün
ardından KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Özgür Bozdoğan,
Maltepe’deki AK Parti Çankaya İlçe Başkanlığı yakınında açıklama
yaptı.
Haklarını almak için mücadele ettiklerini, önümüzdeki dönemde de
bu mücadeleyi sürdüreceklerini ifade eden Bozdoğan, Uzlaştırma Kurulu
kararlarının kamu çalışanlarının taleplerini karşılamaktan uzak
olduğunu, ihtiyaçlarına cevap vermediğini kaydetti.
Açıklamanın ardından KESK üyeleri, sloganlar eşliğinde Kızılay’a
kadar yürüyerek, buradan dağıldılar.
aa