Cam ve lastik sektöründeki grev ertelemeleri sendikal hak ihlallerinin örneği olarak raporda yer aldı “Sendikal haklar üzerinde kısıtlamalar devam ediyor” “Türkiye ILO standartlarını karşılamakta yetersiz” Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 6 Ekim 2004 tarihinde açıklanan Türkiye İlerleme Raporu sendikal ve sosyal haklarla ilgili eksiklere geniş yer verdi. Raporda cam ve lastik sektöründeki grev ertelemeleri sendikal hakları […]
Cam ve lastik sektöründeki grev ertelemeleri sendikal hak ihlallerinin örneği olarak raporda yer aldı
“Sendikal haklar üzerinde kısıtlamalar devam ediyor”
“Türkiye ILO standartlarını karşılamakta yetersiz”
Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 6 Ekim 2004 tarihinde açıklanan Türkiye İlerleme Raporu sendikal ve sosyal haklarla ilgili eksiklere geniş yer verdi. Raporda cam ve lastik sektöründeki grev ertelemeleri sendikal hakları kısıtlayan örnekler olarak sunuldu. Raporda sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev hakkına ilişkin sınırlamaların varlığı koruduğu ve Türkiye’nin ILO standartlarını karşılamaktan uzak olduğu vurgulandı.
Komisyon gerek İlerleme Raporunda gerekse Tavsiye Kararında özellikle, “ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, kadın hakları, sendikal hakları içeren ILO standartlarına” uyum sağlanması için mevzuat ve uygulamanın genişletilmesi ve güçlendirilmesini istedi.
Sendikal haklara raporun siyasi kriterler bölümünde yer verildi. Raporun AB müktesebatına uyum bölümünde Sosyal Politika ve İstihdam başlığı altında da sosyal ve sendikal haklarla ilgili gelişmelere ve eksikliklere geniş olarak yer verildi. Raporun siyasi kriterler bölümünde sendikal haklarla ilgili yer alan saptamalar özetle aşağıda yer almaktadır.
• Sendikal haklarla ilgili olarak, örgütlenme hakkı ve grev hakkının da içeren toplu pazarlık hakkı üzerinde ciddi sınırlamalar varlığı koruyor.
• Grevlerin ve gösterilerin ertelenmesi ya da iptali gibi sendikal hakları kısıtlayıcı çok sayıda uygulama vardır. Özellikle lastik ve cam sektörlerindeki grev ertelemeleri bunun örnekleridir.
• Türkiye hala ILO standartlarını karşılamaktan uzaktır.
• Türkiye henüz Avrupa Sosyal Şartı’nın örgütlenme hakkı ile ilgili 5. maddesini ve grev hakkını da içeren toplu pazarlık hakkıyla ilgili 6. maddesini henüz onaylamadı.
• Kamu görevlileri sendikaları yasası kamu çalışanlarının bir bölümünün sendikalaşmasını engelliyor, ve grev ve toplu pazarlık hakkını içermiyor,
• Özel sektörde sendikalaşma prosedürü elverişsiz ve pahalıdır.
• Sendikalar yetki alabilmek için işyeri düzeyinde yüzde 50 ve işkolu düzeyinde yüzde 10 barajı aşmak zorundalar.
• Türkiye hala gözden geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı’nı onaylamadı.
haber: Aziz Çelik, Kristal-İş Eğitim Uzmanı