KÜRE 8 Eylül Salı günü Kastamonu Küre’de meydana gelen maden ocağı yangınında 19 işçi öldü, 20’ye yakın işçi de yaralandı. Daha önce Etibank ait olan Küre Bakır İşletmeleri tesisleri Nisan ayında özelleştirilerek CE-KA AŞ’ye devredilmişti. Şirket bir yandan işçileri sendikasız çalıştırırken diğer yandan da iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda gerekli önlemleri ihmal etti. Maden […]
KÜRE
8 Eylül Salı günü Kastamonu Küre’de meydana gelen maden ocağı yangınında 19 işçi öldü, 20’ye yakın işçi de yaralandı.
Daha önce Etibank ait olan Küre Bakır İşletmeleri tesisleri Nisan ayında özelleştirilerek CE-KA AŞ’ye devredilmişti. Şirket bir yandan işçileri sendikasız çalıştırırken diğer yandan da iş güvenliği ve işçi sağlığı konusunda gerekli önlemleri ihmal etti.
Maden Mühendisleri Odası’nın yaptığı açıklamada “özelleştirmeyle işletmeyi alan Ce-Ka AŞ’nin herhangi bir madencilik tecrübesi olmamasının işçilerin göz göre göre ölümüne neden olduğu” belirtildi. Açıklamada ayrıca “Her alanda olduğu gibi madencilikte de özelleştirmeler artıkça iş kazaları da artıyor. İşçi sağlığı ve iş yeri güvenliği önlemleri göz ardı ediliyor.” denildi.
Disk’e bağlı Dev. Maden Sen sendikası yaptığı açıklamada ise bu olayın iş kazası değil ‘İş Cinayeti’ olduğu ve patronların daha fazla para kazanmak amacıyla işledikleri bir katliam olduğu belirtildi.
TUZLA
15 binden fazla işçinin çalıştığı Tuzla tersanelerinde iş kazaları oldukça yaygın rastlanan bir durum.
Sadece son 7 ayda 9 işçi iş kazaları sonucunda hayatını kaybetti.
Patronlar maliyet arttıracağı ve işi yavaşlatacağı gerekçesiyle güvenlik önlemleri almıyorlar. İşçiler ise kötü koşullarda kelle koltukta çalışıyorlar. Çalışan onbinlerce işçiden sadece birkaç bin tanesi sigortalı.
İçinde bulundukları koşullara tepki gösteren işçiler topladıkları 3 bin imzalı dilekçeyi çeşitli resmi kurumlara ve hükümet temsilcilerine gönderdiler.
Güvenceli koşullarda çalışmak istediklerini söyleyen işçiler taleplerini de şöyle sıraladılar.
• Çalışanların tamamı kadrolu ve sigortalı çalıştırılsın.
• İşçiler iş güvenliği önlemleri alınmadan çalıştırılmasın
• Eşit işe eşit ücret verilsin
• Tuzla tersaneleri havzasına SSK hastanesi yapılsın
• Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılsın.
ESKİŞEHİR
29 Eylül’de Eskişehir’de Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir sunta fabrikasının silosuna girip zehirlenen 11 işçiden üçü öldü.
Sun-Dekor orman ürünleri fabrikasında sunta imalatında kullanılan reçine talaşlarıyla dolu silodaki yangını söndürmek için işçiler müdahale etti.
Yeterli güvenlik ve donanım sağlanmadan yapılan müdahalede işçiler dumandan ve kimyasal maddelerden zehirlendi.
Dışarı çıkamayan işçilerden 3’ü hayatını kaybetti.